Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
oprac.
KPL
|

Oto najdroższe frytki na świecie. Cena zwala z nóg

71
Podziel się

Większość z nas jest przyzwyczajona, że frytki to budżetowa przekąska, dodatek do obiadu, najtańszy element na talerzu. Tymczasem istnieje restauracja, w której za talerz ziemniaczanych słupków trzeba zapłacić krocie. Ile kosztują najdroższe frytki na świecie?

Oto najdroższe frytki na świecie. Cena zwala z nóg
Frytki to nie zawsze tania przekąska (Adobe Stock)
bEJOHRCd

Ojczyzną frytek jest Belgia. Tradycyjnie przygotowywano je z użyciem łoju wołowego, dziś ziemniaki smaży się zazwyczaj na oleju roślinnym, choć kucharze doradzają, by użyć w tym celu smalcu. Pokrojone w słupki ziemniaki smaży się najpierw w 170–175 °C ok. 3 minut, a następnie dosmaża na złoto w 190 °C.

Najdroższe frytki na świecie

W Polsce frytki kosztują zazwyczaj kilka złotych. Za te belgijskie, dostępne najczęściej w food truckach, zapłacimy ok. 12-15 złotych za dużą porcję. Jednak w nowojorskiej restauracji Serendipity3 cena talerza tego przysmaku wynosi aż 200 dolarów. Dlaczego jest tak wysoka?

bEJOHRCf

Frytki z Serendipity3 oficjalnie są najdroższymi frytkami na świecie. Zostały nawet wpisane do księgi rekordów Guinessa. Za ich stworzenie odpowiadają dyrektor kreatywny restauracji i szef kuchni Joe Calderone oraz szef kuchni Frederick Schoen-Kiewerta. W rozmowie z portalem „USA Today” Calderone przyznał:

- Łatwo jest wziąć drogie składniki i po prostu wrzucić je razem i nazwać to drogim daniem. Ale my pracujemy nad potrawą inaczej, bardziej naukowo. Chcemy uczynić ją nie tylko najdroższą, ale i najsmaczniejszą na świecie.

Nad specjalną recepturą kucharze pracowali trzy miesiące. Ich frytki są zrobione z ziemniaków Chipperbeck, które blanszuje się w szampanie Dom Perignon i ekskluzywnym occie winnym J. LeBlanc, a następnie trzykrotnie smaży w czystym gęsim tłuszczu z południowo-zachodniej Francji.

bEJOHRCl

Luksus na talerzu

Dzieła dopełniają równie kosztowne przyprawy. Ziemniaczane słupki przyprawia się solą truflową Guerande i subtelnie kropi oliwą truflową Urbani. Jednak to nie koniec receptury: frytki są posypywane tartym serem pecorino tartufello, wytwarzanym z mleka owiec wypasanych na bogatych w glinę wzgórzach włoskiego regionu Crete Senesi oraz okraszone czarnymi letnimi truflami z Umbrii we Włoszech.

Danie jest serwowane na kryształowym talerzu. Tuż przed zjedzeniem posypuje się je 23-karatowym jadalnym złotem i kropi sosem Mornay. Całość faktycznie wygląda imponująco i jest dostępna wyłącznie na zamówienie.

bEJOHRCm

W restauracji Serendipity3 zjemy także najdroższe kanapki na świecie (jedna za 214 dolarów), najdroższy deser na świecie (25 tys. dolarów) oraz najdroższy koktajl mleczny („jedynie” 100 dolarów). Jak można się domyślić, chętnych, by spróbować te przysmaki nie brakuje.

Zobacz także: Przepis na placki serowe. Sposób na tani i pyszny obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEJOHRCG
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(71)
Hassano
3 tyg. temu
Jak wycenie frytki na 500pln to też będę szefem kuchni?
Dziad
3 miesiące temu
Pierogi z Biedronki też są dobre.
Inny Punkt wi...
3 miesiące temu
Arybka i frytki nad polskim morzem są droższe bo co chwila O2 pokazują rachuneki turystów co byli zaskoczeni cenami
bEJOHRCH
Dejman
3 miesiące temu
No i oczywiście w komentarzach wysyp typowych polskich biedaków których piecze D bo ich nie stać. Oczywiście jak będę w NY odwiedzę tą restauracje i spróbuję.
Elzbieta
3 miesiące temu
Pojedynczo te składniki warto spróbować,ale wszystkie naraz pomieszane i polane na ziemniaki to musi być paskudztwo kulinarne,blee...
Nik
3 miesiące temu
Czyli jak jeszcze rybę się do tego zamówi to już trzeba kredyt brać?
IraZdzira
3 miesiące temu
Idealny lokal dla ukraińskich *stylustów^ z Łodzi.
Kasandra
3 miesiące temu
A po co takiemu pieniądze, skoro żre frytki? I tak wykorkuje niedługo.
Metalurg
3 miesiące temu
Głupota z tym złotem. Ja sobie kupie śledzia z Bałtyku i mam rtęc,kadm, ołów , nikiel i dużo wiecej gratis.
Nepot pisi
3 miesiące temu
E tam. Ja nawet przy zagryzam brylantami.
Huchryst
3 miesiące temu
Przepis prosty i smakowity, tylko po co do pyrow glina.
Fan
3 miesiące temu
A potem sera sie na złoto
zbynio
3 miesiące temu
No dobra a skąd wiadomo że używa sie takich składników ? Jak to potwierdzą ? Skąd klienci mają mieć pewność ze każda porcja jest tak przygotowana ? Choć i tak to głupie .....
bEJOHRCz
VIVA
3 miesiące temu
Czyli przetworzona chemicznie papka ziemniaczana na kryształowym talerzu z dodatkami posypana złotem za 200$.Świat oszalał.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić