Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|
aktualizacja

Zakazane na wielkanocnym stole. Gessler mówi dlaczego

18
Podziel się:

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej gastronomii. Restauratorka zdradziła, jakie według niej błędy popełniają Polacy, przygotowując wielkanocne dania. Z jej wskazówkami świąteczne potrawy wyjdą w tym roku idealne!

Zakazane na wielkanocnym stole. Gessler mówi dlaczego
Magda Gessler zdradziła, jakie błędy popełniamy w Wielkanoc (AKPA, Getty Images)

Magda Gessler jak nikt inny zna kulinarne zwyczaje Polaków. Od lat jeździ po całym kraju i obserwuje kuchenne poczynania rodaków. Restauratorka zdążyła przez ten czas zaobserwować, że Polakom zdarza się popełniać podstawowe błędy nawet podczas przygotowywania tradycyjnych polskich dań, przez co nie wychodzą one takie, jak powinny.

Magda Gessler mówi, jakie błędy kulinarne popełniamy w Wielkanoc

Królowa polskiej gastronomii goszcząc w jednym z odcinków programu "Dzień dobry TVN" zdradziła, jakie według niej błędy Polacy popełniają, przygotowując wielkanocną ucztę. Okazuje się, że problemy mamy już z samym doborem składników i potraw, które mają zagościć na świątecznym stole.

Magda Gessler wytknęła m.in., że Polacy podają na świąteczne śniadanie wędlinę - tę samą, którą jadają na co dzień. Zdaniem restauratorki święta to czas, kiedy produkty, a zwłaszcza mięso, powinno być wyjątkowe i starannie wyselekcjonowane, a najlepiej swojskie. W Wielkanoc warto zadbać, by na stole pojawiło się coś specjalnego.

Sama restauratorka przyznaje, że w jej domu w czasie Wielkanocy króluje biała kiełbasa. Oczywiście nie taka z marketu, a samodzielnie przygotowana. Według Gessler zrobienie kiełbasy w warunkach domowych jest banalnie proste, a efekt jest znacznie smaczniejszy niż zdrowszy, niż w przypadku gotowego produktu, po który niestety często sięgamy.

Oprócz tego Magda Gessler wyjawiła także swoje patenty na wieprzowinę, która jest klasycznym polskim wyborem w święta. To tłuste mięso, które smak i ciężkostrawność warto złagodzić odpowiednimi dodatkami. W ocenie restauratorki taką rolę spełnią np. słodkie nalewki, tarty chrzan ułatwiający trawienie lub po prostu ćwikła, która zniweluje tłusty, mulący smak mięsa.

Zobacz także: Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(18)
Elek
6 miesięcy temu
"niekwestionowana królowa polskiej gastronomii"??? Chyba niekwestionowana królowa kasy TVN.
Przemek
6 miesięcy temu
Geslerka, jak mi dasz na to wszystko to pogadamy:/
Janka
6 miesięcy temu
U nas się bardzo szanuje tradycję, dlatego tak jak u mojej babci, tak samo i u mamy, i u mnie będzie Biała Kiełbasa Karczewska z firmy Kiszeczka, jajka, sałatka ziemniaczana itp.
hak246
6 miesięcy temu
Każda Polska rodzina ma swoje TRADYCJE z dziada pradziada i to nasze prababcie bacie przekazywały swoje doświadczenie i kulinaria.P GEESLER ,przeraszam ale nie ma Pani wpływu na moje tradycje rodzinne i to jak każda MAMA CZY ŻONA PRZYGOTUJE ŚWIETA WIELKANOCNE
baba 75 +
6 miesięcy temu
To w końcu co jest zakazane na wielkanocnym stole? Rady genialne,na święta trzeba mieć starannie wyselekcjonowane mięso, najlepsze są produkty swojskie. Zawsze kupując mięso staram się "selekcjonowac" a na "swojskie"mięso to nie mam co liczyć. Wieprzowe mięso najlepiej popić zwykłą czystą a nie słodką nalewką, bo dopiero może zemdlić i zamulić. Kto wymyśla te bzdury? Niekwestionowana "Królowa" czy genialny redaktor nie pojął?
LLLLLL
6 miesięcy temu
Ona królowa, Zenek król i jeszcze PIS, takiego chłamu jeszcze nie było. Pewnie wykasują jak zresztą zwykle.
Miami
6 miesięcy temu
Nie traktuj wszystkich jedna miara, to ze dla kogos poledwica wedzona swojska , i inne tego typu wyroby moga byc wyjatkowe, dla innych sa produktem codziennym!!! I jeszcze jedno nie wypowiadaj sie o USA . Masz meza w Kanadzie i tam jestes , more or less. Ale Kanada to nie Stany !!!! To ubozszy brat!
Koko
6 miesięcy temu
Koszerna
KRUL
6 miesięcy temu
Ten "ARTYKÓŁ" to BADZIEW JAK TA "KRULOWA "(błędy celowe )
gość
6 miesięcy temu
Tej "niekwestionowanej królowej polskiej gastronomii" i kudłatego potwora nie wpuścił bym do swojej kuchni, a jej wygląd jest antyreklamą żarcie, które pichci...
Marcin
6 miesięcy temu
Artykuł sponsorowany przez samą Panią G. Niekwestionowana królowa hahahah
Alan
6 miesięcy temu
Skąd to przekonanie, że Polacy jedzą na śniadanie wielkanocne to samo co w dzień powszedni. U nas zawsze są swojskie wyroby, szynki wędzone, schab pieczony, kiełbasy, pasztety. Święta to zawsze jest czas na coś czego nie je o nie robi się na codzien.
asx
6 miesięcy temu
Kto? Królowa 😂😂😂😂😂 - mianowana przez tvn. Panu Okrasie, promującemu polskie dania, może co najwyżej buty czyścić! Że też sanepid jej kudłów nie widzi...
Błażej
6 miesięcy temu
Twierdzą że w tych obwodach są rosjanie, a oni bombardują... ????
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić