Dodaj do zupy kalafiorowej. Będzie aromatyczna i sycąca

Zupa kalafiorowa to klasyka polskiej kuchni, która zachwyca swoim aromatem i delikatnością. Dowiedz się, jak przygotować tę smakowitą potrawę w kilku prostych krokach.

Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa
Źródło zdjęć: © Getty Images | Josef Mohyla
Małgorzata Badur

Zupa kalafiorowa to klasyka, która przez lata znalazła swoje miejsce w wielu polskich domach. Jej prostota i uniwersalność sprawiają, że to doskonały wybór na codzienny obiad, który nie wymaga wiele wysiłku. Poznaj przepis na zupę kalafiorową.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Zupa kalafiorowa. Przepis

Aby przygotować najlepszą zupę kalafiorową, kluczowe jest zastosowanie świeżych składników. Najważniejszym z nich jest oczywiście kalafior, który powinien być jędrny i bez ciemnych plam. Oprócz niego potrzebujemy marchewki, ziemniaków, pietruszki oraz bulionu warzywnego.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1.5 litra bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietanki, np. 30%,
  • świeży koperek do smaku.

Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Z kalafiora usunąć liście i głąb, podzielić go na różyczki.

Jak zrobić zupę kalafiorową?

  1. Rozgrzej w garnku masło i delikatnie zeszklij na nim cebulę.
  2. Dodaj pokrojone marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Zalej bulionem i gotuj przez 15 minut.
  3. Wrzuć różyczki kalafiora i gotuj, aż będą miękkie.
  4. Na koniec, nie zdejmując zupy z ognia, dodaj śmietankę, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Posyp wszystko świeżym koperkiem tuż przed podaniem.

Zupa kalafiorowa najlepiej smakuje na ciepło, dlatego najlepiej serwować ją od razu po przygotowaniu.

Z czym podawać zupę kalafiorową?

Zupa kalafiorowa to nie tylko smakowite danie, ale i doskonała baza do różnorodnych dodatków. Serwując ją z grzankami, wzbogacimy jej teksturę i smak. Grzanki można przygotować z chleba pszennego, żytniego lub nawet pełnoziarnistego, który podkreśli jej zdrowy charakter.

Innym popularnym dodatkiem jest bagietka lekko podpieczona z masłem ziołowym. Aromatyczne zioła w połączeniu z delikatnym masłem doskonale komponują się z kremową konsystencją zupy.

Jeśli chcemy, by zupa była bardziej sycąca, możemy dodać do zupy klopsy z mięsa mielonego, kawałki gotowanego kurczaka, kaszę mannę lub makaron, co zamieni ją w pełnowartościowy, jednogarnkowy posiłek.

Wybrane dla Ciebie
Zmarła 37-letnia ofiara pożaru w Gęsi. Osierociła 15-letniego syna
Zmarła 37-letnia ofiara pożaru w Gęsi. Osierociła 15-letniego syna
Skandaliczne słowa Trumpa po śmierci Reinera. "Doprowadzał ludzi do szaleństwa"
Skandaliczne słowa Trumpa po śmierci Reinera. "Doprowadzał ludzi do szaleństwa"
Ukraińskie drony w akcji. Rosyjski okręt podwodny nie miał szans
Ukraińskie drony w akcji. Rosyjski okręt podwodny nie miał szans
Młody Jezus bez brody. Odkrycie archeologów zadziwia
Młody Jezus bez brody. Odkrycie archeologów zadziwia
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser