aktualizacja 

Ale pyszne! Przepis na jesienne drożdżówki

1

Każdy ma czasem ochotę na pyszną, jeszcze ciepłą drożdżówkę. Tak się składa, że te są wyjątkowo dobre i pełne smaków jesieni. Nic tylko usiąść z jedną przy dobrej książce, muzyce i aromatycznej herbacie. Przepis na jesienne drożdżówki to prawdziwy hit!

Ale pyszne! Przepis na jesienne drożdżówki
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Przepis na jesienne drożdżówki to obecnie must-have w każdej kuchni! Mięciutkie, pełne jabłek i konfitury dyniowej przypominają o smakowaniu życia. Bądź dziś dla siebie dobry, zapomnij o diecie i ciesz się tym wyjątkowym smakiem.

Przepis na jesienne drożdżówki. Składniki:

  • 550 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • 75 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g jabłek obranych i startych na grubych oczkach
  • mały słoiczek dżemu z dyni

Jesienne drożdżówki. Wykonanie:

  • Do mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyżki mąki.
  • Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • Do wyrośniętego zaczynu wbić jajka, wymieszać.
  • Następnie wsypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto.
  • Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach stopniowo dolewać roztopione masło.
  • Wyrobić ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste.
  • Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut.
  • Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby pozbyć się pęcherzyków.
  • Rozwałkować na duży prostokąt.
  • Nałożyć masę składającą się z jabłek i konfitury dyniowej.
  • Ciasto zwinąć w rulon.
  • Ostrym nożem pokroić krążki na szer. 3 cm.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej gotowe krążki ciasta.
  • Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić