Sprawdzili ceny grzybów w Krakowie. Tyle kosztuje kilogram borowików
Stary Kleparz to najstarsze i najbardziej znane targowisko w Krakowie. Obecnie można tu znaleźć m.in. kurki, borowiki i podgrzybki. "Gazeta Krakowska" sprawdziła, ile trzeba zapłacić za kilogram grzybów. Niektóre ceny robią wrażenie.
Jesienią grzyby masowo pojawiają się w polskich lasach. Jednak nie wszyscy mogą ruszyć na leśne łowy. Na szczęście na miejskich targowiskach nie brakuje sprzedawców, oferujących grzyby prosto z lasu. Tu można się targować.
W poszukiwaniu grzybów warto się wybrać m.in. na krakowski Stary Kleparz. To klimatyczne targowisko, na którym obecnie nie brakuje grzybów. "Gazeta Krakowska" sprawdziła, ile kosztują m.in. kurki, borowiki i podgrzybki.
Okazuje się, że kilogram kurek, zwanych "złotem lasu", potrafi kosztować nawet 59 zł. Jednak - jak opisuje "GK" - grzyby są "całkiem dorodne". Ponadto można je wykorzystać na wiele sposobów. Nadają się m.in. do przygotowania sosów i zup. Sprawdzą się też jako dodatek do jajecznicy, risotto czy zapiekanki.
Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru
Ceny grzybów na Starym Kleparzu
Jeśli chodzi o cenę borowika szlachetnego, czyli prawdziwka, na Starym Kleparzu można znaleźć borowiki po 58 zł kilogram, ale są też takie, które kosztują 38 zł za kilo.
Również w poszukiwaniu podgrzybków warto trochę pospacerować, bo - według "Gazety Krakowskiej" - rozstrzał cenowy jest spory. Trzeba zapłacić od 38 zł po 65 zł za kilogram.
Kilogram kani kosztuje 80 zł, z mniejszym wydatkiem wiąże się zakup maślaków (38 zł za kilogram) i kozaków czerwonych (30 zł za kilogram).
Pamiętajmy, że cena to nie wszystko. Należy kupować grzyby tylko w sprawdzonych miejscach, od zaufanych sprzedawców. Zdarza się, że na rynku pojawiają się grzyby wątpliwej jakości, od osób, które liczą na łatwy zarobek.