Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Bosacka przestrzega. Znajdziesz to w lodach ze sklepu

157

Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim sezon na lody. I choć co bardziej tradycyjne cukiernie wciąż serwują ten przysmak sezonowo, w sklepach i sieciowych lodziarniach zimny deser dostać można przez cały rok. Jak nie dać się naciąć i sprawdzać skład lodowych przysmaków? Podpowiada Katarzyna Bosacka.

Bosacka przestrzega. Znajdziesz to w lodach ze sklepu
Katarzyna Bosacka sprawdza skład lodów czekoladowych (AKPA, Facebook)

Lody to jeden z najpopularniejszych deserów, szczególnie latem. I choć wydawać mogłoby się, że ich skład jest dość prosty, a do ich wyrobu wystarczy zaledwie kilka składników, w przypadku tych kupnych lodów w opakowaniach, sprawa nieco się komplikuje.

Tematem zajęła się nie po raz pierwszy Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka zajmująca się zdrową żywnością tropi skład, jaki znaleźć możemy na etykietach pudełek lodowych gigantów.

Na tapet wzięłam 9 lodów od różnych producentów. Nie ma tutaj oczywiście wszystkich dostępnych na rynku, ale też wiele z nich zawiera coś poza czekoladą, czyli np. ciasteczka, dlatego nie umieszczałam ich w tym zestawieniu - tłumaczy dziennikarka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowe lody śmietankowe. Lepsze niż kupione

Wśród lodów, składu których podjęła się Bosacka znalazły się między innymi takie marki jak: Koral, Grycan, Zielona Budka, Big Milk czy Carte D'or. I choć wiadomo, że najlepsze są te z możliwie krótki składem, blogerka żywieniowa zwróciła uwagę na kilka istotnych szczegółów.

Lody same w sobie mają sporo cukru, ale jak zauważa Katarzyna Bosacka, wielu producentów dosładza je jeszcze dodatkowa umieszczając w ich składzie syrop glukozowo-fruktozowy.

Warto spojrzeć też na zawartość mleka w składzie naszych ulubionych lodów. Okazuje się, że niektórzy producenci oszczędzają, mieszając je z... wodą.

Sztuczne aromaty, dodatek mączki świętojańskiej czy gumy guar, to niemalże standard dla tego typu produktów, ale ekspertka tłumaczy, że spokojnie można by się bez niego obejść.

Wniosek? Sprawdzajmy składy lodów, kupujmy te bez syropu glukozo-fruktozowego, sztucznych aromatów i z krótkim składem - pisze blogerka.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Na koniu pojechał do McDonald's. Chciał sprawdzić, czy go obsłużą
"Alkohol widmo" na imprezie ojca Rydzyka. Cena? Jak na festiwalu
"Łowca asteroid" zdradza całą prawdę. Tego NASA nie mówi oficjalnie
Byliśmy na urodzinach Radia Maryja. "Nie śpijmy, katolicy, róbmy dzieci!"
Karol Nawrocki zaprzecza związkom z Olgierdem L. "Relacje były publiczne"
Eksplozja w Holandii. Ratownicy walczą z czasem przeszukując gruzy
Niesamowity wyczyn nastolatka z Australii. Pobił rekord Usaina Bolta
Chciał spędzić sylwestra w Krakowie. Został oszukany
Zrobił grób reżysera "Czterdziestolatka". Pokazał imponującą mogiłę młodej Romki
Karol Nawrocki zdradził swoje stanowisko ws. aborcji. "Jestem katolikiem"
Ryanair podpisał nową umowę w Polsce. Połączenie ruszy już od wiosny
Egipskie mumie pod rentgenem. Zaskakujące odkrycia naukowców
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić