Zebrał cztery kosze koźlarzy. "Takiego wysypu jeszcze nie wiedziałem"
Lato to czas, kiedy przyroda rozkwita pełnią życia, a polskie lasy zaczynają obfitować w pierwsze leśne skarby. Jednym z najbardziej cenionych i rozpoznawalnych grzybów, które pojawiają się już w lipcu, są koźlarze. Grzybiarz chwali się na Facebooku swoimi zbiorami. To nasza #DziennaDawkaDobregoNewsa.
Lipiec to jeden z najpiękniejszych miesięcy dla miłośników grzybobrania. Po wiosennym wyciszeniu lasy zaczynają ożywać, a pierwsze poważniejsze zbiory grzybów zachęcają do wypraw z koszykiem. Wśród okazów, które najczęściej spotyka się w tym czasie, wyróżniają się koźlarze - smaczne i bardzo cenione w polskiej kuchni.
Koźlarze należą do rodziny borowikowatych i występują powszechnie w całym kraju. Rosną głównie w lasach liściastych i mieszanych, szczególnie chętnie pojawiają się w pobliżu brzóz, topoli, osik, grabów i dębów, ponieważ tworzą z nimi mikoryzę.
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Ich obecność można zaobserwować już pod koniec czerwca, ale to właśnie lipiec przynosi pierwsze prawdziwe "wysypy". Szczególnie korzystne dla ich rozwoju są ciepłe, wilgotne dni - najlepiej po deszczu, gdy gleba jest nasiąknięta wodą, a temperatura nie spada zbyt nisko w nocy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wytrawny grzybiarz pochwalił się swoimi zbiorami w mediach społecznościowych. "4 kosze koźlarza grabowego. W jednym małym lasku... Takiego wysypu jeszcze nie wiedziałem" - napisał Krzysztof Słowiński.
Jako dowód mężczyzna zaprezentował krótki film, na którym widzimy mnóstwo koźlarza grabowego. - Dostawa grzybów. To się nie dzieje - skomentował.
Czym wyróżnia się koźlarz?
Rozpoznanie koźlarzy nie należy do trudnych, dlatego są chętnie zbierane również przez mniej doświadczonych grzybiarzy. Cechą charakterystyczną tych grzybów jest kapelusz, który może przybierać różne odcienie, od brązowego po intensywnie czerwony oraz trzon pokryty wyraźnymi, szorstkimi łuseczkami.
Miąższ koźlarzy często sinieje lub szarzeje po przecięciu, co jest zjawiskiem naturalnym i nie oznacza, że grzyb jest niejadalny. Wśród najczęściej spotykanych gatunków można wymienić koźlarza babkę, koźlarza czerwonego oraz koźlarza grabowego.
Świat jest pełny pozytywnych historii, małych i dużych Piszemy o nich wszystkich w ramach naszego cyklu #DziennaDawkaDobregoNewsa. Chcesz przeczytać więcej dobrych newsów? Kliknij TUTAJ.