Zakazane na wielkanocnym stole. Gessler mówi dlaczego

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej gastronomii. Restauratorka zdradziła, jakie według niej błędy popełniają Polacy, przygotowując wielkanocne dania. Z jej wskazówkami świąteczne potrawy wyjdą w tym roku idealne!

Magda Gessler zdradziła, jakie błędy popełniamy w Wielkanoc Magda Gessler zdradziła, jakie błędy popełniamy w Wielkanoc
Źródło zdjęć: © AKPA, Getty Images

Magda Gessler jak nikt inny zna kulinarne zwyczaje Polaków. Od lat jeździ po całym kraju i obserwuje kuchenne poczynania rodaków. Restauratorka zdążyła przez ten czas zaobserwować, że Polakom zdarza się popełniać podstawowe błędy nawet podczas przygotowywania tradycyjnych polskich dań, przez co nie wychodzą one takie, jak powinny.

Magda Gessler mówi, jakie błędy kulinarne popełniamy w Wielkanoc

Królowa polskiej gastronomii goszcząc w jednym z odcinków programu "Dzień dobry TVN" zdradziła, jakie według niej błędy Polacy popełniają, przygotowując wielkanocną ucztę. Okazuje się, że problemy mamy już z samym doborem składników i potraw, które mają zagościć na świątecznym stole.

Magda Gessler wytknęła m.in., że Polacy podają na świąteczne śniadanie wędlinę - tę samą, którą jadają na co dzień. Zdaniem restauratorki święta to czas, kiedy produkty, a zwłaszcza mięso, powinno być wyjątkowe i starannie wyselekcjonowane, a najlepiej swojskie. W Wielkanoc warto zadbać, by na stole pojawiło się coś specjalnego.

Sama restauratorka przyznaje, że w jej domu w czasie Wielkanocy króluje biała kiełbasa. Oczywiście nie taka z marketu, a samodzielnie przygotowana. Według Gessler zrobienie kiełbasy w warunkach domowych jest banalnie proste, a efekt jest znacznie smaczniejszy niż zdrowszy, niż w przypadku gotowego produktu, po który niestety często sięgamy.

Oprócz tego Magda Gessler wyjawiła także swoje patenty na wieprzowinę, która jest klasycznym polskim wyborem w święta. To tłuste mięso, które smak i ciężkostrawność warto złagodzić odpowiednimi dodatkami. W ocenie restauratorki taką rolę spełnią np. słodkie nalewki, tarty chrzan ułatwiający trawienie lub po prostu ćwikła, która zniweluje tłusty, mulący smak mięsa.

Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
26-latka zabiła trójkę motocyklistów. Szokująca decyzja sądu
26-latka zabiła trójkę motocyklistów. Szokująca decyzja sądu
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę