aktualizacja 

Polska chemiczka ostrzega. Większość ludzi nie wie tego o mandarynkach

246

Jedna z chemiczek bije na alarm. Za pośrednictwem Instagrama ostrzega przed mandarynkami, a raczej ich skórkami. Spostrzegła, że te owoce często są konserwowane rakotwórczymi i groźnymi dla zdrowia substancjami. Nie da się ich usunąć nawet w trakcie mycia. - Mandarynki nie są trujące. Jedynie ich skórki mogą być złe dla naszego zdrowia. Zresztą podobnie jak skórki innych cytrusów i bananów - podkreśla przy tym.

Polska chemiczka ostrzega. Większość ludzi nie wie tego o mandarynkach
Mandarynki (Pixabay)

Sylwia Panek działa na Instagramie pod nickiem "mama.chemik". Tym razem chemiczka postanowiła pochylić się nad mandarynkami. Na tapet wzięła klementynki z liśćmi, które można nabyć w Biedronce.

Następnie podkreśliła, że rokrocznie przypomina, iż skórki cytrusów bywają niejadalne. Wszystko za sprawą substancji, którymi zostały pokryte.

Substancje te znajdziecie wypisane zawsze na etykiecie. Jeśli kupujecie cytrusy luzem, to etykieta jest na kartonie lub skrzynce, w której one leżą. Tam zdarzają się również napisy "skórka niejadalna". No ale kto to czyta? Mogę się założyć, że większość tych cytryn i tak trafia do herbaty lub wody razem ze skórką. Z innych ktoś ściera skórkę do deserów lub robi kandyzowaną - napisała "mama.chemik".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zimowe przykazania kierowców

Która substancja jest najgroźniejsza? "Najgorszą ze stosowanych substancji jest chyba IMAZALIL, fungicyd, czyli substancja zabezpieczająca cytrusy przed pleśnią. Niby fajnie, bo mniej ich się psuje, mniej jest wyrzucanych tylko, że ta substancja została zakwalifikowana jako prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi" - dodała.

Skórki mandarynek? Lepiej unikaj jak ognia

Lepiej zatem unikać skórek mandarynek. Gdy natomiast mamy świadomość, że użyty został wspomniany specyfik, trzeba być jeszcze bardziej ostrożnym.

Niestety, w 2007 roku sprawdzano jak ten imazalil najlepiej usuwać ze skórek i okazało się, że wcale nie jest to takie proste. Z badanych metod najlepiej sprawdzała się myjka ultradźwiękowa, ale i tak usunięto mniej więcej połowę imazalilu. Co więcej, szorowanie za pomocą szczoteczki lub mocne tarcie może pogorszyć sytuację, gdyż wówczas substancje ze skórki wciskamy mocniej w jej pory - podkreśliła Sylwia Panek.

Nie tylko na imazalil trzeba uważać. Skórki nie można spożywać również wtedy, gdy do jej zakonserwowania użyto takich substancji jak pirimetanil, propiconazol, a także tiabendazol.

Odradzam picia herbaty z cytryną ze skórką, czy wrzucania cytrusów ze skórką do drinków. Warto również po obieraniu myć ręce - dodaje w innym wpisie.
Trwa ładowanie wpisu:instagram
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić