Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Aleksandra Lewandowska
Aleksandra Lewandowska | 
aktualizacja 

Nigdy nie odcedzaj makaronu nad zlewem. Jest ku temu ważny powód

348

Odcedzasz makaron i bez zastanowienia wylewasz pozostałą "białą" wodę? Jest to duży błąd! Robiąc to, pozbawiasz się pewnego składnika, który może być przydatny w kolejnych etapach gotowania lub... niektórych potrawach.

Nigdy nie odcedzaj makaronu nad zlewem. Jest ku temu ważny powód
Nigdy nie odcedzaj makaronu nad zlewem. Jest ku temu ważny powód (Adobe Stock, inese.online)

Jak doskonale wiadomo, większość makaronów, które kupujemy, jest zrobionych z mąki. Podczas gotowania makarony uwalniają zawartą w sobie skrobię, dlatego też woda po gotowaniu jest zazwyczaj zabarwiona na biały kolor. Skrobia ma jednak przydatne właściwości emulgujące, które pomogą w przygotowaniu pysznych sosów do makaronów! Zastanawiacie się w jaki sposób? Krok po kroku tłumaczymy to poniżej.

Dlaczego nigdy nie powinieneś odcedzać makaronu nad zlewem?

Wiele osób spotkało się kiedyś z sytuacją, w której w sosie np. do spaghetti, na talerzu były dość nieestetycznie wyglądające warstwy tłuszczu. Wyglądało to, jakby oddzielały się od pozostałych składników. Wtedy może temu zapobiec wspomniana skrobia. Właściwości emulgujące sprawiają, że łączy ona składniki, które normalnie nie łączą się tak dobrze. Dzięki niej sosy do makaronów zachowają całkowicie jednolitą konsystencję.

Jak prawidłowo odcedzać makaron po ugotowaniu?

Aby wykorzystać wodę po gotowaniu, przed odcedzeniem makaronu możemy przelać ją do innego naczynia. Wystarczy jedynie jej kilka "porządniejszych" łyżek. Potem należy dodać ją w odpowiednim momencie do przygotowanego sosu. Pomocny będzie również specjalny cedzak, postawiony na innym naczyniu. Wtedy w bardzo prosty sposób oddzielimy makaron od białej wody, bez konieczności jej natychmiastowego wylewania.

Dobrym pomysłem będzie także powstrzymanie się od opłukiwania makaronu po ugotowaniu. W ten sposób skrobia, która na nim zostanie, po wymieszaniu z sosem zemulguje jego składniki. Sos będzie gładki i doskonale połączy się z makaronem.

Zobacz także: Nie wylewaj wody po ziemniakach. Sprawdź, do czego możesz jej użyć
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
USA mogą złagodzić sankcje dla Białorusi. Zyska też Rosja
Wpadł do zamarzniętego jeziora. Strażacy pożegnali swojego druha
Kiedy sadzić truskawki w doniczkach? Pilnuj terminu, bo zmarnujesz sadzonki
Kiedy pikować pelargonie? Po tym poznasz, że już czas to zrobić
Ryż zapiekany z jabłkami. Tak smaczny, że błyskawicznie znika ze stołu
Tragiczne wieści z Liceum im. Słowackiego. Nie żyje 16-letni uczeń z Warszawy
Narodziny w samolocie. Fanta przyszła na świat na wysokości 11 km
Sebastian M. odwołał się od decyzji sądu. Co dalej z jego ekstradycją?
Nagrali ranną wilczycę. Widok chwyta za serce
Jasne stanowisko Norwegii w sprawie Ukrainy. "Nie możemy na to pozwolić"
Pan Robert zmarł po powrocie z Zanzibaru. Śledczy wezwą ekspertów
Zaskakujące odkrycie. Porzucona trumna na ulicy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić