Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. KPL
|
aktualizacja

Bananów z taką skórką lepiej nie jeść. Nie warto ryzykować

20
Podziel się:

Banany są jednymi z najchętniej wybieranych przez Polaków owoców. Dostępne przez cały rok, słodkie i sycące cieszą się dużą popularnością. Jednak podczas zakupów warto zwrócić uwagę na kolor ich skórki. Okazuje się, że wiele od niego zależy.

Bananów z taką skórką lepiej nie jeść. Nie warto ryzykować
Kolor skórki odpowiada stopniom dojrzałości banana (Adobe Stock)

Banany zawierają niemal wszystkie najważniejsze witaminy. Oprócz tego znajdziemy w nich błonnik, bardzo istotny w diecie osób zmagających się z zaparciami, oraz inne składniki mineralne: magnez, fosfor, wapń, a także potas. Tego ostatniego jest najwięcej, dlatego po banany powinni sięgać wszyscy, którzy zmagają się z nadciśnieniem.

Zwróć uwagę na kolor skórki

Jeden banan ma średnio 120 kcal. To niedużo, ale niestety dojrzałe banany posiadają wysoki indeks glikemiczny (51 punktów). Dlatego osoby chorujące na cukrzyce oraz dbające o zdrową dietę powinny sięgać wyłącznie po niezbyt dojrzałe banany. Jak rozpoznać je w sklepie?

Tutaj pomocny będzie właśnie kolor skórki. Idealnym kompromisem będzie banan o jasnożółtej skórce: już dość miękki i słodki, ale wciąż bezpieczny dla zdrowia i niezawierający bardzo dużej ilości cukru. Taki banan ma w sobie najwięcej przeciwutleniaczy, spowalniających starzenie się organizmu.

Banan o ciemnożółtej skórce, na której pojawiają się brązowe kropeczki, jest jak najbardziej zdatny do spożycia. Trzeba tylko pamiętać, że ma wysoki indeks glikemiczny. Doskonale sprawdzi się w koktajlach, musach, a także zdrowych ciastach (np. chlebku bananowym).

A co z brązowymi bananami? Je również możemy jeść. Choć mają w sobie dużo cukru, zawierają także sporo potasu, wapnia i magnezu, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ kostny i mięśniowy. Dobrze jeść je szczególnie jesienią i zimą, ponieważ poprawiają nastrój i mogą zastąpić mniej zdrowe słodycze.

Na takie banany trzeba uważać

Wśród osób dbających o linię oraz sportowców jest dużo miłośników bananów z zieloną skórką. Zielony kolor to oznaka, że owoce nie są jeszcze do końca dojrzałe. Oczywiście zawierają mało cukru (szczególnie fruktory), mają bardzo dużo składników odżywczych, ale nie każdy organizm poradzi sobie dobrze z ich trawieniem.

W konsekwencji po zjedzeniu bananów z zieloną skórką może pojawić się ból brzucha. Wszystko przez to, że niedojrzałe okazy mogą zawierać kilkanaście razy więcej skrobi niż owoce dojrzałe.

Zobacz także: Orzeźwiające ciasto z kiwi bez pieczenia. Najlepszy deser na upalne dni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(20)
AGA
10 miesięcy temu
Pani Paulino informuję że oprócz świadczeń 500 plus i rodzinnych może Pani skorzystać W trudnej sytuacji jeszcze ze świadczeń pomocy społecznej.Nie doczytałam Ale w pierwszej kolejności powinna Pani załatwić alimenty. Przecież ojciec ma obowiązek płacić na dzieci w pierwszej kolejności!. Proszę się zgłosić do MOPS we Wrocławiu. Te Panie udzielom porad i pomocy.
Anka
10 miesięcy temu
Z taką skórka to ja cały czas ryzykuje
Dratewka
10 miesięcy temu
Jak zwykle teorie są różne , ale co do tej teorii wszyscy są zgodni ,że we wszystkim należy zachować umiar i zdrowy rozsądek .
Gdzie skrobia
10 miesięcy temu
Czy gdy banan " dojrzewa " skrobia ulatuje w powietrze ? Zielony ma dużo skrobi to co się dzieje że skrobią w trakcie żółknięcia ?
Koda
10 miesięcy temu
I tak źle i tak niedobrze. Czyli zielonkawy ma mało cukru, a dużo skrobi, dojrzały ma dużo cukru, a mało skrobii. No to wychodzi na to samo. Skrobia to cukier, tyle, że złożony, dłużej się trawi i daje niekorzystnie wysoki poziom insuliny we krwi. A wysoki poziom insuliny to wszystkie problemy zdrowotne: nadciśnienie, wysoki cholesterol, stany zapalne. Banany dojrzałe są lekkostrawne, mają ponadto właściwości antynowotworowe. Podnoszą poziom cukru, ale na krótko.
Chlijko
10 miesięcy temu
Powinny być proste a nie krzywe
Kaśka
10 miesięcy temu
Banany polecam kupować dwa duże i nie całkiem dojrzałe, to jeden można sobie zjeść, a drugi posłuży kilka dni ale za każdym razem trzeba zmieniać prezerwatywę.
Polak
10 miesięcy temu
Te banany w naszych sklepach to i tak są banany pastewne. Te jadalne by nie dotarły dobre do nas. Nie wytrzymują transportu i mają bardzo brzydką skórkę.
BKZ
10 miesięcy temu
Banany z taka skorka to bron Boze , ale pfizer , moderna , J&J to samo zdrowie , szczepic sie prosze !!! kabaret !
Baśka
10 miesięcy temu
Najlepsze są zielone, bo są sztywne, później miękną. A która lubi miękkiego?
Taki tam ja.
10 miesięcy temu
Powinni sprzedawać obrane banany ładnie zapakowane nie byłoby dylematów.Wygladaly by tak samo.
figa
10 miesięcy temu
zamiast zjeść postukaj się bananem w głowę i będziesz wszystko wiedział
dj_
10 miesięcy temu
Napiszcie czy mocno zakrzywione najlepiej kupować, ostatnio proste są w sklepach.
Anonimowy Ano...
10 miesięcy temu
Z tytułu wynika że można jeść skórkę od banana aha dobrze wiedzieć
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić