Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Najgorszy olej. Wyniszcza jelita, trzustkę, wątrobę

186

Ten olej cieszy się ogromną popularnością. Stosowany jest na potęgę nie tylko w przemyśle energetycznym i kosmetycznym, ale również w spożywczym. Niewielu jednak pamięta, że jest on bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

Najgorszy olej. Wyniszcza jelita, trzustkę, wątrobę
Uwaga na olej palmowy. Na potęgę dodawany jest do produktów (Licencjodawca, japatino)

Nieetyczny olej

O tym, że pozyskiwanie oleju palmowego jest nieetyczne, wiemy od dawna. Łączy się z wycinką lasów deszczowych i niszczeniem naturalnego środowiska. Jednak jego wyprodukowanie to również łamanie praw ludzi zamieszkujących tereny uprawne i niewyobrażalna przemoc wobec dzikich zwierząt.

Dla wielu rosnące zapotrzebowanie na olej palmowy stało się nieetyczne, dlatego tak ważne stało się szerzenie świadomości konsumentów o tym, w jaki sposób olej palmowy jest pozyskiwany.

Olej palmowy nie taki zdrowy, jak twierdzą producenci

O właściwościach antyoksydacyjnych oleju palmowego mówili głośno producenci żywności. Jednak my, jako konsumenci, musimy pamiętać o tym, że mowa tu o surowym oleju palmowym. Niestety olej, który znajdujemy w żywności, posiada niebezpieczne dla zdrowia związki, takie jak pochodne glicerolu, czyli glicydowe estry kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za rakotwórcze działanie oleju palmowego oraz izomery trans kwasów tłuszczowych.

Te drugie odpowiadają za szereg problemów zdrowotnych: sprzyjają miażdżycy, podwyższają stężenie cholesterolu HDL i jednocześnie obniżają LDL, podnoszą ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i zawału serca, powodują otyłość trzewną, stwarzają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, przez obniżenie wrażliwości komórek na insulinę oraz hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za produkcję nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6). Największe spustoszenie olej sieje jednak w układzie pokarmowym: uderza w wątrobę, trzustkę i jelita.

Niestety, producenci żywności nadal dodają olej palmowy do swoich produktów. Obecny jest w kremach do smarowania, w czekoladach, pieczywie, gotowych daniach, a także w lodach, batonach, chipsach i zupkach chińskich. Możemy znaleźć go także w niektórych kosmetykach. Dlatego tak ważne jest, by sprawdzać skład kupowanych produktów i wybierać te, które na liście składników nie mają niezdrowego oleju palmowego.

Zobacz także: Prosto z grilla. Polskie smaki
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
50 Cent zaproponował duet sportowcowi. Ten krępuje się
Mija osiem lat od śmierci Heleny Kmieć. Trwa proces beatyfikacyjny
Masz pelargonie? Zrób to, a wiosną rozkwitną
Odkrycie sprzed 38 mln lat. Mierzą ponad 1,5 metra
Zwiń folię aluminiową w kulkę i włóż do zmywarki. Już nigdy nie umyjesz naczyń inaczej
Tragiczna śmierć Polki w Kolumbii. Ekspert komentuje
Tragiczny pożar w kopalni Knurów-Szczygłowice. Sprawę bada prokuratura
W środku auta był mężczyzna. Przez 18 godzin nikt nie zareagował
Tragiczny pożar w tureckim hotelu. To tu pojawił się ogień
Ponad 90 tysięcy nazwisk. Ustalono dane Rosjan, którzy zginęli w Ukrainie
Ponad pół tysiąca aresztowań. USA walczy z nielegalną migracją
Wielkie pośmiertne długi Svena-Gorana Erikssona. Ponad 10 milionów euro
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić