Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Mateusz Domański
Mateusz Domański | 

Alarmuje w tłusty czwartek. Wcale nie chodzi o kalorie

3

Daria Ładocha, kulinarna ekspertka, przestrzega przed niebezpieczeństwami związanymi z tłustym czwartkiem. "Proszę uważać na gorący tłuszcz" - mówi w rozmowie z "Faktem".

Alarmuje w tłusty czwartek. Wcale nie chodzi o kalorie
Tłusty czwartek. Przestroga dla Polaków od Darii Ładochy. (Getty Images, Instagram, Marek SLUSARCZYK)

Tłusty czwartek to dzień, w którym Polacy tradycyjnie spożywają pączki i faworki. Daria Ładocha, znana prezenterka telewizyjna, w rozmowie z "Faktem" podkreśla, że podczas przygotowywania pączków trzeba być bardzo ostrożnym.

Warto sobie go usmażyć, chociaż jeżeli nie mamy armii do karmienia, to może lepiej kupić - radzi Ładocha. - Proszę, żeby uważać na gorący tłuszcz. Nie wsadzamy tłuszczu do zlewu, który jest gorący po smażeniu pączków. No i też uwaga na palce - ostrzega.

Sama doświadczyła niebezpieczeństw związanych z przygotowywaniem faworków, co przypłaciła "kulinarnym tatuażem".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czym Paulina Krupińska i Sebastian Karpiel-Bułecka się różnią? "Jestem łagodną osobą? Nie, ja nie dam sobie w kaszę dmuchać"

Ładocha podkreśla, że tłusty czwartek to wyjątkowy dzień, kiedy można sobie pozwolić na "drobne grzeszki".

To jest jakieś też celebrowanie pewnej chwili, więc myślę sobie, że każdy ma możliwość i prawo do tego, żeby sobie zjeść jednego ulubionego pączka. A jak będą dwa, to też się nic nie stanie - dodaje.

Dla wielu Polaków tłusty czwartek to okazja do radości i pożegnania się z tłustymi potrawami przed wielkim postem. Ładocha przypomina, że choć to tylko jeden dzień w roku, warto zachować umiar i ostrożność, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.

Skąd wziął się tłusty czwartek?

Tłusty czwartek ma swoje korzenie w dawnych wierzeniach i obrzędach ludowych. Początkowo było to święto pożegnania zimy i powitania wiosny, obchodzone już w czasach starożytnych.

Wtedy zamiast słodkich pączków spożywano tłuste potrawy, głównie mięso i chleb ze smalcem, a także pączki w wersji wytrawnej - nadziewane słoniną i smażone na smalcu. Był to sposób na uczczenie końca zimowego okresu głodu i przygotowanie się do wiosennych zbiorów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Pogrzeb papieża Franciszka. Watykan podał szczegóły uroczystości
Rosyjski atak na Odessę. "Intensywność walk na froncie na poziomie sprzed Wielkanocy"
Horror w USA. Pasażerowie utknęli w palącym się samolocie
Syrop z mniszka lekarskiego. Nie tylko na przeziębienie
Zatrzymali pracowników banków. Siedem osób usłyszało 78 zarzutów
Nie było dostępnej karetki. 30-letnia Patrycja nie przeżyła
"Ludzie, dusimy się". Tragedia w Częstochowie. Dramatyczne nagranie
Nie żyje Robert Siwiec. Były dziennikarz TVP3 miał 55 lat
Policjanci przypisali 14-latce winę za wypadek. Zajmie się nimi prokuratura
Jak celebrować msze po śmierci papieża? Wytyczne KEP
Katecheci stracą pracę. Mówią, czym się zajmą. "Taka wola boska"
Agresywna retoryka Rosji. Ławrow o "odrodzeniu europejskiego nazizmu"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić