Tanie i proste. Turecki placek z ziemniakami i serem
Większość składników na to danie zapewne masz już w domu. Placek ziemniaczano serowy najlepiej smakuje na śniadanie, ale świetnie sprawdzi się również jako przekąska do filmu lub kolacja. Proste, tanie, a jakie smaczne!
Źródło zdjęć: © Pixabay
Takie przepisy jak ten warto znać. Większość składników zazwyczaj mamy już w zapasie, a danie jest proste, sycące i tanie. Można je zjeść "na sucho" lub z ulubionym sosem (my polecamy czosnkowy!). To świetny pomysł na inne niż zazwyczaj śniadanie lub kolację.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Przepis na turecki placek z ziemniakami i serem. Składniki:
- 140 g mąki
- łyżeczka soli
- 90 ml mleka
- 10 g masła
nadzienie:
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżki majonezu
- 300 g sera cheddar
Przepis na turecki placek z ziemniakami i serem. Wykonanie:
- Mąkę, sól, mleko i masło wrzuć do jednej miseczki i zagnieć na gładkie ciasto
- Przykryj folią i wstaw do lodówki
- Ziemniaki obierz, przekrój na mniejsze części i ugotuj
- Ugotowane ziemniaki dokładnie roztłucz, dodaj majonez, wymieszaj
- Ciasto rozwałkuj w cienkie koło
- Połóż na środek starty cheddar, masę ziemniaczaną i znów posyp resztą sera, boki ciasta dokładnie zaklej do środka
- Placek delikatnie rozwałkuj na grubość ok. 4 cm tak, by zmieścił się na patelni
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek
- Placek smaż na jednej stronie do uzyskania złoto brązowego koloru
- Na górę placka polej kilka kropel oliwy i je rozprowadź, przewróć na drugą stronę i ponownie smaż do złoto brązowego koloru
Źródło artykułu: o2pl