Smak lata zamknięty w słoiku. To sałatka idealna na tę porę roku!

Zielone pomidory dla wielu z nas są niedojrzałe i niejadalne. Zazwyczaj nie mamy pojęcia, czy można je w jakikolwiek sposób przygotować. Tymczasem są one twardsze i bardziej zwarte od tych czerwonych, dzięki czemu łatwiej coś z nich przyrządzić. Poniżej podpowiadamy przepis na sałatkę - idealną na zimowy czas!

Zielone pomidory też są bardzo smaczne, zwłaszcza w roli przetworówZielone pomidory też są bardzo smaczne, zwłaszcza w roli przetworów
Źródło zdjęć: © Pixabay | Wagner Anne

Przetwory w czasie zimy bywają zbawienne. Słoiki z zawartością pełną witamin pomagają przetrwać pochmurne i zimne dni. I nie muszą to być tylko zupy czy dżemy. Idealne do słoików są także sałatki. A ta z zielonych pomidorów jest wyjątkowo łatwa do przyrządzenia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przetwory na zimę z ogórków. Takich przepisów jeszcze nie znasz

Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół szklanki octu,
  • 2 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżka soli,
  • przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, pieprz w ziarnkach, liście laurowe

Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - sposób przyrządzenia:

  • Pomidory umyj i pokrój w plastry o grubość maksymalnie pół centymetra, choć mogą być cieńsze.
  • Wrzuć do miski, zasyp łyżką soli, wymieszaj i zostaw na 12 godzin.
  • Następnie odlej sok z pomidorów, obierz i pokrój cebulę w piórka, przelej gorącą wodą i dodaj do pomidorów, po czym wymieszaj.
  • Przygotuj umyte i suche słoiki – około 5 słoiczków o objętości 300 – 350 ml, do każdego wrzuć pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarnka pieprzu, ziarnko ziela angielskiego i listek laurowy.
  • Nałóż do słoików pomidory wymieszane z cebulą i zalej wrzącą zalewą, w której wmieszaj wodę z octem, cukrem i olejem. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez kwadrans

i gotowe! Smak sałatki jest słodko-kwaśny. Jeśli chcemy, żeby nie była tak słodka - wystarczy dodać mniej cukru. Sałatka sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, ale także wytrawnych gofrów czy naleśników. W przypadku dwóch ostatnich warto też zadbać o odpowiedni sos, jak chociażby śmietanowy czy czosnkowy. Jeśli chodzi o mięso, to sałatka najlepiej wypadnie na tle sosu własnego lub sosu pieczeniowego.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?