Będzie chrupało. Przepis na pyszne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedno z najprostszych i jednocześnie najchętniej jadanych dań w polskich domach. Najlepsze jednak są te, które z wierzchu są chrupiące, a wewnątrz soczyście mięciutkie. Można je podawać w wersji na słodko lub na słono. Trzeba jednak zapamiętać jedno - znikają z talerzy niezwykle szybko!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Proste, tanie i efektowne danie? Nie ma nic lepszego niż tradycyjne, pysznie chrupiące placki ziemniaczane. Są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu, nie wymagają dużej ilości składników.

Smakują wszystkim, a najbardziej dzieciom, szczególnie gdy są podane w słodkiej wersji. Ten przepis może Cię uratować, gdy nie masz zbyt wiele czasu i składników, a masz ochotę na letni i pyszny obiad.

Oczywiście w tym przypadku nie trzeba się ograniczać. Placki ziemniaczane są zawsze doskonałą bazą dla większych i bardziej wymyślnych dań, jednakże doskonale sprawdzają się również solo.

Choć przepisów jest dużo i wiele osób robi je intuicyjnie, najsmaczniejsze są te, które chrupią. Gdy zastosujesz się do poniższych wskazówek, nie ma szans, że coś nie wyjdzie. Będą idealnie pasowały nie tylko na niedzielny obiad, ale również do podania jako podwieczorek lub gdy przyjdą gości. Bon appetit!

Chrupiące placki ziemniaczane. Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 średnie jajko
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • olej rzepakowy

Chrupiące placki ziemniaczane. Wykonanie:

  • Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa.
  • To samo zrób z cebulą.
  • Do miski wbij jajko, dodaj cukier, mąkę, sól i pieprz.
  • Wszystko wymieszaj.
  • Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno.
  • Nakładaj łyżką porcje na placki.
  • Podsmażaj z obu stron po 2-3 minut do zarumienienia.
  • Usmażone placki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Piłkarz pędził 180 km/h. Jest reakcja policji
Piłkarz pędził 180 km/h. Jest reakcja policji
Tragedia w Wietnamie. Prawie 40 ofiar. Relacja ocalonego
Tragedia w Wietnamie. Prawie 40 ofiar. Relacja ocalonego
"Zaczyna się wysyp". Poszedł do lasu. Oto efekt grzybobrania
"Zaczyna się wysyp". Poszedł do lasu. Oto efekt grzybobrania
"Już by mnie nie było". Bijatyka w Radomiu. Kolumbijczyk zatrzymany
"Już by mnie nie było". Bijatyka w Radomiu. Kolumbijczyk zatrzymany
Maskotka labubu w Sopocie. Tyle chcą za jedno zdjęcie. "Brak słów"
Maskotka labubu w Sopocie. Tyle chcą za jedno zdjęcie. "Brak słów"
Starcie na rynku w Gorlicach. Policja użyła gazu
Starcie na rynku w Gorlicach. Policja użyła gazu
Siedziała na kolanach kierowcy. Tak prowadziła auto
Siedziała na kolanach kierowcy. Tak prowadziła auto
"Sypnęło". Pochwalił się zbiorami z Lubelszczyzny
"Sypnęło". Pochwalił się zbiorami z Lubelszczyzny
"Koszmar". Widok na plażę w Stegnie
"Koszmar". Widok na plażę w Stegnie
Niemcy. Auto wbiło się w stodołę, wcześniej potrąciło dziecko na trampolinie
Niemcy. Auto wbiło się w stodołę, wcześniej potrąciło dziecko na trampolinie
Mieszkańcy Katowic znów roztańczeni. Potańcówki hitem tego lata
Mieszkańcy Katowic znów roztańczeni. Potańcówki hitem tego lata
Wjechał samochodem na plażę. Ujęcie znad Bałtyku
Wjechał samochodem na plażę. Ujęcie znad Bałtyku