Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Będzie chrupało. Przepis na pyszne placki ziemniaczane

5
Podziel się:

Placki ziemniaczane to jedno z najprostszych i jednocześnie najchętniej jadanych dań w polskich domach. Najlepsze jednak są te, które z wierzchu są chrupiące, a wewnątrz soczyście mięciutkie. Można je podawać w wersji na słodko lub na słono. Trzeba jednak zapamiętać jedno - znikają z talerzy niezwykle szybko!

Będzie chrupało. Przepis na pyszne placki ziemniaczane
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Proste, tanie i efektowne danie? Nie ma nic lepszego niż tradycyjne, pysznie chrupiące placki ziemniaczane. Są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu, nie wymagają dużej ilości składników.

Smakują wszystkim, a najbardziej dzieciom, szczególnie gdy są podane w słodkiej wersji. Ten przepis może Cię uratować, gdy nie masz zbyt wiele czasu i składników, a masz ochotę na letni i pyszny obiad.

Oczywiście w tym przypadku nie trzeba się ograniczać. Placki ziemniaczane są zawsze doskonałą bazą dla większych i bardziej wymyślnych dań, jednakże doskonale sprawdzają się również solo.

Choć przepisów jest dużo i wiele osób robi je intuicyjnie, najsmaczniejsze są te, które chrupią. Gdy zastosujesz się do poniższych wskazówek, nie ma szans, że coś nie wyjdzie. Będą idealnie pasowały nie tylko na niedzielny obiad, ale również do podania jako podwieczorek lub gdy przyjdą gości. Bon appetit!

Chrupiące placki ziemniaczane. Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 średnie jajko
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • olej rzepakowy

Chrupiące placki ziemniaczane. Wykonanie:

  • Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa.
  • To samo zrób z cebulą.
  • Do miski wbij jajko, dodaj cukier, mąkę, sól i pieprz.
  • Wszystko wymieszaj.
  • Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno.
  • Nakładaj łyżką porcje na placki.
  • Podsmażaj z obu stron po 2-3 minut do zarumienienia.
  • Usmażone placki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
To ja
3 miesiące temu
Dodaje ok 2 łyżek smietany aby miały złoty kolor
Kook
3 miesiące temu
To przecież zwykły przepis na placki nic nadzwyczajnego
Koko
3 miesiące temu
A ja wolę niechrupuace placki i właśnie takie są pyszne
Twój Lekarz
3 miesiące temu
Nie jest to danie proste i łatwe, ale nie pamiętam żeby kiedykolwiek cebula starta na tarce była gorzka. Tylko że zawsze robie to na koniec, juz po starciu ziemniaków. Natomiast starcie ich w robocie kuchennym z tarczą do robienia bułki tartej jest bez wątpienia proste, łatwe i przyjemne, a przede wszystkim błyskawiczne.
Gvb
3 miesiące temu
Cebula poddana ścieraniu rozdrobnieniu gorzknieje. A autor tej recepty niech sam zetrze ziemniaki i stoi przy puecu 1.5 h a potem pisze , że to proste i łatwe. Już widzę Cię misiu jak źle dobierzesz gęstość ciasta i przywrze ci na patelni. Tylko google...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić