Dodaj do racuchów. Tak robiły nasze babcie. Smak jak z dawnych lat

Kojące i słodkie racuchy to danie kojarzące się z błogimi czasami dzieciństwa. Rzadko jednak udaje nam się idealnie odtworzyć ich smak tak, jak robiły to nasze babcie. Powodem jest brak ważnego składnika stosowanego w starych recepturach. Kiedyś każda szanująca się kucharka dodawała do racuchów "diabelską wodę".

Racuchy na diabelskiej wodzie. Przepis naszych prababekRacuchy na diabelskiej wodzie. Przepis naszych prababek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

O co chodzi z diabelską wodą? Nic nie wpływa lepiej na sprężyste i puchate ciasto niż odrobina wódeczki. A najlepiej ze wszystkich spulchniaczy świata z drożdżami najlepiej sprawdzi się czysty spirytus. Mały kieliszek tego mocnego alkoholu dodany do racuchów przeniesie nas wprost do babcinej kuchni sprzed lat.

Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży

Racuchy na diabelskiej wodzie. Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu (40 ml)
  • olej roślinny do smażenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Racuchy na diabelskiej wodzie. Sposób przygotowania:

  • przygotuj drożdże według receptury podanej na opakowaniu. Wcześniej podgrzej w tym celu mleko w rondelku, pamiętaj także, aby używane do racuchów składniki miały temperaturę pokojową
  • Do miski lub makutry przez sito przesiewaj stopniowo mąkę, dodaj do niej jajko i resztę mleka. Zagniataj ręcznie dolewając partiami rozczyn drożdży.
  • Gdy ciasto będzie odpowiednio wyrobione i gładkie, dodaj do niego alkohol. Następnie zagniataj napowietrzając je i jednocześnie rozprowadzając spirytus po całej masie.
  • Tak przygotowane ciasto w makutrze przykryj czystą, lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.
  • Po tym czasie, gdy ciasto zwiększy przynajmniej dwukrotnie swoją objętość, rozgrzej olej na dużej patelni i łyżką nabieraj ciasto.
  • Usmażone już racuchy odkładaj na ręcznik papierowy przed podaniem, tak by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra