Zakazane na wielkanocnym stole. Gessler mówi dlaczego

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej gastronomii. Restauratorka zdradziła, jakie według niej błędy popełniają Polacy, przygotowując wielkanocne dania. Z jej wskazówkami świąteczne potrawy wyjdą w tym roku idealne!

Magda Gessler zdradziła, jakie błędy popełniamy w Wielkanoc Magda Gessler zdradziła, jakie błędy popełniamy w Wielkanoc
Źródło zdjęć: © AKPA, Getty Images

Magda Gessler jak nikt inny zna kulinarne zwyczaje Polaków. Od lat jeździ po całym kraju i obserwuje kuchenne poczynania rodaków. Restauratorka zdążyła przez ten czas zaobserwować, że Polakom zdarza się popełniać podstawowe błędy nawet podczas przygotowywania tradycyjnych polskich dań, przez co nie wychodzą one takie, jak powinny.

Magda Gessler mówi, jakie błędy kulinarne popełniamy w Wielkanoc

Królowa polskiej gastronomii goszcząc w jednym z odcinków programu "Dzień dobry TVN" zdradziła, jakie według niej błędy Polacy popełniają, przygotowując wielkanocną ucztę. Okazuje się, że problemy mamy już z samym doborem składników i potraw, które mają zagościć na świątecznym stole.

Magda Gessler wytknęła m.in., że Polacy podają na świąteczne śniadanie wędlinę - tę samą, którą jadają na co dzień. Zdaniem restauratorki święta to czas, kiedy produkty, a zwłaszcza mięso, powinno być wyjątkowe i starannie wyselekcjonowane, a najlepiej swojskie. W Wielkanoc warto zadbać, by na stole pojawiło się coś specjalnego.

Sama restauratorka przyznaje, że w jej domu w czasie Wielkanocy króluje biała kiełbasa. Oczywiście nie taka z marketu, a samodzielnie przygotowana. Według Gessler zrobienie kiełbasy w warunkach domowych jest banalnie proste, a efekt jest znacznie smaczniejszy niż zdrowszy, niż w przypadku gotowego produktu, po który niestety często sięgamy.

Oprócz tego Magda Gessler wyjawiła także swoje patenty na wieprzowinę, która jest klasycznym polskim wyborem w święta. To tłuste mięso, które smak i ciężkostrawność warto złagodzić odpowiednimi dodatkami. W ocenie restauratorki taką rolę spełnią np. słodkie nalewki, tarty chrzan ułatwiający trawienie lub po prostu ćwikła, która zniweluje tłusty, mulący smak mięsa.

Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Trump reaguje na odejścia w BBC. "Bardzo nieuczciwi ludzie"
Trump reaguje na odejścia w BBC. "Bardzo nieuczciwi ludzie"
Drogowy kryminał. Spójrzcie, co zrobił kierowca ciężarówki
Drogowy kryminał. Spójrzcie, co zrobił kierowca ciężarówki
Ludzie aż się gotują. Instalują to w Krakowie. "Dramat"
Ludzie aż się gotują. Instalują to w Krakowie. "Dramat"
Nagranie z Putinem. Tylko spójrzcie na jego dłoń
Nagranie z Putinem. Tylko spójrzcie na jego dłoń
To jeszcze nie koniec. Zobaczcie, co wyniósł z lasu
To jeszcze nie koniec. Zobaczcie, co wyniósł z lasu
Paraliż w Zakopanem. Ujawnili, co dokładnie się dzieje
Paraliż w Zakopanem. Ujawnili, co dokładnie się dzieje
Taki będzie 10 listopada. Synoptycy nie mają wątpliwości
Taki będzie 10 listopada. Synoptycy nie mają wątpliwości
110 tys. euro za truflę. Rekord na aukcji w Piemoncie
110 tys. euro za truflę. Rekord na aukcji w Piemoncie
FC Porto o zdrowiu Jana Bednarka. Lekarz optymistyczny po urazie kolana
FC Porto o zdrowiu Jana Bednarka. Lekarz optymistyczny po urazie kolana
Lewandowski z hat-trickiem. Barcelona zbliża się do lidera
Lewandowski z hat-trickiem. Barcelona zbliża się do lidera
Zaginęła Polka i jej syn. Wracali z Niemiec. Ślad urwał się na postoju busów
Zaginęła Polka i jej syn. Wracali z Niemiec. Ślad urwał się na postoju busów
Ponad 100 tys. wyświetleń. Kierowca ciężarówki nawet się nie wahał
Ponad 100 tys. wyświetleń. Kierowca ciężarówki nawet się nie wahał