o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
oprac.
Marta Kutkowska
|

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo? Wypróbuj ten trik

4
Podziel się

Nie ma nic gorszego, niż starannie przygotowana sałatka lub przekąska, a do tego nieświeże pieczywo. Chcesz, aby chleb był znowu chrupiący i aromatyczny? Jest na to sposób.

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo? Wypróbuj ten trik
Jak odświeżyć czerstwe pieczywo? (123RF)
bEiqakER

Często na świąteczne wizyty bliskich robimy duże zapasy pieczywa. Niestety, nie zawsze zużywamy wszystko, co jest w chlebaku. Co potem zrobić z nieświeżym bochenkiem? Zamiast wyrzucać, spróbuj nadać mu drugie życie. Ten patent znały już nasze babcie.

Naucz się wybierać chleb o dobrym składzie

Niestety, kupowanie taniego pieczywa z dyskontów, zazwyczaj kończy się tak samo. Kuszące zapachami ciasto z mrożonki, traci swoje właściwości już po jednym dniu w chlebaku.

Najlepiej jest wybierać pieczywo droższe, ale na prawdziwym zakwasie. Dokładnie takie, które kupowały lub wypiekały nasze babcie. Chleb na zakwasie będzie się pięknie starzeć, wraz z upływem dni, jego smak będzie coraz bardziej wyrazisty.

bEiqakET

Chcesz, żeby pieczywo pozostawało jak najdłużej wilgotne i smakowite? Włóż do chlebaka przekrojone jabłko lub kilka łodyżek selera. Zapobiegniesz w tej sposób wysychaniu kromek.

Kupujesz chleb w plastikowym woreczku? Zawsze, po przyjściu do domu, rozpakuj go. Inaczej wewnątrz opakowania może wytworzyć się pleśń.

Hit doświadczonych gospodyń

Chleb, który kupiłaś przedwczoraj, wciąż nadaje się do jedzenia, ale raczej nie zachwyci domowników. Jest prosty sposób na jego odświeżenie. Zwilż delikatnie skórkę i nastaw piekarnik na 150 stopni. Włóż bochenek na 10 minut. Kuchnia napełni się smakowitym aromatem, a skórka znów będzie chrupiąca.

bEiqakEZ

Podobnie działa mikrofalówka. Zwilż wodą ręczniki papierowe i owiń nimi pieczywo. Nastaw urządzenia na najwyższą moc i włóż chleb na 10 sekund. Gotowe.

Masz garnek z pojemnikiem do gotowania na parze? Uratujesz bułki. Wystarczy zagotować wodę, wypieki umieścić na sitku i przykryć naczynie. Po kilku minutach bułki będą jak prosto z piekarni.

bEiqakFa
Zobacz także: Pandemia w Brazylii. Jak naprawdę wygląda tam sytuacja? Opowiada Polka mieszkająca w Sao Paulo
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEiqakFu
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(4)
Czark
3 miesiące temu
Zapleśniałego chleba z marketu się nie odświeża
Anka
3 miesiące temu
Dziś mamy wiele chlebów, bułek i smaków, ale nie jest to dobre pieczywo. Brakuje mi tego z mojego dzieciństwa. Sklep miałam w bloku którym mieszkałam i wracając do domu z chlebem zwykle połowy nie było. Obrywałam skórkę i miąższ bo chlebek był pyszny, cieplutki, pachnący trudno było się powstrzymać, żeby nie jeść już po drodze. Chce mi się dobrego chleba.
Ludozerca
3 miesiące temu
To pieczywo ni jak się nie uratuje bo to imitacja,ma tylko nazwę chleba czy bułek
bEiqakFv
Evi
3 miesiące temu
Najlepiej wcale nie jeść pieczywa
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić