Genialny trik. Przetrzyj tym patelnię i zapomnij o pryskającym oleju

Gotowanie pysznych potraw to wcale nie taka łatwa sztuka. Jednak istnieją patenty, dzięki którym możemy ułatwić sobie ten proces. Jednym z nich jest sposób na pryskający tłuszcz.

Directly Above Shot Of Milanese With ForkAndres Ruffo / EyeEmBubble, Cooking, Cooking Oil, Directly Above, Food, Food And Drink, Fork, Fried, Fried Chicken, Frying Pan, Heat - Temperature, Indoors, Italian Culture, Italian Food, Milanese, No People, Orange Color, Unhealthy Eating, Mendiolaza, ArgentinaSmażenie kurczaka
Źródło zdjęć: © Getty Images
36

Smażone potrawy to coś, czego wiele z nas nie potrafi sobie odmówić. Najczęściej na tłuszczu smażymy mięsa oraz warzywa, które stanowią bazę naszego obiadu. Tłuszcz jest podczas tego procesu niezbędny, ponieważ sprawia, że produkty nie przywierają do patelni. Jednak często ich kontakt z tłuszczem sprawia, że zaczyna on bardzo pryskać. Gorący olej czy oliwa może nas przede wszystkim dotkliwie poparzyć, ale także trwale zniszczyć ubranie i zachlapać kuchenkę oraz wszystko, co znajduje się dookoła niej. Co zrobić, by uniknąć tych nieprzyjemnych okoliczności przygotowywania dania? 

Wszystko za sprawą wody

Gorący tłuszcz zaczyna pryskać w momencie kontaktu z wodą. Dlatego produkty, które będziemy smażyć należy dokładnie osuszyć. Wiadomym jest, że mięso czy warzywa dokładnie myjemy przed ich przyrządzaniem. Jednak nie można zapomnieć o wysuszeniu ich, najlepiej przy pomocy ręcznika papierowego. Wody z produktów oczywiście nie wyeliminujemy całkowicie, ale ta czynność na pewno zmniejszy ryzyko pryskania tłuszczu. Podobnie rzecz ma się z samą patelnią. Przed korzystaniem z niej musimy koniecznie dopilnować, że jest wytarta do sucha. 

Niezawodne patenty

Istnieją jednak jeszcze inne triki z użyciem produktów kuchennych, dzięki którym unikniemy nadmiernego pryskania oleju. Pierwszym z nich jest przecieranie octem naczynia, w którym będziemy smażyć. Ocet można wylać ostrożnie na złożony kawałek ręcznika papierowego lub na wacik kosmetyczny. Trzeba go użyć w minimalnej ilości, aby nie wpłynął na smak potrawy. Ocet świetnie pochłania wodę, więc dzięki niemu nie musimy obawiać się zachlapania przy smażeniu. Drugą metodą jest użycie soli, czyli kolejnego produktu, który również posiada takie właściwości. Przed smażeniem należy rozsypać łyżeczkę soli równomiernie na patelni, a dopiero potem rozlać na niej olej. 

Smażenie na maśle. Nie jest tak zdrowe, jak sądziliśmy

Wybrane dla Ciebie

"Możemy powiedzieć wprost". Miedwiediew reaguje po ataku USA na Iran
"Możemy powiedzieć wprost". Miedwiediew reaguje po ataku USA na Iran
"Złota dziewczyna" na czele MKOl. Kim jest Kirsty Coventry?
"Złota dziewczyna" na czele MKOl. Kim jest Kirsty Coventry?
Leśny monitoring zadziałał bezbłędnie. "Nie, to nie żart"
Leśny monitoring zadziałał bezbłędnie. "Nie, to nie żart"
Arabowie kuszą Lewandowskiego. Polak podjął decyzję
Arabowie kuszą Lewandowskiego. Polak podjął decyzję
Dym widać z całego Torunia. Na miejscu osiem zastępów straży
Dym widać z całego Torunia. Na miejscu osiem zastępów straży
Sikorski o Iranie. "Wzbogacanie uranu jest dla niego ważniejsze"
Sikorski o Iranie. "Wzbogacanie uranu jest dla niego ważniejsze"
Niemal cała Polska na czerwono. Wydano alert RCB
Niemal cała Polska na czerwono. Wydano alert RCB
Już 24 czerwca. Nagła zmiana w Polsce
Już 24 czerwca. Nagła zmiana w Polsce
Real Madryt pożegnał najwierniejszego kibica. 93 lata wspierał drużynę
Real Madryt pożegnał najwierniejszego kibica. 93 lata wspierał drużynę
Odstrasza komary i mole. Jej uprawa jest bardzo prosta
Odstrasza komary i mole. Jej uprawa jest bardzo prosta
Mieszkańcy Sopotu narzekali na hałas.  Drogówka dostała nowy sprzęt
Mieszkańcy Sopotu narzekali na hałas. Drogówka dostała nowy sprzęt
Polskie siatkarki na podium Ligi Narodów. Ustępują tylko Włoszkom
Polskie siatkarki na podium Ligi Narodów. Ustępują tylko Włoszkom