Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
APS
|

Ile soli dodać do ogórków małosolnych? Trzymaj się jednej zasady

19
Podziel się:

Ogórki małosolne zawierają sporo witamin C, A, E, K. Jest to typowo słowiański przysmak. Warto po nie teraz sięgnąć. Sezon ogórkowy jest krótki, a korzyści płynące z jedzenia tego apetycznego dodatku ogromne.

Ile soli dodać do ogórków małosolnych? Trzymaj się jednej zasady
Ogórki małosolne - przepis (Getty Images)

Ogórki małosolne cieszą się ogromną popularnością. Wystarczy zostawić je w zalewie dłużej i już można zjeść ogórka kiszonego. Warto samemu zrobić ten przysmak, zamiast kupować w sklepie. Jak przygotować ogórki małosolne? Można je zrobić w dużym pojemniku, bądź małych słojach. Podajemy poniżej dokładny przepis.

Ogórki małosolne – przepis

Do przygotowania ogórków potrzebne są następujące składniki: koper, chrzan, czosnek, liście wiśni lub porzeczki. Do tego niezbędne są także przyprawy, takie jak: ziele angielskie, sól, pieprz, gorczyca, liść laurowy. Standardowo można je przygotować w glinianym naczyniu, niektórzy kiszą je w słojach lub plastikowych butelkach.

A jak przygotować ten przysmak? Ogórki należy wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w pojemnikach.

Co dalej? Trzeba dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni. W pojemnikach układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki.

Wszystko należy zalać posoloną wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy).

Trzeba pamiętać, aby całe ogórki przykryć zalewą. Następnie przykrywamy słoje gazą i zabezpieczamy za pomocą gumki recepturki. Odstawiamy ogórki na kilka dni. Znakiem, że ogórki są gotowe, jest mętniejąca woda.

Ogórki małosolne - właściwości

Chrupiące i delikatne w smaku ogórki są świetnym dodatkiem do dań, sałatek i kanapek. Co więcej są bogate w magnez, potas i witaminy z grupy B. Ogórki małosolne są świetne w działaniu dla naszego układu nerwowego. Dzięki nim dostarczamy do organizmu kluczowe dla jego prawidłowego funkcjonowania naturalne, więc najlepiej przyswajane, witaminy i minerały.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Zobacz także: 5 produktów, które łagodzą ból głowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(19)
Ostatnio
rok temu
Kupiłam sól tak bardzo słoną, grubą ,że gdy dodałam jedną łyżkę na dwa litry wody - to musiałam dodać wody.Inaczej ogórki nie byłyby małosolne 🤪
Nigdy
rok temu
Do ogórków małosolnych nie dodaje się gorczycy,ziela angielskiego,lauru.To są dodatki do zaprawy octowej.
Sitt
rok temu
Moja łyżka jest większa od łyżki mojej żony, to którą łyżkę mam użyć do soli ????
Sitt
rok temu
Łyżki są różnej wielkości, więc co z tą solą ???
Mietek
rok temu
1 litr wody można dokładnie odmierzyć, ale ile dokładnie soli w gramach wynosi 1 czubata łyżka stołowa.
Kazek
rok temu
Udziwniony ten przepis powyżej - ziele angielskie i inne cuda - mój przepis jest prosty - ogórki chrzan czosnek koper woda i sól 1 łyżka na litr kilka dni i zajadamy
Arh+pablo
rok temu
Ile soli dodać do ogórków małosolnych pewnie malo hehehe
Mała
rok temu
A liście z wiśni to po co? Włożyłam i nikt nie chciał jeść śmierdzą!! Tragedia liść chrzanu tak ale nie wiśni! Ludzie!
Bozenna2746
rok temu
Co Wy z ta sola, sol zatrzymuje wode w organizmie, kisze ogorki i daje mala lyzeczke soli tez sie ukisza, kisze tez buraki i pipijam kwas z burakow, i potem tez z ogorkow. Wierzcie mi mala lyzeczka soli na 1 litr wody, gotuje wode, czekam za wystygnie i zalewam.To wszystko.
Koala
rok temu
Sul to. Trucizna cukier Tez na kisze kapuste na szybko gluwka kapusty +10 cytryn myjemy kroimy na Pol I lyzeczka do herbaty przy skurce. Oddzielamy miasz od skurki a nastepnie wybieramy z cytryn prosro ko sloika z poszatkowana cytryna miEszamy I chrupiaca kwaszona kapuste many nie na kwasie solnym ktury many W akumulatorach samochodowych tylko kwas cytrusowy ogurki papryke pomidory to Samo kalafior zupy gotuja na pomaranczach najlepsza grochuwka na sery tofu kozi wendzony I poledwica
Eva
rok temu
Sama nazwa mówi małosolne , czyli mniej soli. Łyżka czubata to nawet za dużo di ogorkow kiszonych
popopoopp
rok temu
Autorem artykułu jest osoba, która nigdy nie robiła ogórków małosolnych. Tylko czosnek, chrzan, koper i łyżka soli na litr gorącej wody. Ziele angielskie, pieprz, gorczyca, liść laurowy do korniszonów.
ReNifer
rok temu
Do małosolnych dodaje tylko koper i czosnek, zalewam gorącą woda ale 2 łyżki soli na litr wody.Są pyszne,
ReNifer
rok temu
Do małosolnych dodaje tylko koper i czosnek, zalewam gorącą woda ale 2 łyżki soli na litr wody.Są pyszne,
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić