Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Pani Ewa wybrała się na grzyby. "Królują kurki"

2

Pani Ewa z Koszalina z niedzielnego grzybobrania wróciła z pełnym koszykiem. "Póki co króluje pieprznik jadalny vel kurki i pojawiają się piękne borowiki - relacjonuje autorka bloga "Leśne wojaże".

Pani Ewa wybrała się na grzyby. "Królują kurki"
Póki co króluje pieprznik jadalny vel kurki i pojawiają się piękne borowiki - relacjonuje autorka bloga "Leśne wojaże". (Lasy Państwowe)

W niektórych lasach w Polsce sezon na grzyby już się rozpoczął. Jest ciepło a przy tym dość wilgotno. To dla grzybów idealne warunki. Grzybiarze znajdują głównie kurki, czyli pieprznik jadalny (regionalnie grzyb ten nazywany jest też liską, lisiczką).

Autorka bloga "Leśne wojaże" wybrała się na niedzielne grzybobranie w okolice jeziora Hajka, w woj. zachodniopomorskim. Miłośniczka grzybobrania wróciła do domu z pełnym koszem.

Las dzisiaj był bardzo przyjazny, obdarzył pięknym koszem. Póki co króluje pieprznik jadalny vel kurki i pojawiają się piękne borowiki - relacjonuje pani Ewa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyby w polskich lasach i parkach. Pokazał, co można znaleźć

Pieprznik jadalny to gatunek grzybów z rodziny pieprznikowatych. Znany też jako kurka żółta, lisiec, pieprzyk jadalny, kurek, pieprznik pospolity, lisiczka, pieprznik gąska czy też stągiewka jadalna.

W Polsce jest pospolity i należy do najczęściej występujących grzybów leśnych. Rośnie w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Jest jadalny, ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe owocniki. Występuje najczęściej od czerwca do listopada.

Niestety nie dla wszystkich jest to grzyb rozpoznawalny. Potrafi być mylony z niejadalną lisówką pomarańczową tzw. fałszywą kurką, występującą od września do listopada, w lasach iglastych i mieszanych. Lisówka posiada kapelusz białawy do pomarańczowego, lekko filcowaty. Blaszki pomarańczowo-żółte, trzon cienki, wiotki, wysmukły. Jest grzybem niejadalnym, wywołującym zaburzenia trawienne.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Pamiętajmy, aby zbierać grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni oraz korzystajmy z atlasów grzybowych, aby uniknąć zatrucia - przypominają leśnicy.
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Najgorsza powódź od ponad 30 lat. We Francji wylały rzeki
Obrzydliwy czyn w sklepie. Szukają mężczyzny z Gdańska
Auto stało na odpalonym silniku. Kierowca zasnął z piwem między nogami
Żałoba narodowa w Polsce. Prezydent zdecydował
Włóż jedną tabletkę do wazonu z tulipanami. Długo zachowają świeżość
Belgijska prasa: Franciszek niewiele zrobił dla ofiar nadużyć seksualnych w Kościele
Zaginęła 13-letnia Amelia. Policjanci "nieustannie pracują w terenie"
Spadek notowań Trumpa. Tak źle nie było od powrotu do Białego Domu
Naturalny preparat na mszyce. Zrobisz go z dwóch składników
Brytyjczycy opublikują listę. Oni będą deportowani. Wśród nich Polacy
Ks. dr Śliwiński przypomina zasady konklawe. Kardynałowie składają przysięgę
Pogrzeb papieża Franciszka. Watykan podał szczegóły uroczystości
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić