Ta tradycja cieszy się powodzeniem zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów. Do malowniczego Haux, zlokalizowanego na południu Francji, co roku zjeżdżają tłumy, aby podziwiać smażenie gigantycznego omletu. To nie tylko prawdziwy pokaz umiejętności kulinarnych, ale także wielkanocny symbol wspólnoty, którym dzielą się zebrani.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co roku na głównym placu Haux gromadzą się mieszkańcy, aby podziwiać rozgrzewanie ogromnej patelni. Każdy przynosi ze sobą roztrzepane jaja, które następnie są dodawane do wspólnego dania, które następnie jest rozdzielane pomiędzy zebranych. W założeniu ma się nim posilić nawet tysiąc osób.
Dla turystów to niecodzienna atrakcja, dla mieszkańców coś znacznie większego - tradycja, którą przekazują sobie z pokolenia na pokolenie.
Ogromny omlet przyrządzono podczas wizyty Napoleona
Gigantyczny omlet jest w Haux przyrządzany od czasów Napoleona. To właśnie Bonaparte w czasie jednej ze swoich podróży zatrzymał się w tym miejscu wraz ze swoją armią, a lokalni mieszkańcy poczęstowali ich omletami. Ich smak tak zachwycił francuskiego przywódcę, że nakazał, aby na dzień następny również przygotować omlet - tak ogromny, że dla nikogo go nie zabraknie.