Smak lata zamknięty w słoiku. To sałatka idealna na tę porę roku!

3

Zielone pomidory dla wielu z nas są niedojrzałe i niejadalne. Zazwyczaj nie mamy pojęcia, czy można je w jakikolwiek sposób przygotować. Tymczasem są one twardsze i bardziej zwarte od tych czerwonych, dzięki czemu łatwiej coś z nich przyrządzić. Poniżej podpowiadamy przepis na sałatkę - idealną na zimowy czas!

Smak lata zamknięty w słoiku. To sałatka idealna na tę porę roku!
Zielone pomidory też są bardzo smaczne, zwłaszcza w roli przetworów (Pixabay, Wagner Anne)

Przetwory w czasie zimy bywają zbawienne. Słoiki z zawartością pełną witamin pomagają przetrwać pochmurne i zimne dni. I nie muszą to być tylko zupy czy dżemy. Idealne do słoików są także sałatki. A ta z zielonych pomidorów jest wyjątkowo łatwa do przyrządzenia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przetwory na zimę z ogórków. Takich przepisów jeszcze nie znasz

Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół szklanki octu,
  • 2 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżka soli,
  • przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, pieprz w ziarnkach, liście laurowe

Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - sposób przyrządzenia:

  • Pomidory umyj i pokrój w plastry o grubość maksymalnie pół centymetra, choć mogą być cieńsze.
  • Wrzuć do miski, zasyp łyżką soli, wymieszaj i zostaw na 12 godzin.
  • Następnie odlej sok z pomidorów, obierz i pokrój cebulę w piórka, przelej gorącą wodą i dodaj do pomidorów, po czym wymieszaj.
  • Przygotuj umyte i suche słoiki – około 5 słoiczków o objętości 300 – 350 ml, do każdego wrzuć pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarnka pieprzu, ziarnko ziela angielskiego i listek laurowy.
  • Nałóż do słoików pomidory wymieszane z cebulą i zalej wrzącą zalewą, w której wmieszaj wodę z octem, cukrem i olejem. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez kwadrans

i gotowe! Smak sałatki jest słodko-kwaśny. Jeśli chcemy, żeby nie była tak słodka - wystarczy dodać mniej cukru. Sałatka sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, ale także wytrawnych gofrów czy naleśników. W przypadku dwóch ostatnich warto też zadbać o odpowiedni sos, jak chociażby śmietanowy czy czosnkowy. Jeśli chodzi o mięso, to sałatka najlepiej wypadnie na tle sosu własnego lub sosu pieczeniowego.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić