Jedz nie tylko w Wielkanoc. Wzmacnia kości, obniża poziom cholesterolu
Rzeżucha jest w naszym kraju jednym z symboli Wielkanocy i nadejścia upragnionej wiosny. Ze względu na dobroczynne działanie tej rośliny, warto po nią sięgać nie tylko przy okazji świąt, ale przez cały rok.
Pieprzyca siewna znana bardziej jako rzeżucha to roślina należąca do rodziny kapustowatych, która jest głównie kojarzona ze Wielkanocą. Kiełki rzeżuchy można bez problemu kupić w sklepach ze zdrową żywnością, zasiać jej ziarna w ogrodzie lub niezależnie od pory roku wyhodować ją na parapecie w kuchni.
Ten produkt doskonale sprawdzi się nie tylko jako dekoracja świątecznego stołu, ale także jako dodatek do past kanapkowych, faszerowanych jajek, zup, potraw z makaronu, sałatek czy dań mięsnych.
Czytaj też: NASA poleca. Postaw ją w sypialni
Wyróżnia się charakterystycznym pikantnym smakiem i zawartością wielu cennych składników takich jak: witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, jod, fosfor, cynk, selen i magnez. Stała obecność rzeżuchy w codziennym jadłospisie podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje oraz wspomaga dobrą kondycję kości, skóry i narządu wzroku.
Obecna w niej witamina K dba o prawidłowe krzepnięcie krwi, a także wpływa na odpowiednie stężenie osteokalcyny w naszym organizmie. Ten rodzaj białka jest jednym z głównych budulców kości i zębów. Z kolei zawarte w pieprzycy siewnej przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, redukują nadmiar wolnych rodników wywołujący stres oksydacyjny i spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu.
Ponadto rzeżucha pomaga wyregulować poziom cukru we krwi i obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL, zwiększając tym samym frakcję HDL. Lekarze od dawna ostrzegają, że zaburzona gospodarka lipidowa jest jednym z głównych czynników ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Warto wspomnieć, że rzeżucha jest niskokaloryczna i przeciwdziała napadom głodu, więc sprawdzi się jako element diety odchudzającej.