Aniela Siwek| 

Zielone muffiny ze szpinakiem. Pyszny deser z niespodziewanym składnikiem

0

Szpinak kojarzy się z wytrawnymi daniami, jednak doskonale sprawdzi się także do deserów. Zdrowy dodatek nie zmieni smaku muffinek, ale nada im piękny zielony kolor. Sprawdź jak je zrobić.

Zielone muffiny ze szpinakiem. Pyszny deser z niespodziewanym składnikiem
(Getty Images)

Muffiny ze szpinakiem to doskonały deser. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a dzięki świeżemu szpinakowi będą miały piękny, zielony kolor.

Muffiny ze szpinakiem. Potrzebne składniki

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 125 g gęstego jogurtu
  • 5 łyżek masła
  • 2 duże jajka
  • 125 g cukru
  • aromat waniliowy
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Muffiny ze szpinakiem. Sposób przygotowania

  • masło roztapiamy, następnie studzimy
  • szpinak miksujemy w blenderze
  • w jednej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, czyli przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia
  • w drugiej misce mieszamy jajka, zblendowany szpinak, masło, jogurt oraz kilka kropel aromatu waniliowego
  • łączymy składniki z obu misek i mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiej masy
  • gotowe ciasto przekładamy do papierowych kokilek na muffiny
  • pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

Muffiny gotowe, smacznego. Jeśli spodobał ci się przepis na zdrowy, zielony deser to sprawdź także jak zrobić ciasto bananowe bez pieczenia oraz nowojorską pizzę.

Zobacz także: Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić