Dodaj do naleśników. Lepszych w życiu nie jadłeś
Naleśniki to danie, które można jeść na dziesiątki sposobów. Od czasu do czasu warto jednak podrasować ciasto, które smażymy na patelni. Jak to zrobić? Dodaj jeden tajemny składnik do naleśników, nie pożałujesz.
Przepisów na naleśniki jest mnóstwo i podobnie jak sałatka jarzynowa, zapewnie w każdym domu smakują inaczej. Można jeść je na słodko, na słono, z dżemem lub twarogiem. Jednak jedno jest pewne - najpierw trzeba je usmażyć.
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Przed smażeniem potrzebujemy ciasta na naleśniki. To właśnie w nim tkwi sekret ich smaku. Mąka, jajka, olej, mleko i... tajemny składnik.
By podrasować ciasto na naleśniki warto dodać do niego coś nietypowego. Chodzi o budyń, który smakuje wyśmienicie w ciastach i sernikach. Okazuje się, że świetnie sprawdzi się też w naleśnikach!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na naleśniki z budyniem. Lista składników
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka cukru lub cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
- 150 ml wody gazowanej
Czytaj także: Sernik na Wielkanoc. Jeden składnik zmieni wszystko
Przepis na naleśniki z budyniem. Sposób przygotowania
- Do miski wbij jaja, dodaj wodę, olej i mleko. Wszystko wymieszaj lub zmiksuj na jednolitą masę.
- Dodaj mąkę, cukier i budyń.
- Za pomocą widelca, miksera lub ubijaczki mieszaj dokładnie przez chwilę. Całość powinna być bez grudek i tworzyć jednolitą masę.
- Następnie rozgrzej patelnie, skrop odrobinę oliwą lub olejem. Smaż naleśniki z dwóch stron. Ciasto odmierzaj równo chochelką, by naleśniki były takich samych rozmiarów.
- Podawać z ulubionym nadzieniem.
- Gotowe!