Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Będziesz oblizywać się nawet po posiłku. Przepis na danie, które podbiło świat

55
Podziel się:

Kilka składników, które każdy ma w kuchni, parędziesiąt minut i patelnia. To wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować danie, które podbiło świat. Palce lizać!

Będziesz oblizywać się nawet po posiłku. Przepis na danie, które podbiło świat
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Czegoś tak smacznego i prostego w wykonaniu jeszcze nie jadłeś. Jest to danie, które podbiło świat. I nic dziwnego, w końcu jest bardzo zdrowe i proste w wykonaniu. A do tego ten smak... Spróbuj już teraz!

Danie, które podbiło świat. Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 300 g kapusty
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 50 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • olej roślinny do smażenia 
  • 300 g sera mozzarella

Danie, które podbiło świat. Wykonanie:

  • Ziemniaki układamy na desce i kroimy je w równe plastry.
  • Następnie układamy plastry jeden na drugi, kroimy całość w paski.
  • Tak skrojone ziemniaki odwracamy prostopadle i kroimy w kostkę.
  • W ten sam sposób kroimy cebulę oraz kapustę.
  • Siekamy pietruszkę.
  • Na rozgrzaną patelnię wylewamy odmierzoną ilość oleju i czekamy aż olej osiągnie odpowiednio wysoką temperaturę do smażenia.
  • Na patelnię z rozgrzanym olejem wysypujemy ziemniaki, lekko je podsmażamy a następnie dodajemy skrojoną wcześniej cebulę.
  • Czekamy aż cebula się lekko zarumieni i dodajemy odpowiednio przygotowaną kapustę. Patelnię przykrywamy pokrywką. 
  • Całość dusimy na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • Gdy mieszanka składników będzie odpowiednio zarumieniona przesypujemy całość do miski.
  • Dodajemy sól, czarny pieprz, pietruszkę, mąkę.
  • Całość dokładnie mieszkamy. Następnie wbijamy 3 jajka. Dokładnie mieszamy.
  • Na czystej patelni ponownie rozgrzewamy olej.
  • Na patelni kładziemy okrągłą foremkę, w której umieszczamy 2-3 łyżki zawartości miski, obsypujemy serem mozzarellą i znowu przykrywamy 2 łyżkami zawartości miski.
  • Wyciągamy foremkę i powtarzamy czynność by wypełnić patelnię. 
  • Podsmażone zapiekanki przewracamy na drugą stronę.
  • Usmażone i gotowe zapiekanki ściągamy z patelni, układamy na talerzyku i podajemy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(55)
Ewa
8 miesięcy temu
To ja dam przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną , ścieramy ziniaki dodajemy jajko mąki , kapustę siekamy drobno , pietruszka siekaną drobno natką nie dodajemy przyprawy , mieszany wszystko i smażymy polecam ,Pychota 😋
Zzz
8 miesięcy temu
Całość dokładnie mieszkamy Mieszkam z rodziną i wystarczy. Litości dziennikarze- czytajcie co piszecie.
🤥🤥🤥🤥
8 miesięcy temu
Podwójne smażenie. Czy to jest zdrowe?
Mpa
8 miesięcy temu
Zrobiłam. Wyszło wykrztuśne!😡
To ja
8 miesięcy temu
Szkoda słów, to jakieś jaja
400kilo
8 miesięcy temu
Uuu, jest mąka, olej, ziemniaki... Oj niezdrowo!!!
Zgred
8 miesięcy temu
Klasyczna zapiekanka z piekarnika. Zdjęcie przedstawia kotlety a w opisie zapiekanka. To juz lepiej aby twoje dzieci jadły zdrowiej dodaj do kotletów mielonych starte ta grubych oczkach tarki: marchewki, korzeń pietruszki, pieczarki + dodaj koperek i szczypiorek. Tak dobrze przyprawiony mix mięsa mielonego z indyka + wieprzowego ( oczywiście z drobno pokrojoną cebulką, jajkiem i bułką tartą ;) ) da pyszny i soczysty aromat którym dzieci będą zachwycone. Proporcje oczywiście w zależności od ilości mięsa i ilości kotletów. Zazwyczaj na dwie porcje mięsa po 400g wystarczy dodać dwie małe marchewki + jedną pietruszkę i kilka pieczarek. Mój przepis robi furorę wśród znajomych i przyjaciół z pracy. Smacznego ;)
Niki
8 miesięcy temu
Jak czytam kto co napisał to śmiać mi się chce. Nie jestem jakaś zło wrogo nastawiona do tego przepisu. Bo zrobiłam i fakt dobre jest. A co do tego że smażymy na oleju. Od lat na oleju smażymy kotlety mielone czy schabowego i nikt nie umierał wcześniej. Każdy łyka to co piszą w necie he he. A w zamian cisnąć po osobie która ten przepis napisala to możecie przeczytać i jak wam się nie podoba to nie robić jakiś głupich komentarzy i wyjść ze strony i zająć się czymś innym. :)
Haha
8 miesięcy temu
A ile to jest odmierzona ilość oleju?
IZA
8 miesięcy temu
Beznadziejny przepis.
to danie
8 miesięcy temu
dla tych z izraela albo kijowa:)
Babcia klub7
8 miesięcy temu
Wyrzuć patelnie, bedziesz zdrowszy.
cvv
8 miesięcy temu
wszystko smażone raz, potem wszystko smażone drugi raz. I to miało zrobić karierę na całym świecie? Ten, to wrzucił ten przepis tutaj, wie cokolwiek o wpływie obróbki termicznej na skrobię? O tym co powoduje smażenie skrobi? kilka razy zjeść to danie i można robić termin na echo serca i u onkologa.
Kucharz
8 miesięcy temu
🤣🤣🤣
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić