Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|

Erbazzone, czyli ziółkowiec. Bajecznie prosta tarta ze szpinakiem

3
Podziel się:

Erbazzone to wiejskie danie z północy Włoch. Jest bardzo pożywne i sycące, a przy tym proste w przygotowaniu. Można je wykonać w formie tarty i w formie nadziewanego ciasta.

Erbazzone, czyli ziółkowiec. Bajecznie prosta tarta ze szpinakiem
Erbazzone (Getty Images)

Erbazzone to bardzo proste ciasto pochodzące z Włoch. Może być serwowane jako przekąska lub większy posiłek. Jeśli nie przepadasz z boczkiem, możesz z niego zrezygnować, a wtedy erbazzone będzie o wiele lżejsze i mniej kaloryczne.

Erbazzone. Potrzebne składniki:

  • 35 dag mąki
  • 7,5 dag masła lub margaryny
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 15 dag boczku wędzonego (można pominąć)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule
  • garść startego sera (najlepiej parmezanu)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do wysypania formy

Erbazzone. Sposób wykonania:

  • oczyść szpinak i włóż go do gorącej, osolonej wody na 5 min
  • szpinak odcedź, dokładnie odsącz i drobno posiekaj
  • cebulę pokrój w drobną kostkę
  • posiekaj czosnek, natkę pietruszki oraz boczek
  • na patelnię wylej łyżkę oliwy i przełóż na patelnię 2/3 czosnku, pietruszki i boczku
  • dodaj szpinak i starty ser. Dopraw pieprzem i solą
  • z mąki, 6 dag tłuszczu i szczypty soli zagnieć proste ciasto
  • resztą tłuszczu wysmaruj dobrze formę to tarty (może być także zwykła tortownica, lub kwadratowa blacha do ciasta) i wyspy bułką tartą
  • na blachę wyłóż 2/3 ciasta i nadzienie
  • ciasto przykryj pozostałą częścią ciasta, a na wierzch wysyp pozostałą pietruszkę z boczkiem i czosnkiem
  • piekarnik nagrzej do 200 stopni
  • piecz przez około 30 min
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
ZEN
3 tyg. temu
Od czego pochodzi skrót -dag? Kiedyś się pisało -dkg -10 gram.
Ewa
3 tyg. temu
co za kłamstwa! To ciasto zrobione jest z ciasta filo którego w domu nie da się zagnieść (cienkiego jak papier, ciasta które szybko schnie) ale można je kupić gotowe i warstwy smarować tłuszczem a co którąś nadziewać farszem. Autor nigdy nie wypróbował przepisu na swojego gniota i artykuł zaopatrzył niepasującym do treści zdjęciem.
Lidia
3 tyg. temu
niby ciasto kruche a wygląda jak francuskie
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić