Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|
aktualizacja

"Aniołek". Zastosuj trik naszych babć, a ciasto wyjdzie, jak za dawnych lat

2
Podziel się:

Ciasto "Aniołek" to lekki, warstwowy deser, na bazie placków z amoniakiem, który niegdyś robiły nasze babcie. Amoniak nie jest wyczuwalny w smaku, a sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i chrupkie.

"Aniołek". Zastosuj trik naszych babć, a ciasto wyjdzie, jak za dawnych lat
Podzielne ciasto "Aniołek" to idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia. (Pexels)

Podzielne ciasto "Aniołek" to idealny, lekki deser na święta Bożego Narodzenia. Przepis na "Aniołek" jest banalnie prosty, najwięcej czasu zajmuje pieczenie placków, jednak ciasto możesz przygotować dzień lub dwa przed świętami. Co ważne amoniak nie jest wyczuwalny w cieście, a jedynie sprawia, że placki są jeszcze bardziej puszyste i chrupkie.

Przepis na ciasto jak za dawnych lat "Aniołek". Składniki:

Ciasto:

  • 4 szkl mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 3/4 szkl kwaśnej śmietany
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki margaryny
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa Budyniowa:

  • 3 szkl mleka
  • 3/4 margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanki śmietany 18% lub 12%
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier waniliowy

Przepis na ciasto jak za dawnych lat "Aniołek". Wykonanie:

Ciasto:

  • amoniak namocz w śmietanie, zagnieć ciasto i podzielić na 4 równe części i jeden mniejszy na mały placek, którym później posypiesz ciasto
  • rozwałkuj je na cieniutkie placki, każdy placek piecz oddzielnie około 10-15 minut w 180 st. C, placki nie powinny być zbyt rumiane

Masa Budyniowa:

  • zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem i margaryną
  • śmietanę rozmieszaj z pozostałym mlekiem, dosyp budynie, mąkę i cukier waniliowy i dokładnie rozmieszaj
  • śmietanę z dodatkami wlej do gotującego się mleka, gotuj aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając
  • gorącą masą przekładaj placki, wierzch posmaruj masą budyniową i posyp rozdrobnioną resztką placka
  • odstaw w chłodne miejsce najlepiej na noc
Zobacz także: Crumble - wyjątkowy deser z piekarnika
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(2)
Kinga
2 lata temu
Trzeba miec z glowa,zeby do jedzenia dodawac amoniak, dla samego wygladu. Wiem, ze piekarnie tez uzywaja trucizn dla bardziej blyszczacych np polew lukrowych na paczki. Ale robic to w domu, bez przesady. Zraca substancja, szok.
Barbara
2 lata temu
Trochę zmodyfikowane...mam stary przepis na to ciasto,ma znacząco inne proporcje składników (w tym np.zółtka do kremu,mniej mąki,zero proszku do piecz,
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić