Kamil S. Sikora| 

Najlepszy olej do smażenia. Nie wydziela rakotwórczych substancji

179

Chociaż tłuszcze są niezbędne dla naszego organizmu, to niektóre z nich mogą zwiększać ryzyko groźnych chorób, w tym nowotworów. Jaki zatem tłuszcz wybrać, by czerpać z niego prozdrowotne korzyści i nie martwić się o przykre konsekwencje?

Najlepszy olej do smażenia. Nie wydziela rakotwórczych substancji
Ten olej najlepiej sprawdzi się do smażenia (Getty Images, 2022 Getty Images)

Według Światowej Organizacji Zdrowia, 30 proc. dziennego zapotrzebowanie na energię powinno zostać pokryte przez tłuszcze, bo chociaż są kaloryczne, to nasz organizm ich potrzebuje. Te o wysokiej wartości odżywczej wspomagają prawidłowe działanie układu nerwowego, krwionośnego, a także pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, zapewniają odpowiednie przyswajanie witamin A, D, E i K.

Tłuszcze są również materiałem budulcowym błon komórkowych i prekursorem niektórych hormonów, zwłaszcza płciowych. Pozwalają też organizmowi gromadzić energię potrzebną nam do prawidłowego funkcjonowania.

Niestety, w dietach Polaków ogromną część stanowią tłuszcze nasycone, które nie wpływają pozytywnie na organizm. - Przyspieszają proces starzenia, przyczyniają się do rozwoju demencji starczej, bo blaszka miażdżycowa może odkładać się w otoczkach mielinowych komórek nerwowych, zwiększają ryzyko miażdżycy, a co za tym idzie - chorób sercowo-naczyniowych, często są prekursorami do nowotworów – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka i założycielka NutritionLab mgr Agnieszka Piskała-Topczewska.

Uważać należy szczególnie na tłuszcze trans, które mają działanie kancerogenne, a niestety są wszechobecne w naszej diecie. Znajdziemy je m.in. w produktach garmażeryjnych, mięsnych, słodyczach, wyrobach cukierniczych, daniach instant, żywności typu fast food, topionych serkach, sosach na bazie majonezu czy ziemniaczanych chipsach.

Znacznie lepszym wyborem będą nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6 i omega-9. Znajdziemy je w tranie oraz tłuszczach roślinnych. Te ostatnie najlepiej spożywać na zimno – dodawać do sałatek, past warzywnych czy hummusu. Podczas obróbki termicznej giną ich cenne właściwości.

Do diety warto więc włączyć np. olej rzepakowy, nazywany "oliwą północy", z uwagi na wyższą zawartość prozdrowotnych kwasów omega-3. Podczas obróbki termicznej tego oleju nie powstają tłuszcze trans, które mają działanie silnie rakotwórcze. Dlatego też idealnie sprawdzi się on do smażenia.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić