Pomidorowo-bananowe? Takich babeczek na pewno jeszcze nie jadłeś!

2

Babeczki pomidorowe, a na dodatek z lukrem? Czemu nie! Być może nie znasz jeszcze tego wyjątkowego połączenia, które smakuje naprawdę wybornie. Specjalnie dla was zamieszczamy sprawdzony przepis na ten deser. Palce lizać. Kto raz go przetestuje, często do niego powraca.

Pomidorowo-bananowe? Takich babeczek na pewno jeszcze nie jadłeś!
Takich babeczek na pewno jeszcze nie jadłeś! (Pixabay, pratyksh)

To przepis, który spodoba się wszystkim fanom słodkich babeczek. Deser przypadnie do gustu nie tylko osobo dorosłym, ale i dzieciom. Dzięki swoim wyjątkowym składnikom idealnie nada się dla wegan.

Babeczki pomidorowe to idealny deser. Wypróbuj nasz przepis

Masz dość oklepanych przepisów na tradycyjne babeczki? Wypróbuj oryginalne połączenie z pomidorami. Deser świetnie smakuje do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 600 gramów pomidorów z puszki, zmiksowanych
  • 2 banany
  • 1,5 szklanki cukru
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru

Przepis na lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 3-5 łyżeczek gorącej wody

Sposób przyrządzenia:

  • Przygotuj swój blender. Do jego naczynia wlej pomidory z puszki (600 g) i dokładnie je zmiksuj.
  • Następnie dodaj do tego dwa banany, cukier, olej i znów miksuj przez chwilę, aż do otrzymania gęstego kremu.
  • W metalowej misce wymieszaj wszystkie składniki suche.
  • W dalszym kroku wlej do nich zblendowane wcześniej pomidory i banany. Następnie całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką kuchenną. Nie rób tego zbyt długo, przestań mieszać, kiedy tylko składniki się połączą.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wybierz opcję grzania - góra / dół.
  • Wyłóż blachę na babeczki specjalnymi papilotkami. Do każdej z formy wlej łyżką porcję ciasta. (Uwaga: Polecamy do jednej papilotki wlewać około 2 duże łyżki ciasta).
  • Piecz w piekarniku przez około 16-18 minut. Wyciągnij babeczki po tym, jak uzyskają złotawy kolor.
  • Przygotuj lukier. Polej nimi babeczki, kiedy wystygną.
  • Smacznego.
Autor: PŁA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić