Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. Marta Kutkowska
|

Tego nie wiedziałeś o gotowaniu jajek. Przeczytaj, zanim zaczniesz szykować Wielkanoc

7
Podziel się:

Jajka są podstawą wielu tradycyjnych potraw, a także nieodzownym elementem święconki. Dlatego w Polsce gotujemy je niemal hurtowo. Często tę czynność wykonujemy rutynowo, a potem dziwimy się, że przygotowany produkt nie spełnia naszych oczekiwań. Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze.

Tego nie wiedziałeś o gotowaniu jajek. Przeczytaj, zanim zaczniesz szykować Wielkanoc
Jak poprawnie ugotować jajko na twardo? (Adobe Stock)

Sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, żurek wielkanocny. Jajka stanowią podstawę niemal wszystkich wielkanocnych potraw. Pyszne jajko na twardo musi być świeże, jędrne i smakowicie pachnieć. Przed ruszeniem do kuchni warto poznać te triki. 

Dobry produkt gwarancją pysznego dania

Pamiętaj, żeby wybierać jajka dobrej jakości. Najsmaczniejsze będą oczywiście te od znajomej gospodyni. Jeśli musisz jednak zdać się na ofertę supermarketów, zwróć uwagę na kod systemu chowu. Jajka "zerówki" czy "jedynki", to najzdrowszy wybór - są to jajka od tzw. "szczęśliwych kur".

Chciałbyś wykorzystać jajka, które masz w lodówce, ale nie masz pewności, czy są jeszcze świeże? Wykonaj prosty test. Wrzuć jajko do szklanki z wodą. Jeśli opadnie na dno szerszymi bokami - jest świeże, jeśli delikatnie się przechyla lub stoi - ma kilka tygodni, ale wciąż można je wykorzystać. Jeśli natomiast wypływa na powierzchnię, jest zepsute i należy je wyrzucić.

Jak poprawnie ugotować jajko na twardo?

Zanim zaczniesz gotować jajko, wyjmij ze z lodówki i pozwól "pooddychać" w temperaturze pokojowej kilka minut. Dzięki temu zapobiegniesz pękaniu skorupki. Potem zalej jajko zimną wodą. Ważne, żeby płyn przykrywał produkt. Włącz gaz i czekaj, aż woda się zagotuje. Wtedy włącz stoper i odczekaj 8 minut. Po takim czasie jajko będzie idealnie ugotowane. Jeśli się jednak zagapisz i pozwolisz, by gotowało się dłużej - możesz narazić się na nieprzyjemny zapach. Warto więc zastosować się do tej prostej zasady.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: Jak doprawić żurek
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
WALDI
2 miesiące temu
Jajka się nie gotuje tylko po zagotowaniu wody wyłącza sie zasilanie i czeka się pod przyryciem 10min i to wszystko - są pyszne
Tedi
2 miesiące temu
Wiecie dlaczego wyłączono komentarze pod artykułami tematów krajowych bo rządzący są święci mają aureolę nad głowami i zamknęli nam usta żeby ich nie smarować czy to jest zgodne z prawem demokracji i wolności słowa mamy reżim podobny do tego co w Białorusi,Rosji,Chinach,Korei itp
Szef kuchni
2 miesiące temu
Wlewasz 400 ml wody do Thermomixa, wkładasz koszyczek, wkładasz jajka, ustawiasz na 14 min i masz idealnie ugotowane jajo na twardo, Bez pękania i męczenia się z obieraniem.
Alka
2 miesiące temu
Jajki się nie gotuje ale zawsze przed konsumpcja myje
Nick
2 miesiące temu
Wiem że mogę bo to robilem
jozek
2 miesiące temu
Na twardo to samo się ugotuje. Zapodaj prosty i sprawdzony sposób na ugotowanie na miękko.
Hodowca drobi...
2 miesiące temu
Wszystkie kury karmione są identycznymi paszami więc wybór jaj nie ma żadnego znaczenia 😂 a ja zapytam wprost - od czego mądralo zależy kolor skorupki jajka ?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić