Odstaw kawę 5 dni przed miesiączką. Efekt może zaskoczyć

6

Nie od dziś wiadomo, że sposób w jaki się odżywiamy, ma wpływ na nasze samopoczucie. Lekarze zauważyli, że są pewne produkty, które wykluczone na kilka dni przed miesiączką mogą mieć wpływ na jej przebieg.

Odstaw kawę 5 dni przed miesiączką. Efekt może zaskoczyć
Przed miesiączką warto zrezygnować z kawy. (Pixabay)

Australijska dietetyk Lyndi Cohen zaapelowała niedawno, by kobiety cierpiące na bolesne miesiączki zrezygnowały z picia kawy. Wystarczy 5 dni przed spodziewaną menstruacją odstawić kofeinę, by poczuć różnicę. Instagram oszalał, kobiety, zaczęły w komentarzach przyznawać, że faktycznie czują się inaczej. Dlaczego?

Kofeina wpływa na skurcze mięśni gładkich. Dlatego niektórzy piją ją z rana by "się rozruszać". W podobny sposób działa kawowa tzw. "przedtreningówka".

Niestety w ten sam sposób kofeina wpływa na inne nasze narządy. Odczuć to mogą ci o wrażliwszym pęcherzu. Wystarczy mała kawa, by chwilę później mieć potrzebę odwiedzenia toalety.

Lyndi Cohen uważa, że podobnie kofeina może działać na macicę. Dlatego kofeina podczas miesiączki może mieć wpływ na jej bolesny przebieg. Teorię tę wspiera również ginekolog dr Gino Pecoraro.

Są również inne produkty, które na czas menstruacji warto wykluczyć z diety. Mowa tu o wysokoprzetworzonych produktach i tych bogatych w cukier czy sól. Lyndi swoją teorię podpiera badaniami w których wzięły udział młode kobiety. Te, które stosowały dietę laktowegetariańską z dużą ilością świeżych owoców i warzyw, roślin strączkowych i fasoli, orzechów i nasion oraz produktów mlecznych, rzadziej cierpiały na silny ból miesiączkowy.

Co jeszcze pozytywnie może wpłynąć na ciało kobiety podczas miesiączki? Żelazo! Choć jego największą dawkę zawierać będzie czerwone mięso (wołowina), tak i osoby na diecie bezmięsnej znajdą coś dla siebie. Warto wtedy włączyć do diety szpinak czy soczewicę. Dietetyk podkreśla, że warto wtedy do dania dodać produkty bogate w wit. C, by zwiększyć przyswajalność żelaza.

Zobacz także: Warzywa bogate w żelazo. Każdy powinien mieć je w kuchni
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić