Sezon grzybowy rozpoczęty. Pojawiły się kurki i podgrzybki

27

W Borach Tucholskich pojawiły się kurki i podgrzybki. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega jednak, by uważać podczas grzybobrania, gdyż trujące grzyby bywają bardzo podobne do jadalnych.

Sezon grzybowy rozpoczęty. Pojawiły się kurki i podgrzybki
Sezon na grzyby trwa (Pixabay)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wzmożonej aktywności grzybiarzy. "Trwa sezon grzybowy. Konsekwencje niewiedzy grzybiarzy mogą być bardzo poważne. Śmiertelnie trujące grzyby bywają łudząco do jadalnych" – ostrzega na Twitterze.

Dyrektor Wdeckiego Parku Krajobrazowego, Daniel Siewert w rozmowie z "Gazetą Pomorską" powiedział, że Borach Tucholskich pojawiły się kurki i pojawiają się podgrzybki.

Należy jednak być bardzo ostrożnym podczas grzybobrania. Do pieprznika jadalnego (znanego też jako kurka) podobna jest lisówka pomarańczowa. Spożycie jej powoduje dolegliwości trawienne. Jak rozróżnić te grzyby? Lisówka ma miąższ pomarańczowy, a kurka biały z odcieniem żółtym.

Najbardziej niebezpieczne dla zdrowia są muchomory, zwłaszcza sromotnikowy/zielony oraz plamisty, często mylone z czubajką kanią, tzw. sową. Muchomory mają trzony zakończone bulwą. Już mała ilość sromotnika wystarczy, aby śmiertelnie otruć dorosłego człowieka.

Podgrzybki lubią podłoże trawiaste z wilgotnym poszyciem. Jeśli chcesz znaleźć borowiki, warto ich szukać pod sosnami i świerkami. Koźlarze lubią lasy liściaste i mieszane, znajdziemy je pod topolami, brzozami, osikami i grabami.

Trwa ładowanie wpisu:twitter
Zobacz także: Jadalne grzyby w zimie. Pokazał, co udało mu się znaleźć w lesie
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić