"Przeraziła mnie". Aż chwycił za telefon w lesie
Pan Piotr pokazał w sieci kilka zdjęć z grzybobrania. Mężczyzna nie krył przerażenia. Wszystko z uwagi na liczbę borowików amerykańskich. "Ściąłem parę sztuk na spróbowanie" - zrelacjonował jednocześnie.
Pan Piotr zrelacjonował w sieci swoje sobotnie grzybobranie. Przy tej okazji natrafił na mnóstwo złotoborowików wysmukłych.
Będąc w lesie, przeraziła mnie ilość tego grzybka - to nie jest tak jak z borowikami, że znajdujesz całą rodzinkę obok siebie i jest super. Tych amerykańców jest całe pole, a kawałek dalej widzisz kolejne pole i tak dalej... I zaczynam się bać, jak to ogarnie cały las. Ściąłem parę sztuk na spróbowanie. Zastanawiam się, jak to zjeść? - zapytał na grupie fungi.pl.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rowerzysta z nielegalnym rowerem w Gdańsku
W komentarzach odezwało się sporo osób.
"Grzybowy chwast, bez smaku i aromatu. Trociny i lignina. Nie warto się po niego schylać.", "Nieprawda, bardzo dobry do marynaty i jako sos, suszony jako domieszka. Ale fajnie, że się nie schylasz po nie, więcej dla fanów.", "Nóżki jak drewno, niejadalne, a główka taka sobie.", "Fajne są po ususzeniu – praktycznie do wszystkiego. Na sos też bardzo dobre. Lepsze zdecydowanie od podgrzybka.", "Ani to ładne, ani smaczne... no w marynacie tylko.", "A mi smakuje, właśnie przed chwilą zjadłam podsmażane na masełku – pychotka.", "Prześlicznie.", "Chciałabym być tak przerażona. U mnie chwilowo cisza, mam nadzieję, że chwilowa.", "Też mnie przeraża inwazja tego grzyba. Ciekawe, czy w miejscach występowania zagraża naszym rodzimym gatunkom...", "To inwazyjny grzyb, dziadostwo." - piszą.
Od kilkunastu lat rozprzestrzenia się w Polsce
Borowik amerykański, znany również jako złotoborowik wysmukły (Aureoboletus projectellus), to gatunek grzyba pochodzący z Ameryki Północnej, który od kilkunastu lat rozprzestrzenia się także w Europie, w tym w Polsce. Ma smukłą, jasnobrązową do złocistobrązowej kapelusz i rurkowaty hymenofor o żółtym zabarwieniu.
Charakteryzuje się długim, zwężającym się ku podstawie trzonem pokrytym podłużnymi bruzdami. Spotykany jest głównie w borach sosnowych, rośnie często w dużych ilościach, co budzi zainteresowanie grzybiarzy. Uważany jest za grzyb jadalny, choć opinie co do jego walorów smakowych są podzielone - bywa wykorzystywany do suszenia, sosów i marynat.