Redakcja WP Kobieta| 

Czyszczenie zabrudzonego piekarnika to prawdziwa harówka. Sprawdź nasze triki

4

Przypalony, niedoczyszczony tłuszcz w piekarniku może spowodować, że przygotowywane w nim potrawy stracą swój aromat. Dlatego należy czyścić urządzenie na bieżąco. Te sprawdzone sposoby ułatwią zadanie.

Czyszczenie zabrudzonego piekarnika to prawdziwa harówka. Sprawdź nasze triki
Czyszczenie piekarnika (Getty Images)

Wiosna to tradycyjnie czas domowych porządków. Warto przy tej okazji wypróbować triki, które ułatwią nam rozprawienie się z trudnymi zabrudzeniami. Piekarnik to z pewnością sprzęt, który ułatwia nam życie.

Jednak każdy jego posiadacz wie, że czyszczenie tego urządzenia nie należy do łatwych. Przypalony tłuszcz ukryty w zakamarkach sprzętu potrafi być zabójczy dla przygotowywanych w nim potraw. Wypróbuj te proste triki i na zawsze zapomnij o przykrych niespodziankach.

Pasta do zębów wyczyści płytę indukcyjną. Brzmi niewiarygodnie? Ale działa! Także płyta indukcyjna była czasem mocno zabrudzona. Wystarczy, że przygotowywane danie wykipi i zaleje jej powierzchnię, Chcesz, żeby znowu lśniła? Wykorzystaj pastę do zębów. Rozprowadź środek na urządzeniu i pozostaw na kilka minut. Potem delikatnie zmocz i wyszoruj szczoteczką do zębów. Gotowe.

Umyj piekarnik… folią aluminiową. Folia aluminiowa nieodzownie kojarzy się z piekarnikiem. Na pewno nie raz używałaś jej do przygotowania potraw. Okazuje się jednak, że może ona mieć także inne zastosowanie. Jej giętkość i plastyczność sprawiają, że z łatwością stworzysz z niej czyścik, który rozprawi się z zalegającym brudem.

Mycie piekarnika rozpocznij od zdemontowania kratek oraz prowadnic bocznych. Następnie z kawałka folii aluminiowej zrób dużą kulkę i polej ją mleczkiem do czyszczenia lub pastą z sody oczyszczonej i wody. Wyszoruj całą powierzchnię piekarnika, razem z wewnętrzną szybą. Następnie spłucz piekarnik wodą. Gotowe.

Piekarnik z termoobiegiem. Chcesz, żeby piekarnik wyczyścił się sam? Jeśli twój model ma termoobieg, wypróbuj ten sposób: Do naczynia żaroodpornego wlej wodę i dodaj do niej trochę octu. Poziom wody musi sięgać co najmniej połowy naczynia. Następnie nastaw piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni. Wytworzy się para wodna, która rozmiękczy stary tłuszcz, a ty łatwo usuniesz go szmatką.

Zobacz także: Marciniak o przejściu posłanki Lewicy do Jarosława Gowina. Smutny komentarz
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić