Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
MMC
|

Czerstwy chleb? Musisz poznać ten przepis. Składniki masz w lodówce

27
Podziel się

Jeśli chleb poleżał chwilę za długo i stał się już twardy, nie trzeba go wyrzucać. Przepis na chleb w jajku jest banalny, a większość składników masz już pewnie w kuchni.

Czerstwy chleb? Musisz poznać ten przepis. Składniki masz w lodówce
Przepis na chleb w jajku. (Pixabay)

Ten przepis powinien znać każdy Polak, bo chleb w jajku to klasyk. Idealne na śniadanie czy kolację. Tanie, proste, a ci bardziej kreatywni w kuchni mogą sobie to danie udoskonalić ulubionym sosem, warzywami, plasterkiem szynki czy serem. Coś zalega w lodówce? Teraz można to wykorzystać!

Przepis na chleb w jajku. Składniki:

  • 6 kromek chleba
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki: ser, sos pomidorowy, pomidory czy sos czosnkowy

Przepis na chleb w jajku. Wykonanie:

  • Jajka wbij do miseczki, roztrzep widelcem, dodaj sól i pieprz
  • Chleb przekrój na pół
  • Na patelni rozgrzej olej, nie powinno być go zbyt dużo, by chleb nim nie nasiąkł
  • Chleb zamocz w jajku
  • Połóż na patelnię i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru
  • Chleb odłóż po usmażeniu na ręcznik papierowy, by ociekł z niego tłuszcz

Jeśli chleb jest naprawdę twardy i na to jest sposób. Rozmocz go chwilę w ciepłym mleku, a jajko wylej wtedy, gdy chleb będzie już na patelni. Jeśli chcesz chrupiącą wersję, do jajka wkrusz dwie garści płatków kukurydzianych i w takiej masie mocz chleb.

Zobacz także: Kąski z kurczaka. Pyszna przekąska na ciepło i zimno
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(27)
Włodzio
3 dni temu
Autor, Autorka? Inteligencja w okolicach grupy przedszkolnej starszaki. Należy się 500 plus plus
Antykomer
4 dni temu
To trzeba artykuły o czymś tak banalnym? Nie ma o czym pisać?
zaradna
7 dni temu
Nie wyrzucam chleba.Susze a potem miele w maszynce na bulke tarta.
Xxx
1 tyg. temu
Ja nie mam nic w lodówce
Bułeczka
1 tyg. temu
Sposoby na nie wyrzucanie chleba powinny być znane każdemu jak amen w pacierzu
Rei
1 tyg. temu
Co następne? Przepis na jajecznicę? Takie banały na tyle zdań, współczuje zlecenia poszącemu...
Klasaśrednia
1 tyg. temu
Nie mam lodówki.
Kawa
1 tyg. temu
Spróbujcie na oliwie z oliwek z dodatkiem odrobiny soli tylko sam chleb
Ale
1 tyg. temu
Najlepszy jest starszy chleb pieczony na patelni na samym tłuszczu, bez dodatków, palce lizac, na Słowacji w luksusowym pensjonacie podali kiedyśna śniadanie stary chleb, maczany chyba wcześniej w mleku, żeby nie był suchy, wysmażyli i dali bez niczego, ale ja wolę ten nasz.
Lp1922
1 tyg. temu
Najlepsze co może być.
Jarek63
1 tyg. temu
To chyba kromkę chleba trzeba przekroić na pół, a nie chleb.
Hahaha
1 tyg. temu
Robię tak od 30 lat
waluś
1 tyg. temu
owszem jest to dobry przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa, ale nie tego syfu co jest obecnie w sprzedaży produkowane głównie na chemicznych spulchniaczach, które jedynie rozwalają wątroby, a ponadto ten sposób wykorzystania czerstwego pieczywa znany jest od stuleci głównie w Wielkopolsce gdzie jest dla tych produktów naprawdę duży szacunek, i tam niema chleba, bułek tylko są bułeńki i chlebek
Jaś
1 tyg. temu
Ja nie mam lodówki.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić