o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Marta Kutkowska
|

Jak przechowywać ziemniaki? Wielu z nas popełnia podstawowy błąd

8
Podziel się

Cała Polska kocha ziemniaki. To wciąż ulubiony dodatek do dań. Zwłaszcza w marcu, gdy czekamy na świeże warzywa, często korzystamy z zapasów. Czy jesteś pewna, że prawidłowo przechowujesz te pyszne bulwy?

Jak przechowywać ziemniaki? Wielu z nas popełnia podstawowy błąd
By ziemniaki nie stały się trujące, trzeba je odpowiednio przechowywać (123RF)
bDYmvWbp

Kartofle dają nieskończone możliwości eksperymentów w kuchni. Od puree, przez zapiekanki, po sałatki - nie ma chyba osoby, która ich nie uwielbia. Tymczasem niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że nieprawidłowo składowane ziemniaki mogą być niesmaczne, a nawet trujące. Sprawdź, czy nie popełniasz jednego z podstawowych błędów.

Lodówka nie służy ziemniakom

Lubisz kupić trochę kartofli na zapas i składować je w lodówce? W ten sposób marnujesz ich "smakowy" potencjał. Przechowywane przez dłuższy czas w chłodziarce ziemniaki tracą jędrność, pogarsza się ich smak i konsystencja. Pod wpływem chłodu zawarta w nich skrobia zamienia się w cukier. Jeśli masz mało miejsca w kuchni, po prostu kupuj kartofle na bieżąco.

Piwnica - raj dla bulw

Jeśli masz piwnicę, wykorzystaj ją do przechowywania tych warzyw. Optymalne dla kartofli warunki to niska temperatura i mało światła. Jeśli w twojej komórce nie ma okien, a temperatura nie przekracza 15 stopni, ziemniaki długo zachowają świeżość. Nie pakuj warzyw w foliowe siatki, zamiast tego użyj papieru.

bDYmvWbr

Ważne jest też, żeby nie trzymać kartofli w sąsiedztwie cebuli. Wydziela ona bowiem etylen, czyli gaz, który przyspiesza proces dojrzewania - zarówno warzyw, jak i owoców.

Śmiertelna trucizna w swojskiej pyrze

Pamiętaj, że ziemniak zawiera bardzo groźną truciznę, solaninę. Substancja ta, może wywoływać wymioty, drgawki, gorączkę, a w skrajnych sytuacjach nawet śmierć.

Może przypominasz sobie, jak w podstawówce mówiło się, że zjedzenie surowego ziemniaka zapewni ci kilka dni w łóżku, bez lekcji?

bDYmvWbx

To właśnie solanina jest odpowiedzialna za przykre dolegliwości po zjedzeniu źle przyrządzonego lub przechowywanego ziemniaka.

Jeśli zostawisz kartofle na słońcu i zaczną one wypuszczać pędy, to znaczy, że poziom tej trucizny w warzywie wzrósł. Wówczas lepiej sobie podarować jego zjedzenie.

Zobacz także: Zielona kawa na odchudzanie. Wystarczy jedna filiżanka przed posiłkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDYmvWbS
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(8)
Nikt
2 miesiące temu
Moze podacie co jest zdrowe. Bedzie szybciej
oj cuda, cuda
2 miesiące temu
Nic nie pisze sie o tym, ze ziemniaki sa przygotowane na przechowywanie poprzez specjalne kapiele (w Niemczech jest czasami plakietka, ze poddano zabiegowi "nach Berliner Gezetz"- nie wiem co to dokladnie znaczy). Przechowywanie w ciemnym pomieszczeniu tez nic nie daje. Kupilem dwa rodzaje ziemniakow i jedne po tygodniu mialy wypuszczone duze pedy, a inne nie. Teraz od wszystkiego trzeba byc znawca, bo wszedzie chca Cie oszkapic.
gośćmaria
2 miesiące temu
Ziemniaki są niezdrowe jak zźelenieją A dzieje się to gdy bulwy dostają światło więc trzeba przykryć skrzynkę szczelnie np starym kocem
bDYmvWbT
Mokebe
2 miesiące temu
po-pis też szkodzi
marta
2 miesiące temu
solaniana wytwarza sie w zielonych ziemniakach . W łodygach jak rosną oraz w zzieleniałych bulwach od światła . W samych kłach Obieramy je przecież kły do śmetnika ze skórką a bulwy można smiało zjeść . Ktoś kto pisał ten artykuł jest trochę niedouczony
Kajtek
2 miesiące temu
Najlepiej według jednego z byłych posłów jeść szczaw i mirabelki smacznego
i....
2 miesiące temu
jeszcze glifosat nie szkodzi
Wniosek
2 miesiące temu
Ziemniaki szkodzą, mięso szkodzi, zboża szkodzą, cukier szkodzi, sól szkodzi - nie szkodzą tylko szczepionki
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić