Marta Kutkowska
Marta Kutkowska| 
aktualizacja 

Jak przechowywać ziemniaki? Wielu z nas popełnia podstawowy błąd

13

Cała Polska kocha ziemniaki. To wciąż ulubiony dodatek do dań. Zwłaszcza w marcu, gdy czekamy na świeże warzywa, często korzystamy z zapasów. Czy jesteś pewna, że prawidłowo przechowujesz te pyszne bulwy?

Jak przechowywać ziemniaki? Wielu z nas popełnia podstawowy błąd
By ziemniaki nie stały się trujące, trzeba je odpowiednio przechowywać (123RF)

Kartofle dają nieskończone możliwości eksperymentów w kuchni. Od puree, przez zapiekanki, po sałatki - nie ma chyba osoby, która ich nie uwielbia. Tymczasem niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że nieprawidłowo składowane ziemniaki mogą być niesmaczne, a nawet trujące. Sprawdź, czy nie popełniasz jednego z podstawowych błędów.

Lodówka nie służy ziemniakom

Lubisz kupić trochę kartofli na zapas i składować je w lodówce? W ten sposób marnujesz ich "smakowy" potencjał. Przechowywane przez dłuższy czas w chłodziarce ziemniaki tracą jędrność, pogarsza się ich smak i konsystencja. Pod wpływem chłodu zawarta w nich skrobia zamienia się w cukier. Jeśli masz mało miejsca w kuchni, po prostu kupuj kartofle na bieżąco.

Piwnica - raj dla bulw

Jeśli masz piwnicę, wykorzystaj ją do przechowywania tych warzyw. Optymalne dla kartofli warunki to niska temperatura i mało światła. Jeśli w twojej komórce nie ma okien, a temperatura nie przekracza 15 stopni, ziemniaki długo zachowają świeżość. Nie pakuj warzyw w foliowe siatki, zamiast tego użyj papieru.

Ważne jest też, żeby nie trzymać kartofli w sąsiedztwie cebuli. Wydziela ona bowiem etylen, czyli gaz, który przyspiesza proces dojrzewania - zarówno warzyw, jak i owoców.

Śmiertelna trucizna w swojskiej pyrze

Pamiętaj, że ziemniak zawiera bardzo groźną truciznę, solaninę. Substancja ta, może wywoływać wymioty, drgawki, gorączkę, a w skrajnych sytuacjach nawet śmierć.

Może przypominasz sobie, jak w podstawówce mówiło się, że zjedzenie surowego ziemniaka zapewni ci kilka dni w łóżku, bez lekcji?

To właśnie solanina jest odpowiedzialna za przykre dolegliwości po zjedzeniu źle przyrządzonego lub przechowywanego ziemniaka.

Jeśli zostawisz kartofle na słońcu i zaczną one wypuszczać pędy, to znaczy, że poziom tej trucizny w warzywie wzrósł. Wówczas lepiej sobie podarować jego zjedzenie.

Zobacz także: Zielona kawa na odchudzanie. Wystarczy jedna filiżanka przed posiłkiem
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić