Czerstwy chleb? Musisz poznać ten przepis. Składniki masz w lodówce

47

Jeśli chleb poleżał chwilę za długo i stał się już twardy, nie trzeba go wyrzucać. Przepis na chleb w jajku jest banalny, a większość składników masz już pewnie w kuchni.

Czerstwy chleb? Musisz poznać ten przepis. Składniki masz w lodówce
Przepis na chleb w jajku. (Pixabay)

Ten przepis powinien znać każdy Polak, bo chleb w jajku to klasyk. Idealne na śniadanie czy kolację. Tanie, proste, a ci bardziej kreatywni w kuchni mogą sobie to danie udoskonalić ulubionym sosem, warzywami, plasterkiem szynki czy serem. Coś zalega w lodówce? Teraz można to wykorzystać!

Przepis na chleb w jajku. Składniki:

  • 6 kromek chleba
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki: ser, sos pomidorowy, pomidory czy sos czosnkowy

Przepis na chleb w jajku. Wykonanie:

  • Jajka wbij do miseczki, roztrzep widelcem, dodaj sól i pieprz
  • Chleb przekrój na pół
  • Na patelni rozgrzej olej, nie powinno być go zbyt dużo, by chleb nim nie nasiąkł
  • Chleb zamocz w jajku
  • Połóż na patelnię i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru
  • Chleb odłóż po usmażeniu na ręcznik papierowy, by ociekł z niego tłuszcz

Jeśli chleb jest naprawdę twardy i na to jest sposób. Rozmocz go chwilę w ciepłym mleku, a jajko wylej wtedy, gdy chleb będzie już na patelni. Jeśli chcesz chrupiącą wersję, do jajka wkrusz dwie garści płatków kukurydzianych i w takiej masie mocz chleb.

Zobacz także: Kąski z kurczaka. Pyszna przekąska na ciepło i zimno
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić