Będziesz oblizywać się nawet po posiłku. Przepis na danie, które podbiło świat

95

Kilka składników, które każdy ma w kuchni, parędziesiąt minut i patelnia. To wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować danie, które podbiło świat. Palce lizać!

Będziesz oblizywać się nawet po posiłku. Przepis na danie, które podbiło świat
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Czegoś tak smacznego i prostego w wykonaniu jeszcze nie jadłeś. Jest to danie, które podbiło świat. I nic dziwnego, w końcu jest bardzo zdrowe i proste w wykonaniu. A do tego ten smak... Spróbuj już teraz!

Danie, które podbiło świat. Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 300 g kapusty
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 50 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • olej roślinny do smażenia 
  • 300 g sera mozzarella

Danie, które podbiło świat. Wykonanie:

  • Ziemniaki układamy na desce i kroimy je w równe plastry.
  • Następnie układamy plastry jeden na drugi, kroimy całość w paski.
  • Tak skrojone ziemniaki odwracamy prostopadle i kroimy w kostkę.
  • W ten sam sposób kroimy cebulę oraz kapustę.
  • Siekamy pietruszkę.
  • Na rozgrzaną patelnię wylewamy odmierzoną ilość oleju i czekamy aż olej osiągnie odpowiednio wysoką temperaturę do smażenia.
  • Na patelnię z rozgrzanym olejem wysypujemy ziemniaki, lekko je podsmażamy a następnie dodajemy skrojoną wcześniej cebulę.
  • Czekamy aż cebula się lekko zarumieni i dodajemy odpowiednio przygotowaną kapustę. Patelnię przykrywamy pokrywką. 
  • Całość dusimy na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • Gdy mieszanka składników będzie odpowiednio zarumieniona przesypujemy całość do miski.
  • Dodajemy sól, czarny pieprz, pietruszkę, mąkę.
  • Całość dokładnie mieszkamy. Następnie wbijamy 3 jajka. Dokładnie mieszamy.
  • Na czystej patelni ponownie rozgrzewamy olej.
  • Na patelni kładziemy okrągłą foremkę, w której umieszczamy 2-3 łyżki zawartości miski, obsypujemy serem mozzarellą i znowu przykrywamy 2 łyżkami zawartości miski.
  • Wyciągamy foremkę i powtarzamy czynność by wypełnić patelnię. 
  • Podsmażone zapiekanki przewracamy na drugą stronę.
  • Usmażone i gotowe zapiekanki ściągamy z patelni, układamy na talerzyku i podajemy.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić