Żywa choinka nie musi tracić igieł. Wypróbuj trik z monetą
Żywa choinka jest jednym z wyjątkowych symboli Bożego Narodzenia. Właśnie dzięki niej po mieszkaniu czy domu niesie się świąteczny zapach. Problemem bywa jednak fakt, że drzewko bardzo szybko traci igły. Jak temu zapobiec? Są rozwiązania, które niewątpliwie warto przetestować na swojej choince.
Przed przyniesieniem choinki do domu warto poczynić odpowiednie przygotowania. Przede wszystkim chodzi o przewietrzenie pomieszczenia, w którym zamierzamy postawić drzewko. Zaleca się również zakręcenie kaloryferów.
Ciepłe powietrze nie wpływa bowiem zbyt dobrze na żywą choinkę. Jeżeli chcemy, by postała dłużej, musimy zatroszczyć się o właściwą temperaturę.
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Czytaj także: 300 zł więcej do pensji! Szef musi się zgodzić
Poza tym nie warto spieszyć się z zakupem żywej choinki. Im później przyniesiemy ją do domu, tym dłużej po Bożym Narodzeniu wciąż będzie w dobrej kondycji. Niby to banalne, ale wiele osób i tak spieszy się z ubraniem drzewka, by później dziwić się, że w okresie świątecznym choinka wygląda już dość mizernie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Masz żywą choinkę? O tym musisz pamiętać
Chcesz opóźnić opadanie igieł z choinki? Jest na to dość zaskakujący patent. Korzystały z niego nawet nasze babcie!
Po włożeniu drzewka do stojaka z wodą należy dorzucić tam... garść miedzianych monet. Podobno to rozwiązanie jest tak skuteczne jak podlewanie drzewka wodą z cukrem. Brzmi dość kuriozalnie, ale... skoro tak postępowały babcie, to koniecznie trzeba sprawdzić!
Jakich jeszcze rozwiązań warto spróbować? Oto kilka wskazówek w kontekście żywej choinki...
- Woda w naczyniach metalowych dłużej pozostaje świeża.
- Im mniej ozdób, tym lepiej.
- Jodły są droższe, ale stoją dłużej od świerków.
- By choinka nie gubiła igieł, przed wstawieniem jej do stojaka należy obciąć kawałek pnia, około 2-3 cm, a następnie zahartować ją, wkładając do wiaderka lub stojaka z ciepłą wodą.
- Nie stawiamy drzewka przy źródłach ciepła, takich jak kaloryfer czy kominek.