Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Będziesz oblizywać się nawet po posiłku. Przepis na danie, które podbiło świat

95

Kilka składników, które każdy ma w kuchni, parędziesiąt minut i patelnia. To wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować danie, które podbiło świat. Palce lizać!

Będziesz oblizywać się nawet po posiłku. Przepis na danie, które podbiło świat
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Czegoś tak smacznego i prostego w wykonaniu jeszcze nie jadłeś. Jest to danie, które podbiło świat. I nic dziwnego, w końcu jest bardzo zdrowe i proste w wykonaniu. A do tego ten smak... Spróbuj już teraz!

Danie, które podbiło świat. Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 300 g kapusty
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 50 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • olej roślinny do smażenia 
  • 300 g sera mozzarella

Danie, które podbiło świat. Wykonanie:

  • Ziemniaki układamy na desce i kroimy je w równe plastry.
  • Następnie układamy plastry jeden na drugi, kroimy całość w paski.
  • Tak skrojone ziemniaki odwracamy prostopadle i kroimy w kostkę.
  • W ten sam sposób kroimy cebulę oraz kapustę.
  • Siekamy pietruszkę.
  • Na rozgrzaną patelnię wylewamy odmierzoną ilość oleju i czekamy aż olej osiągnie odpowiednio wysoką temperaturę do smażenia.
  • Na patelnię z rozgrzanym olejem wysypujemy ziemniaki, lekko je podsmażamy a następnie dodajemy skrojoną wcześniej cebulę.
  • Czekamy aż cebula się lekko zarumieni i dodajemy odpowiednio przygotowaną kapustę. Patelnię przykrywamy pokrywką. 
  • Całość dusimy na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • Gdy mieszanka składników będzie odpowiednio zarumieniona przesypujemy całość do miski.
  • Dodajemy sól, czarny pieprz, pietruszkę, mąkę.
  • Całość dokładnie mieszkamy. Następnie wbijamy 3 jajka. Dokładnie mieszamy.
  • Na czystej patelni ponownie rozgrzewamy olej.
  • Na patelni kładziemy okrągłą foremkę, w której umieszczamy 2-3 łyżki zawartości miski, obsypujemy serem mozzarellą i znowu przykrywamy 2 łyżkami zawartości miski.
  • Wyciągamy foremkę i powtarzamy czynność by wypełnić patelnię. 
  • Podsmażone zapiekanki przewracamy na drugą stronę.
  • Usmażone i gotowe zapiekanki ściągamy z patelni, układamy na talerzyku i podajemy.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 12.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Odnaleziono fragmenty "zaginionego świata". Miał istnieć przed oceanem
Groźny wirus atakuje. Ognisko wykryto tuż przy polskiej granicy
Osiem lat więzienia za warszawską syrenkę. Aktywistki staną przed sądem
15-latka wyszła do szkoły i nie wróciła. Liczy się każda informacja
Nietypowe pomieszczenie w szkole katolickiej. Przypomina szafę pancerną
Chciała zabić dla wymyślonej postaci. Po latach opuszcza psychiatryk
Oficjalny zakaz wstępu na cmentarz. "Obszar jest zagrożony"
Tusk pozuje z serduszkiem WOŚP. "Miłość silniejsza od nienawiści"
Los Angeles w ogniu. Niepokojące prognozy pogody
Wypadek Flixbusa przy granicy z Polską. Niemiecka policja mówi o przyczynach
Jego żona zmarła przez lekarski błąd. Teraz zaapelował do lekarzy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić