o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
oprac.
KPL
|

W ugotowanym jajku pojawia się szara otoczka? Oto dlaczego. Popełniasz błąd

11
Podziel się

Chyba każdemu z nas zdarzyło się po rozkrojeniu jajka zobaczyć szarą obwódkę. Kiedy pojawia się ona na żółtku? Czy jajko z szarą otoczką nadaje się do spożycia? I jak uniknąć podstawowego błędu podczas gotowania jajek? Odpowiedzi znajdziesz w tekście.

W ugotowanym jajku pojawia się szara otoczka? Oto dlaczego. Popełniasz błąd
Skąd bierze się sina otoczka na żółtku? (Adobe Stock)
bEBXhRXF

Gotowane jajka są sycące, zdrowe i niskokaloryczne. To bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W jajkach znajdziemy także kwasy omega - 3, które obniżają poziom złego cholesterolu. W jednym ugotowanym jajku jest około 80 kcal.

Sina otoczka na jajku? Popełniasz błąd

Na żółtkach gotowanych jajek pojawia się czasem szara obwódka. Uspokajamy, że takie jajko wciąż nadaje się do spożycia. Jednak sina otoczka nie wygląda estetycznie i nie zachęca do konsumpcji. Dlatego podpowiadamy, co zrobić, żeby już nigdy nie pojawiła się na gotowanych przez nas jajkach.

bEBXhRXH

Szara obwódka na jajku powstaje, gdy gotujemy je ze długo. Przyjęło się, że jajka na twardo potrzebują przynajmniej 10 minut gotowania od momentu wrzenia. Tymczasem wystarczy ok. 7-8 minut gotowania. Jeśli przeciągniemy ten proces, obwódka prawdopodobnie się pojawi.

Istotne jest także hartowanie jajek od razu po ugotowaniu. Po skończeniu gotowania jajka dobrze przelać trzy razy zimną wodą. W ten sposób zatrzymamy proces dalszego ścinania, a nieestetyczna obwódka się nie pojawi.

Skąd bierze się szara otoczka w jajku? Jest wynikiem reakcji (niegroźnej dla zdrowia) dwóch znajdujących się w jajku pierwiastków: żelaza i siarki. Im dłużej gotujemy jajka, tym więcej siarki się wydziela (ona jest także odpowiedzialna za nieprzyjemny zapach, gdy jaja tracą świeżość). Najwięcej żelaza znajduje się natomiast w żółtku.

bEBXhRXN

Warto pamiętać także, że im dłużej gotujemy jajko, tym mniej (nawet o 40 proc.) ma ono wartości odżywczych. Wiele osób uważa, że zmieniają się także na gorsze jego walory smakowe.

Jak gotować jajka?

Jeśli chcemy ugotować jajka na miękko, powinniśmy trzymać je we wrzącej wodzie ok. 3-4 minut. Zupełnie ścięte żółtko, a tym samym jajka na twardo, otrzymamy po 7-8 minutach. Maksymalny czas gotowania jajek powinien wynieść nie więcej niż 12 minut.

bEBXhRXO

Świeżość jajek możemy sprawdzić jeszcze przed gotowaniem. W tym celu należy umieścić je poziomo w naczyniu wypełnionym wodą. Jeśli po chwili obróci się pionowo i uniesie, oznacza to, że jest stare i nie powinniśmy go jeść. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia bez żadnych obaw można jeść 10 jajek tygodniowo.

Zobacz także: Przepis na placki serowe. Sposób na tani i pyszny obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEBXhRYi
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
Elzbieta
2 miesiące temu
Po co tak długo gotować?W zależności,jakie chce gotuje 1.5',3',a na twardo 5'.
Mmm
2 miesiące temu
Sposób na gotowanie jaj na twardo.Jaja wkładam do garnka zalewam zimną wodą. Gotuje 15 min. SĄ NAJLEPSZE
Dodo
2 miesiące temu
Zależy, czy wkladasz je do zimnej wody czy do wrzątku. Stąd różnica dotycząca czasu gotowania.
bEBXhRYj
Zygi z Legnic...
2 miesiące temu
Ja gotuję jajka kurze!na twardo 6 min. od chwili zagotowania i to wystarczy,ża dne tam 7-8 lub 10 min.
Eunuch
2 miesiące temu
Jajek nie powinno się gotować. To tak jakbyście je wycięli.
Co innego
2 miesiące temu
Jestem po szkole gastronomicznej i pamiętam jak nas uczyli, że otoczka ta w wyniku zbyt długiego gotowania jajka, koloru lekko fioletowego, sinego jest nie zdrowa a mianowicie rakotwórcza, ponieważ w wyniku zbyt długiego gotowania wytwarzają się właśnie związki rakotwórcze dziś czytam, że jest nie szkodliwa..
Ewa
2 miesiące temu
A plastykę i muzykę nam zabrali w ósmej klasie! To najbardziej rozwijające przedmioty. Oddajcie ! Przecież może być o godzinę mniej historii. Na tych przedmiotach też jest dużo historii. Takiej wartościowej.
olo
2 miesiące temu
Kolejni znawcy
Anna
2 miesiące temu
Od kilku lat bezwzględnie jem każdego dnia rano 2 jajka na miękko. Jaja wyjmuję z lodówki przynajmniej na pół godziny przed gotowaniem i jeszcze przepłukuję ciepła woda pod kranem. Gotuję na miękko 2,5 minuty, tak, aby żółtko było całkowicie płynne. Na twardo gotuję 5 minut i to zdecydowanie powinno wystarczyć, wtedy nie będzie sinej obwódki.
prawie kuchar...
2 miesiące temu
Jajka, jeśli są duże to gotuję wg zasady 3, 5, 8, tj. na miękko, półmiękko i twardo. Jajka małe ok. minuty krócej. I od razu do zimnej wody. Wyjmuję je wcześniej z lodówki i trzymam kilka minut w garnku z wodą w której będą się gotowały. By nie popękały z powodu różnicy temperatur.
Marek
2 miesiące temu
znasz biotad? poczytaj sobie na alleg
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić