Spójrzcie na te składy. Bosacka bije na alarm. Tych chrzanów lepiej nie kupujcie

4

Większość Polaków już prężnie przygotowuje się do Wielkanocy. W sklepach kolejki, a na listach zakupów wszystkich klientów te same pozycje: jajka, biała kiełbasa i oczywiście... chrzan! Tylko jaki wybrać? Katarzyna Bosacka radzi, jak nie popełnić gafy i nie zaszkodzić zdrowiu swojemu oraz domowników.

Spójrzcie na te składy. Bosacka bije na alarm. Tych chrzanów lepiej nie kupujcie
Bosacka porównała chrzany dostępne w sklepach (AKPA, Getty Images)

Chrzan to podstawa wielu wielkanocnych dań. Sprawdza się jako dodatek do wędlin, pasztetów czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na sklepowych półkach można znaleźć mnóstwo chrzanów w słoiczkach, najróżniejszych marek. Nie wszystkie jednak są dobrej jakości.

Jaki chrzan wybrać? Bosacka radzi

Katarzyna Bosacka, która na co dzień zajmuje się zagadnieniami związanymi ze zdrowym żywieniem i rozsądnym kupowaniem, porównała chrzany najpopularniejszych firm, by ułatwić konsumentom podjęcie decyzji w sklepie. Okazuje się, że niektóre produkty zawierzają w sobie niepokojąco dużo chemii.

Złota zasada: "im krótszy skład, tym lepszy" - powinna przyświecać nam również przy zakupie tego produktu. Zwróćcie również uwagę na zawartość korzenia chrzanu - w niektórych produktach stanowi on 70 proc., w innych - 40 proc. Oczywiście wrzucajcie do koszyka te, które mają go jak najwięcej - wskazuje dziennikarka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rynek suplementów rośnie. Bosacka bez litości o Polakach

Bosacka zestawiła ze sobą 15 rodzajów chrzanów, dostępnych w najczęściej odwiedzanych przez Polaków sklepach. Niektóre z nich naprawdę mają długie składy, pełne sztucznych składników.

Najgorzej wypadają chrzany firm "Motyl", "Mosso", "Rolnik", "Urbanek" czy marki "Auchan". Zawierają stosunkowo niewiele korzenia chrzanu, a na etykietach tych produktów można znaleźć takie składniki jak prosiarczyn sodu, substancje konserwujące i zagęszczające czy stabilizatory.

Słoiczek z tartym chrzanem powinien tak naprawdę zawierać jak najwięcej korzenia chrzanu, sól, cukier (też nie za dużo), ocet, jakiś regulator kwasowości np. kwasek cytrynowy, czasem dodatek oleju i soku z cytryny. Taki produkt będzie dla nas najzdrowszy - tłumaczy Bosacka.

Najkrótszy i tym samym najzdrowszy skład mają chrzany: "Runoland", "Vitapol", "Z babcinej spiżarni", "Produkty klasztorne", "Naturo" i "Ogródek Dziadunia". Te produkty zawiera tylko kilka składników i są najbardziej godne polecenia dla osób, które zwracają uwagę na to, co spożywają.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić