Nigdy nie jedz takiego awokado. To grozi zatruciem

55

Awokado na stałe weszło do jadłospisów Polaków. Nic dziwnego - polecają je trenerzy i dietetycy, ponieważ jest zdrowe, ale syci na długo. Trzeba jednak wiedzieć, że nie zawsze nadaje się do spożycia. Gdy na skórce zauważamy charakterystyczny znak, pod żadnym pozorem go nie kupujmy.

Nigdy nie jedz takiego awokado. To grozi zatruciem
Obejrzyjmy dokładnie awokado przed zjedzeniem (Adobe Stock)

Awokado jest świetnym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych, dlatego dużym powodzeniem cieszy się szczególnie wśród wegan i wegetarian. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że poleca się je osobom chorującym na miażdżycę i chcącym lepiej zadbać o serce. Ponadto zawiera sporo błonnika, sterole roślinne, a także potas, miedź, fosfor, magnez, żelazo, jak również witaminy C, A i E, witaminę K oraz witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy. 

Jak jeść awokado?

W jednym owocu znajduje się średnio 240 kcal. Awokado można jeść bez dodatków lub sporządzić z niego pyszną pastę do chleba, dodając sok z cytryny oraz ulubione przyprawy. Cena awokado zależy od wielu czynników, ale zazwyczaj za jedną sztukę zapłacimy ok. 5-6 złotych.

Awokado bez trudu dostaniemy w dużych supermarketach, ale także w niewielkich dyskontach. Ważne jednak, abyśmy podczas kupowania tego owocu zwrócili uwagę na jedną rzecz. Mianowicie kolor skórki. Najlepiej, by była jednolita, nie miała żadnych plamek czy większych grudek. Najgroźniejsza jest natomiast ciemna otoczka wokół szypułki – takiego owocu nigdy nie kupujmy.

Tak sprawdzisz, czy awokado jest świeże

To jednak nie wszystko. Czy awokado jest świeże i gotowe do spożycia możemy przekonać się w pełni dopiero po rozkrojeniu. Jeśli na miąższu znajdziemy przebarwienia, szczególnie ciemne plamki czy nitki (brązowe lub szare), owoc jest zepsuty i nie nadaje się do jedzenia.

Jeśli zjemy zepsute awokado, grożą nam wymioty, bóle brzucha i głowy, niestrawność, a nawet gorączka i długotrwałe złe samopoczucie.

Ekolodzy zwracają również uwagę, że przez uprawy awokado giną lasy. Jego produkcja pochłania również ogromne ilości słodkiej wody. Warto zapoznać się z ich argumentami i samodzielnie podjąć odpowiedzialną decyzję.

Zobacz także: Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado
Autor: KPL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić