Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Dodaj do racuchów. Tak robiły nasze babcie. Smak jak z dawnych lat

16

Kojące i słodkie racuchy to danie kojarzące się z błogimi czasami dzieciństwa. Rzadko jednak udaje nam się idealnie odtworzyć ich smak tak, jak robiły to nasze babcie. Powodem jest brak ważnego składnika stosowanego w starych recepturach. Kiedyś każda szanująca się kucharka dodawała do racuchów "diabelską wodę".

Dodaj do racuchów. Tak robiły nasze babcie. Smak jak z dawnych lat
Racuchy na diabelskiej wodzie. Przepis naszych prababek (Adobe Stock)

O co chodzi z diabelską wodą? Nic nie wpływa lepiej na sprężyste i puchate ciasto niż odrobina wódeczki. A najlepiej ze wszystkich spulchniaczy świata z drożdżami najlepiej sprawdzi się czysty spirytus. Mały kieliszek tego mocnego alkoholu dodany do racuchów przeniesie nas wprost do babcinej kuchni sprzed lat.

Racuchy na diabelskiej wodzie. Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu (40 ml)
  • olej roślinny do smażenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sprawdzony przepis na smaczną przekąskę. Kokosowe racuchy z jabłkami

Racuchy na diabelskiej wodzie. Sposób przygotowania:

  • przygotuj drożdże według receptury podanej na opakowaniu. Wcześniej podgrzej w tym celu mleko w rondelku, pamiętaj także, aby używane do racuchów składniki miały temperaturę pokojową
  • Do miski lub makutry przez sito przesiewaj stopniowo mąkę, dodaj do niej jajko i resztę mleka. Zagniataj ręcznie dolewając partiami rozczyn drożdży.
  • Gdy ciasto będzie odpowiednio wyrobione i gładkie, dodaj do niego alkohol. Następnie zagniataj napowietrzając je i jednocześnie rozprowadzając spirytus po całej masie.
  • Tak przygotowane ciasto w makutrze przykryj czystą, lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.
  • Po tym czasie, gdy ciasto zwiększy przynajmniej dwukrotnie swoją objętość, rozgrzej olej na dużej patelni i łyżką nabieraj ciasto.
  • Usmażone już racuchy odkładaj na ręcznik papierowy przed podaniem, tak by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Turniej ATP w Miami. Novak Djokovic z kolejnym rekordem
Negocjacje USA z Rosją i Ukrainą. O tym rozmawiają delegacje
Tragedia na rajskiej wyspie Bali. W sieci krąży przerażające nagranie
Trzy kraksy na S8. Policja mówi, co robili gapie
Zalej wodą i spryskaj porzeczki. W sezonie będą uginać się od owoców
Ma 74 lat. Od dekad żyje na morzu
Odsyłają migrantów do Polski. Niemcy podali dane
Taki widok w lesie. "Leśniczy Piotr serdecznie pozdrawia"
Cyberatak na dużą skalę. Ofiarą ukraińskie koleje państwowe
To był wyjątkowy mecz dla Cristiano Ronaldo. Zapamięta go na zawsze
Robert Lewandowski przed historyczną szansą. Może to zmienić na PGE Narodowym
Ukraińskie drony nad Rosją. Ministerstwo obrony wydało komunikat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić