Dodaj do zupy kalafiorowej. Będzie aromatyczna i sycąca

Zupa kalafiorowa to klasyka polskiej kuchni, która zachwyca swoim aromatem i delikatnością. Dowiedz się, jak przygotować tę smakowitą potrawę w kilku prostych krokach.

Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa
Źródło zdjęć: © Getty Images | Josef Mohyla
Małgorzata Badur

Zupa kalafiorowa to klasyka, która przez lata znalazła swoje miejsce w wielu polskich domach. Jej prostota i uniwersalność sprawiają, że to doskonały wybór na codzienny obiad, który nie wymaga wiele wysiłku. Poznaj przepis na zupę kalafiorową.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Zupa kalafiorowa. Przepis

Aby przygotować najlepszą zupę kalafiorową, kluczowe jest zastosowanie świeżych składników. Najważniejszym z nich jest oczywiście kalafior, który powinien być jędrny i bez ciemnych plam. Oprócz niego potrzebujemy marchewki, ziemniaków, pietruszki oraz bulionu warzywnego.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1.5 litra bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietanki, np. 30%,
  • świeży koperek do smaku.

Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Z kalafiora usunąć liście i głąb, podzielić go na różyczki.

Jak zrobić zupę kalafiorową?

  1. Rozgrzej w garnku masło i delikatnie zeszklij na nim cebulę.
  2. Dodaj pokrojone marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Zalej bulionem i gotuj przez 15 minut.
  3. Wrzuć różyczki kalafiora i gotuj, aż będą miękkie.
  4. Na koniec, nie zdejmując zupy z ognia, dodaj śmietankę, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Posyp wszystko świeżym koperkiem tuż przed podaniem.

Zupa kalafiorowa najlepiej smakuje na ciepło, dlatego najlepiej serwować ją od razu po przygotowaniu.

Z czym podawać zupę kalafiorową?

Zupa kalafiorowa to nie tylko smakowite danie, ale i doskonała baza do różnorodnych dodatków. Serwując ją z grzankami, wzbogacimy jej teksturę i smak. Grzanki można przygotować z chleba pszennego, żytniego lub nawet pełnoziarnistego, który podkreśli jej zdrowy charakter.

Innym popularnym dodatkiem jest bagietka lekko podpieczona z masłem ziołowym. Aromatyczne zioła w połączeniu z delikatnym masłem doskonale komponują się z kremową konsystencją zupy.

Jeśli chcemy, by zupa była bardziej sycąca, możemy dodać do zupy klopsy z mięsa mielonego, kawałki gotowanego kurczaka, kaszę mannę lub makaron, co zamieni ją w pełnowartościowy, jednogarnkowy posiłek.

Wybrane dla Ciebie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"