Zielone muffiny ze szpinakiem. Pyszny deser z niespodziewanym składnikiem
Szpinak kojarzy się z wytrawnymi daniami, jednak doskonale sprawdzi się także do deserów. Zdrowy dodatek nie zmieni smaku muffinek, ale nada im piękny zielony kolor. Sprawdź jak je zrobić.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aniela Siwek
Muffiny ze szpinakiem to doskonały deser. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a dzięki świeżemu szpinakowi będą miały piękny, zielony kolor.
Muffiny ze szpinakiem. Potrzebne składniki
- 100 g świeżego szpinaku
- 125 g gęstego jogurtu
- 5 łyżek masła
- 2 duże jajka
- 125 g cukru
- aromat waniliowy
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Muffiny ze szpinakiem. Sposób przygotowania
- masło roztapiamy, następnie studzimy
- szpinak miksujemy w blenderze
- w jednej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, czyli przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia
- w drugiej misce mieszamy jajka, zblendowany szpinak, masło, jogurt oraz kilka kropel aromatu waniliowego
- łączymy składniki z obu misek i mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiej masy
- gotowe ciasto przekładamy do papierowych kokilek na muffiny
- pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
Muffiny gotowe, smacznego. Jeśli spodobał ci się przepis na zdrowy, zielony deser to sprawdź także jak zrobić ciasto bananowe bez pieczenia oraz nowojorską pizzę.
Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki
Źródło artykułu: o2pl