aktualizacja 

Zakazane na wielkanocnym stole. Gessler mówi dlaczego

32

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej gastronomii. Restauratorka zdradziła, jakie według niej błędy popełniają Polacy, przygotowując wielkanocne dania. Z jej wskazówkami świąteczne potrawy wyjdą w tym roku idealne!

Zakazane na wielkanocnym stole. Gessler mówi dlaczego
Magda Gessler zdradziła, jakie błędy popełniamy w Wielkanoc (AKPA, Getty Images)

Magda Gessler jak nikt inny zna kulinarne zwyczaje Polaków. Od lat jeździ po całym kraju i obserwuje kuchenne poczynania rodaków. Restauratorka zdążyła przez ten czas zaobserwować, że Polakom zdarza się popełniać podstawowe błędy nawet podczas przygotowywania tradycyjnych polskich dań, przez co nie wychodzą one takie, jak powinny.

Magda Gessler mówi, jakie błędy kulinarne popełniamy w Wielkanoc

Królowa polskiej gastronomii goszcząc w jednym z odcinków programu "Dzień dobry TVN" zdradziła, jakie według niej błędy Polacy popełniają, przygotowując wielkanocną ucztę. Okazuje się, że problemy mamy już z samym doborem składników i potraw, które mają zagościć na świątecznym stole.

Magda Gessler wytknęła m.in., że Polacy podają na świąteczne śniadanie wędlinę - tę samą, którą jadają na co dzień. Zdaniem restauratorki święta to czas, kiedy produkty, a zwłaszcza mięso, powinno być wyjątkowe i starannie wyselekcjonowane, a najlepiej swojskie. W Wielkanoc warto zadbać, by na stole pojawiło się coś specjalnego.

Sama restauratorka przyznaje, że w jej domu w czasie Wielkanocy króluje biała kiełbasa. Oczywiście nie taka z marketu, a samodzielnie przygotowana. Według Gessler zrobienie kiełbasy w warunkach domowych jest banalnie proste, a efekt jest znacznie smaczniejszy niż zdrowszy, niż w przypadku gotowego produktu, po który niestety często sięgamy.

Oprócz tego Magda Gessler wyjawiła także swoje patenty na wieprzowinę, która jest klasycznym polskim wyborem w święta. To tłuste mięso, które smak i ciężkostrawność warto złagodzić odpowiednimi dodatkami. W ocenie restauratorki taką rolę spełnią np. słodkie nalewki, tarty chrzan ułatwiający trawienie lub po prostu ćwikła, która zniweluje tłusty, mulący smak mięsa.

Zobacz także: Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić