Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
oprac.
KPL
|

Ogórki kiszone są puste w środku? Z pewnością popełniasz ten błąd

126
Podziel się

Lato to najlepszy moment, żeby zabrać się za przygotowywanie przetworów. Wśród najpopularniejszych i jednocześnie najzdrowszych są ogórki kiszone. Co zrobić, żeby były nie tylko smaczne, ale też jędrne i – przede wszystkim – pełne w środku? Podpowiadamy!

Ogórki kiszone są puste w środku? Z pewnością popełniasz ten błąd
Ogórki kiszone są pyszne, trzeba tylko wiedzieć, jakich błędów unikać (123RF)
bEIGbUsB

Ogórki kiszone powinniśmy jeść przez cały rok, szczególnie jesienią i zimą. Są produktem niskokalorycznym, zawierają kwas mlekowy oraz witaminę C i witaminy z grupy B, naturalnie wzmacniają odporność organizmu i mają właściwości probiotyczne.

Pożegnaj pleśń i ogórki puste w środku

Jednak, by były równie pyszne co zdrowe, warto trzymać się kilku zasad. Jeśli chcemy uniknąć przykrej niespodzianki w postaci pleśni, nie powinniśmy układać ogórków aż po samą nakrętkę. Na górze należy zostawić co najmniej 2 cm wody i sprawdzić, czy na pewno przykrywa dokładnie wszystkie ogórki. Z kolei między taflą wody, a nakrętką również powinno być trochę miejsca na ulatniające się gazy. Wówczas nasze przetwory będą bezpieczne.

bEIGbUsD

Mamy także wpływ na jędrność ogórków. Jeśli wybierzemy małe, młode i jasne okazy, będą chrupiące oraz pełne w środku. Ciemna skórka może świadczyć o tym, że ogórki były zbyt mocno nawożone. Z kolei stare i duże ogórki mogą okazać się po ukiszeniu puste w środku – dlatego powinniśmy ich unikać.

Odpowiednia sól to podstawa

Kolejną ważną zasadą jest ścisłe układanie ogórków w słoiku. Im mniej damy im przestrzeni, tym większa pewność, że ukiszą się równomiernie, nie rozpadną i nie odkształcą. Warto także wiedzieć, jaką wybrać sól. Ta niejodowana spowalnia proces fermentacji. Eksperci polecają za to sól kamienną, która jest bogata w minerały.

bEIGbUsJ

Pamiętajmy, by dobrze wyczyścić ogórki przed włożeniem do słoika. Jeśli tylko mamy czas, warzywa warto wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Podobno dobrze wpływa to na ich późniejszą jędrność, a na pewno nie zaszkodzi.

Nie trzeba także przesadzać z przyprawami, bo może się to źle skończyć. Długie moczenie w wodzie suszonych przypraw (np. ziela angielskiego czy liści laurowych) może spowodować uwolnienie się nieprzyjemnej goryczy. Jeśli ogórki są młode i dobre, czosnek, koper i chrzan naprawdę wystarczą.

Najlepsze ogórki wychodzą, gdy użyjemy jednej łyżki soli na litr wody. Kisić powinniśmy już w dniu zakupu – warzywa, które zbyt długo poleżą, nie będą już takie dobre. Ogórki po ukiszeniu przez trzy dni powinny znajdować się w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Później słój z ogórkami należy przenieść w chłodniejsze miejsce o temperaturze w okolicach 15 stopni Celsjusza.

bEIGbUsK
Zobacz także: Niezawodny przepis na sernik z truskawkami i białą czekoladą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEIGbUte
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(126)
jatoja
3 miesiące temu
ło matko i córko !, Polacy to nawet o kiszonego ogóra beda sie kłócić... czytam i czytam te komentarze i włos sie jeży
starababa
3 miesiące temu
niescisłość w artykule: sól JODOWANA ( a nie niejodowana) spowalnia fermentację i zgadza sie sól kamienna jest najlepsza... i jeszcze jedna rada , ja zalwam ogórki wrzącą zalewą , ogórki dodatkowo zachowuja cierpkość małosolnych i jasnozielony kolor , nie ciemnieja podczas kiszenia
Kicek
3 miesiące temu
Mój przepis 1 kg soli 1 kg ogóra starcza na długo bo mało schodzi jak goście przychodzą i te mordy wykrzywione widok bezcenny.
bEIGbUtf
Żyro
3 miesiące temu
Łyżka łyżce nierówna. Ile g soli dajemy na 1 litr wody?
xxxd
3 miesiące temu
ja zawsze moczę ogóra ok. 15 min.
xxxd
3 miesiące temu
ja zawsze moczę ogóra ok. 15 min.
Jarek
3 miesiące temu
Najpierw muszą być polskie ogurki gruntowe a barachło z marketów.
limpopo
3 miesiące temu
Moze jednak byście przestawili się na produkcję ogórków zamiast pisać bzdury
Maria
3 miesiące temu
Znawca się znalazł, kto pisze te bzdurne porady co gorsza bierze za to kasę.Młode gosposie jak zaczniecie się sxkolić na takicj znawcach kulinarnych to wyjdziecie jak Zabłocki na mydle.Jedyne z czym się zgadzam to pochodzenie ogórków najlepsze swoje bez chemii a pozostałe to traf.A jeżeli już pismaku to 2 łyżki soli (ale nie tej drogowej)na 1 litr wody ziele ang.,gorczyca ,czosnek ,kwiatostany kopru .Ja zalewam przegotowaną wodą choć znam też takie gospodynie które zalewają zimną.Tak robiła moja prapra prabcia babcia matka i najlepiej na tym wychodzę.
Lonia
3 miesiące temu
Mój przepis 2 łyżki soli 1 litr wody , czosnek ,chrzan, koper ,sól rozpuścić w ciepłej wodzie i dobrze rozmieszać, ogórki ciasno układaç w słoiku,zalać doliną wodą aby całkowicie zakrywała ogórki,słoiki zakręcić, ale nie bardzo mocno aby gazy powstałe z fermentacji mogły się umocnić, zawsze są twarde i pełne.Ilość czosnku i chrzanu w/g uznania , ale więcej to są bardziej aromatyczne.
rety
3 miesiące temu
w każdym przepisie jest żeby dawać sól do przetworów a nie jodowana to jak w końcu?
Jasio z podst...
3 miesiące temu
Ogórek nie będzie miał pustych komór, jeżeli przed włożeniem do słoika przekłujesz go wykałaczką. Prosty i sprawdzony sposób, a nie jakieś tam dziennikarskie dyrdymały.
Aldona
3 miesiące temu
Pan/pani Huk pomyliła chyba porzeczki z pożyczką. Wstyd. Zalecam powrót do podstawówki.
bEIGbUsX
Sten
3 miesiące temu
Ogórki się moczy w wodzie, by były bardziej chrupiące, a woda wyciągnie resztki azotu użyte do nawożenia. Możemy to zrobić i z innymi warzywami czy owocami.Barwa ogórków to też nie do końca prawda, bo ogórek śremski który jest jasny choćby rósł na samym nawozie nigdy nie będzie ciemno zielony
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić