Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Marta Kutkowska
Marta Kutkowska | 
aktualizacja 

Jak przechowywać ziemniaki? Wielu z nas popełnia podstawowy błąd

13

Cała Polska kocha ziemniaki. To wciąż ulubiony dodatek do dań. Zwłaszcza w marcu, gdy czekamy na świeże warzywa, często korzystamy z zapasów. Czy jesteś pewna, że prawidłowo przechowujesz te pyszne bulwy?

Jak przechowywać ziemniaki? Wielu z nas popełnia podstawowy błąd
By ziemniaki nie stały się trujące, trzeba je odpowiednio przechowywać (123RF)

Kartofle dają nieskończone możliwości eksperymentów w kuchni. Od puree, przez zapiekanki, po sałatki - nie ma chyba osoby, która ich nie uwielbia. Tymczasem niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że nieprawidłowo składowane ziemniaki mogą być niesmaczne, a nawet trujące. Sprawdź, czy nie popełniasz jednego z podstawowych błędów.

Lodówka nie służy ziemniakom

Lubisz kupić trochę kartofli na zapas i składować je w lodówce? W ten sposób marnujesz ich "smakowy" potencjał. Przechowywane przez dłuższy czas w chłodziarce ziemniaki tracą jędrność, pogarsza się ich smak i konsystencja. Pod wpływem chłodu zawarta w nich skrobia zamienia się w cukier. Jeśli masz mało miejsca w kuchni, po prostu kupuj kartofle na bieżąco.

Piwnica - raj dla bulw

Jeśli masz piwnicę, wykorzystaj ją do przechowywania tych warzyw. Optymalne dla kartofli warunki to niska temperatura i mało światła. Jeśli w twojej komórce nie ma okien, a temperatura nie przekracza 15 stopni, ziemniaki długo zachowają świeżość. Nie pakuj warzyw w foliowe siatki, zamiast tego użyj papieru.

Ważne jest też, żeby nie trzymać kartofli w sąsiedztwie cebuli. Wydziela ona bowiem etylen, czyli gaz, który przyspiesza proces dojrzewania - zarówno warzyw, jak i owoców.

Śmiertelna trucizna w swojskiej pyrze

Pamiętaj, że ziemniak zawiera bardzo groźną truciznę, solaninę. Substancja ta, może wywoływać wymioty, drgawki, gorączkę, a w skrajnych sytuacjach nawet śmierć.

Może przypominasz sobie, jak w podstawówce mówiło się, że zjedzenie surowego ziemniaka zapewni ci kilka dni w łóżku, bez lekcji?

To właśnie solanina jest odpowiedzialna za przykre dolegliwości po zjedzeniu źle przyrządzonego lub przechowywanego ziemniaka.

Jeśli zostawisz kartofle na słońcu i zaczną one wypuszczać pędy, to znaczy, że poziom tej trucizny w warzywie wzrósł. Wówczas lepiej sobie podarować jego zjedzenie.

Zobacz także: Zielona kawa na odchudzanie. Wystarczy jedna filiżanka przed posiłkiem
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 25.04.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Mówiła, że jedynie "pożycza". Pracownica banku ukradła z kont klientów 240 tys. dolarów
Rozświetlił nocne niebo nad brazylijską Taquarą. Mieszkańcy poszukują kawałków meteorytu
Wymieniają Polskę. Holendrzy publikują niepokojący raport
Wyjątkowe odkrycie w kopalni. To nowy gatunek węża
Groźny wirus na horyzoncie? Alarm w Wielkopolsce
Chciała obniżyć gorączkę u syna. Niemal skazała go na śmierć
Zełenski: Na Kijów spadła rakieta z amerykańskimi częściami
To koniec czarterów, jakie znamy? Itaka uruchamia własną linię lotniczą
Zatrzymany na granicy. Turecki kurier migrantów złapany
Niezwykła piłkarska rodzina. Talent przekazywany w genach
Szczere słowa kardynała. Mówi, czy mógłby zostać papieżem
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić