Babciny przepis na surówkę z kapusty. Magda Gessler byłaby pod wrażeniem
Surówka z czerwonej kapusty to idealny kompan do obiadowych potraw. Oprócz wspaniałego smaku, ma ona wiele zalet. Nie jest kaloryczna, a za to bogata w witaminy i właściwości odżywcze. A najlepszy przepis na surówkę z czerwonej kapusty mają, a jakże, nasze babcie!
Czerwona kapusta wyśmienicie smakuje zarówno surowa, jak i kiszona czy ugotowana. Jednak jej naturalna forma na surowo dostarcza nam najwięcej właściwości. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin: C, K, B1, B2, B6, A i minerałów, jak potas i w mniejszych ilościach żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź i cynk. Warto pamiętać o tym, że witaminy C jest w niej nawet czterokrotnie więcej, niż w zielonej kapuście! Działa przeciwzapalnie, wspomaga nasz układ kostny, sprzyja zdrowemu trawieniu i usprawnia pracę jelit. Pomaga przy zaparciach. Zawarte w czerwonej kapuście antocyjany obniżają ciśnienie i minimalizują ryzyko chorób układu ciśnienia oraz serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prowadzą agroturystykę na Mazurach. Oto czym się zajmują
Teraz, skoro już wiemy dlaczego warto jeść czerwoną kapustę, podpowiadamy - jak ją jeść, żeby nie tylko pomagała naszemu zdrowiu, ale także smakowała! Babciny sposób na to danie jest jeden - przed przyrządzaniem surówki, patrzymy czerwoną kapustę przez kilka minut w gorącej wodzie. Dzięki temu jej liście nie będą już takie twarde!
Babciny przepis na surówkę z czerwonej kapusty - składniki:
- 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 jabłko (odmiana kwaskowata),
- sok z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- sól i pieprz do smaku
Czytaj także: Sałatka à la Big Mac. Zaskoczysz wszystkich gości
Babciny przepis na surówkę z czerwonej kapusty - sposób przyrządzania:
- Z jednej połówki warzywa na surówkę usuń zewnętrzne liście oraz głąb, pozostałą część poszatkuj. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Kapustę parz we wrzątku przez ok. 2 minuty.
- Kapustę wyjmij z garnka i odcedź na sicie. Dociskając delikatnie dłońmi usuń z niej nadmiar płynu. Następnie przełóż ją do dużej miski, w której będziesz łączyć składniki surówki. Skrop warzywo sokiem z cytryny i całość wymieszaj.
- Do czerwonej kapusty dodaj cukier, pieprz oraz sól, wymieszaj. Jabłko zetrzyj na tarce a cebulę obierz i drobno posiekaj. Kiedy przyprawiona kapusta całkowicie wystygnie dodaj do niej oba pokrojone składniki oraz olej
i gotowe! Bez względu na to, czy chcecie połączyć tę surówkę z mięsem czy z rybami - w każdym przypadku sprawdzi się idealnie.