Zakazane na wielkanocnym stole. Gessler mówi dlaczego

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej gastronomii. Restauratorka zdradziła, jakie według niej błędy popełniają Polacy, przygotowując wielkanocne dania. Z jej wskazówkami świąteczne potrawy wyjdą w tym roku idealne!

Magda Gessler zdradziła, jakie błędy popełniamy w Wielkanoc Magda Gessler zdradziła, jakie błędy popełniamy w Wielkanoc
Źródło zdjęć: © AKPA, Getty Images

Magda Gessler jak nikt inny zna kulinarne zwyczaje Polaków. Od lat jeździ po całym kraju i obserwuje kuchenne poczynania rodaków. Restauratorka zdążyła przez ten czas zaobserwować, że Polakom zdarza się popełniać podstawowe błędy nawet podczas przygotowywania tradycyjnych polskich dań, przez co nie wychodzą one takie, jak powinny.

Magda Gessler mówi, jakie błędy kulinarne popełniamy w Wielkanoc

Królowa polskiej gastronomii goszcząc w jednym z odcinków programu "Dzień dobry TVN" zdradziła, jakie według niej błędy Polacy popełniają, przygotowując wielkanocną ucztę. Okazuje się, że problemy mamy już z samym doborem składników i potraw, które mają zagościć na świątecznym stole.

Magda Gessler wytknęła m.in., że Polacy podają na świąteczne śniadanie wędlinę - tę samą, którą jadają na co dzień. Zdaniem restauratorki święta to czas, kiedy produkty, a zwłaszcza mięso, powinno być wyjątkowe i starannie wyselekcjonowane, a najlepiej swojskie. W Wielkanoc warto zadbać, by na stole pojawiło się coś specjalnego.

Sama restauratorka przyznaje, że w jej domu w czasie Wielkanocy króluje biała kiełbasa. Oczywiście nie taka z marketu, a samodzielnie przygotowana. Według Gessler zrobienie kiełbasy w warunkach domowych jest banalnie proste, a efekt jest znacznie smaczniejszy niż zdrowszy, niż w przypadku gotowego produktu, po który niestety często sięgamy.

Oprócz tego Magda Gessler wyjawiła także swoje patenty na wieprzowinę, która jest klasycznym polskim wyborem w święta. To tłuste mięso, które smak i ciężkostrawność warto złagodzić odpowiednimi dodatkami. W ocenie restauratorki taką rolę spełnią np. słodkie nalewki, tarty chrzan ułatwiający trawienie lub po prostu ćwikła, która zniweluje tłusty, mulący smak mięsa.

Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 15.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 15.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Europa planuje misję wojskową na Ukrainie? Szczegóły rozmów w Berlinie
Europa planuje misję wojskową na Ukrainie? Szczegóły rozmów w Berlinie
Śmiertelny wypadek na Orlej Perci. Nie żyje 20-latek. Podróżował samotnie
Śmiertelny wypadek na Orlej Perci. Nie żyje 20-latek. Podróżował samotnie
Powódź zabrała im dojazd do domu. "Gmina nie ma możliwości odbudowania"
Powódź zabrała im dojazd do domu. "Gmina nie ma możliwości odbudowania"
Mieli zabić 70 jaskółek w Umianowicach. Jest akt oskarżenia
Mieli zabić 70 jaskółek w Umianowicach. Jest akt oskarżenia
Zmarła 37-letnia ofiara pożaru w Gęsi. Osierociła 15-letniego syna
Zmarła 37-letnia ofiara pożaru w Gęsi. Osierociła 15-letniego syna
Skandaliczne słowa Trumpa po śmierci Reinera. "Doprowadzał ludzi do szaleństwa"
Skandaliczne słowa Trumpa po śmierci Reinera. "Doprowadzał ludzi do szaleństwa"
Ukraińskie drony w akcji. Rosyjski okręt podwodny nie miał szans
Ukraińskie drony w akcji. Rosyjski okręt podwodny nie miał szans
Młody Jezus bez brody. Odkrycie archeologów zadziwia
Młody Jezus bez brody. Odkrycie archeologów zadziwia
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca