Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ORY
|
aktualizacja

Genialny trik. Przetrzyj tym patelnię i zapomnij o pryskającym oleju

18
Podziel się:

Gotowanie pysznych potraw to wcale nie taka łatwa sztuka. Jednak istnieją patenty, dzięki którym możemy ułatwić sobie ten proces. Jednym z nich jest sposób na pryskający tłuszcz.

Genialny trik. Przetrzyj tym patelnię i zapomnij o pryskającym oleju
Smażenie kurczaka (Getty Images)

Smażone potrawy to coś, czego wiele z nas nie potrafi sobie odmówić. Najczęściej na tłuszczu smażymy mięsa oraz warzywa, które stanowią bazę naszego obiadu. Tłuszcz jest podczas tego procesu niezbędny, ponieważ sprawia, że produkty nie przywierają do patelni. Jednak często ich kontakt z tłuszczem sprawia, że zaczyna on bardzo pryskać. Gorący olej czy oliwa może nas przede wszystkim dotkliwie poparzyć, ale także trwale zniszczyć ubranie i zachlapać kuchenkę oraz wszystko, co znajduje się dookoła niej. Co zrobić, by uniknąć tych nieprzyjemnych okoliczności przygotowywania dania? 

Wszystko za sprawą wody 

Gorący tłuszcz zaczyna pryskać w momencie kontaktu z wodą. Dlatego produkty, które będziemy smażyć należy dokładnie osuszyć. Wiadomym jest, że mięso czy warzywa dokładnie myjemy przed ich przyrządzaniem. Jednak nie można zapomnieć o wysuszeniu ich, najlepiej przy pomocy ręcznika papierowego. Wody z produktów oczywiście nie wyeliminujemy całkowicie, ale ta czynność na pewno zmniejszy ryzyko pryskania tłuszczu. Podobnie rzecz ma się z samą patelnią. Przed korzystaniem z niej musimy koniecznie dopilnować, że jest wytarta do sucha. 

Niezawodne patenty 

Istnieją jednak jeszcze inne triki z użyciem produktów kuchennych, dzięki którym unikniemy nadmiernego pryskania oleju. Pierwszym z nich jest przecieranie octem naczynia, w którym będziemy smażyć. Ocet można wylać ostrożnie na złożony kawałek ręcznika papierowego lub na wacik kosmetyczny. Trzeba go użyć w minimalnej ilości, aby nie wpłynął na smak potrawy. Ocet świetnie pochłania wodę, więc dzięki niemu nie musimy obawiać się zachlapania przy smażeniu. Drugą metodą jest użycie soli, czyli kolejnego produktu, który również posiada takie właściwości. Przed smażeniem należy rozsypać łyżeczkę soli równomiernie na patelni, a dopiero potem rozlać na niej olej. 

Zobacz także: Smażenie na maśle. Nie jest tak zdrowe, jak sądziliśmy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(18)
Tapor
8 miesięcy temu
media expert fajny konkurs, 1000zł do wygrania, trzeba tylko wstawić zdjęcie swojego śniadanka :D
Tapor
8 miesięcy temu
media expert fajny konkurs, 1000zł do wygrania, trzeba tylko wstawić
Aron
8 miesięcy temu
Pyrskajajacy a nie pryskajacy geniuszów tam nie ma widze
Rafi rafi.
8 miesięcy temu
Ja nie używam w ogóle soli do potraw.A karmelu że soli nie robię.
J23
8 miesięcy temu
Pójdziesz siedzieć za te głupoty
Nowa
8 miesięcy temu
Nie wyobrażam sobie jak olej może zniszczyć ubranie przecież każdy wie że tłuste plamy można łatwo sprać płynem do naczyń.
Boo
8 miesięcy temu
Od wielu lat używam soli do posypania patelni i to jest naprawdę niezawodny sposób. Jeśli chodzi o ocet to muszę wypróbować I może ta metoda również przypadnie mi do gustu
Kowal
8 miesięcy temu
Poziom tych porad jest żałosny. Rozpowszechnianie takich głupot powinno być karane.
Jan Kowalski
8 miesięcy temu
Zdrowsze gotowane,choć nie zawsze ładnie wygląda
Zezulec
9 miesięcy temu
Sporadycznie w tych wszystkich komentarzach można wyczuć nutę życzliwości... Generalnie przeważa malkontenctwo ze sporą domieszką żółci... Obrażanie, krytykowanie i kabotyństwo macie państwo internauci we krwi... Dno dna...
Adi
9 miesięcy temu
Wystarczy mały ogień i tyle w temacie
jak życ
9 miesięcy temu
łyzeczka soli na patelnię, ok. a jak chce usmażyc coś na słodko, to przecie to będzie słone...
Zbigniew
9 miesięcy temu
Smaży się na maśle klarowanym a nie na prezentowanym w nagraniu.
Jagr
9 miesięcy temu
Ten kto pisał nie ma pojęcia niech usmaży placki ziemniaczane wg swoich sposobów
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić