aktualizacja 

Wszyscy ją wyrzucają. Błąd. Zatyczka od oleju ma ukrytą funkcję

191

Olej często gości w naszej kuchni. Używamy go do smażenia, marynowania czy doprawiania sosów sałatkowych. Niestety często zdarza się, że lejemy go zbyt dużo przez ogromny otwór po zerwaniu szczelnego zabezpieczenia. Okazuje się, że można go ponownie wykorzystać. Jak to zrobić? Lepiej nie wyrzucaj zatyczki od oleju. Ma bowiem ukrytą funkcję!

Wszyscy ją wyrzucają. Błąd. Zatyczka od oleju ma ukrytą funkcję
Ukryta funkcja zatyczki od oleju. Lepiej jej nie wyrzucać (Genialne.pl)

Nalewanie oleju prosto z butelki często kończy się zbyt dużą jego ilością na patelni lub talerzu. Okazuje się, że to przez zawleczkę, którą niesłusznie wyrzucamy do kosza. Wystarczy jeden prosty trik, by zapobiec oleistej katastrofie. Poznaj ukrytą funkcję zatyczki od oleju.

Ukryta funkcja zatyczki od oleju. Lepiej jej nie wyrzucaj

Zatyczka od oleju ma ukrytą funkcję. Dzięki niej łatwiej odmierzymy odpowiednią ilość tłuszczu podczas gotowania. Co zrobić, by wykorzystać w pełni zamknięcie załączone do fabrycznej butelki? Aby sprawdzić, jak działa trik, wystarczy otworzyć butelkę z olejem i oderwać szczelną zawleczkę.

Następnie nie wyrzucać jej do kosza, tylko... odwrócić do góry nogami! Tak obrócony kawałek plastiku wkładamy do otworu, z którego wydobywa się olej. Dzięki temu uzyskamy bardzo wygodny dozownik. Szczegółową instrukcję można znaleźć na zamieszczonym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ukryta funkcja zatyczki od oleju. Lepiej jej nie wyrzucaj

Dzięki tak przygotowanej butelce na naszą patelnię trafi zdecydowanie mniej oleju. Dużo łatwiej będzie odmierzyć pożądaną ilość. Warto pamiętać, że olej roślinny w odpowiednich ilościach jest zdrowy i korzystnie wpływa na nasz organizm. Zawiera bowiem kwasy omega-3 i omega-6, a oprócz tego rozpuszcza witaminy A, D, E, K, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Co ciekawe, olej w odpowiednich ilościach przyczynia się do obniżenia tzw. "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów. Warto pamiętać również o takich olejach jak kokosowy, lniany, awokado czy oliwa z oliwek. Nie każdy jednak nada się do gotowania. Niektóre z nich można pić każdego dnia dla zdrowotności.

Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić