Domowy kołacz węgierski. Prosty przepis na smaczny deser

Kołacz węgierski, znany również jako kurtoskalacs, to słodki przysmak z Węgier. Zobacz, jak przygotować ten wyjątkowy deser samodzielnie.

Kołacz węgierskiKołacz węgierski
Źródło zdjęć: © Getty Images | PingPongCat
Małgorzata Badur

Węgierski kołacz, znany jako kurtosz kołacz, ma długą i bogatą historię, sięgającą XVII wieku. Początkowo wypiek ten był przysmakiem na specjalne okazje, takie jak wesela i święta. Na przestrzeni wieków kołacz stał się symbolem gościnności i radości, przyciągając turystów z całego świata. Spotykany na festiwalach i jarmarkach, zachwyca swoim charakterystycznym kształtem i chrupiącą skórką.

W ostatnich latach kołacz zdobył popularność także poza granicami Węgier, głównie dzięki swojej unikalnej stylistyce i wyjątkowemu smakowi. W krajach takich jak Słowacja czy Rumunia stał się kulinarną atrakcją, a w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie można znaleźć piekarnie specjalizujące się w tym przysmaku.

Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"

Jak zrobił kołacza?

Przygotowanie węgierskiego kołacza nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 25 g świeżych drożdży lub paczka suszonych
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Olej do smarowania
  • Dodatki do posypywania (np. cukier, cynamon, orzechy)

Aby rozpocząć, należy przygotować drożdżowy zaczyn: do letniego mleka dodajemy łyżeczkę mąki i cukru, po czym mieszamy z drożdżami i odstawiamy na 15 minut. Następnie wszystkie składniki łączymy w misce, wyrabiamy ciasto, a następnie pozwalamy mu wyrosnąć przez około 30 minut.

Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na mniejsze porcje, rozwałkowujemy, kroimy na długie paski i nawijamy na specjalne wałki. Jeśli nie posiadamy wałków do kołaczy, możemy wykorzystać drewniany wałek do ciasta. Owijamy go folią spożywczą, smarujemy olejem i nawijamy na niego ciasto. Następnie kładziemy wałek na naczyniu żaroodpornym tak, by rączki opierały się na jego bokach.

Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakładamy posypkę – cynamon, cukier lub orzechy, lub inne ulubione dodatki. Kołacz węgierski należy piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.

Jeśli zależy nam na czasie, do zrobienia kołacza można wykorzystać gotowe ciasto drożdżowe dostępne w sklepach. Czas przygotowania deseru skróci się do około 25 minut, gdyż ominie nas konieczność czekania na wyrastanie ciasta drożdżowego.

Wybrane dla Ciebie
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę