Brakuje go w sklepach. Przepis na przetwory bez cukru

14

Od kilku tygodni w sklepach brakuje cukru. Sieci marketów wprowadziły limity na zakup słodzidła w szczycie sezonu na robienie domowych przetworów. Jak przyrządzić dobry dżem bez cukru? To możliwe. Oto przepis na domowe przetwory bez cukru.

Brakuje go w sklepach. Przepis na przetwory bez cukru
Brakuje go w sklepach. Przepis na przetwory bez cukru (Pixabay)

Cukru brakuje na sklepowych półkach. Polacy łapią się za głowy, szukając sposobów na uzyskanie choć kilograma białego słodzidła. Jedni rzucają się, wykupując całe półki cukru, a dla innych nie zostaje zupełnie nic. Na domiar złego jest szczyt sezonu na przyrządzanie owocowych przetworów na zimę, do których cukier zdaje się być niezbędny. Ale tylko w teorii.

Dżem bez cukru

Jak przyrządzić smaczne przetwory bez słodkiego dodatku? To możliwe! Na ratunek przychodzi metoda janginizowania, czyli duszenia owoców we własnym soku z odrobiną soli. Owoce same w sobie są słodkie, a sól sprawia, że wytrąca się z nich naturalny cukier, puszczają więcej soku i zachowują naturalny, wyrazisty kolor.

Podstawową zasadą janginizowania jest dobór słodkich i soczystych owoców. Należy też pamiętać o długim podgrzewaniu owoców na minimalnym ogniu. Choć zajmie nam to dłużej, będziemy mieć pewność, że cukier na pewno zdąży się wytrącić i dżem będzie słodki.

Przepis na dżem bez cukru - lista składników

Poniżej przepis na dżem truskawkowy, ale janginizować można wszystko. Od warzyw, aż po owoce. Dzięki tej metodzie istnieje prawdopodobieństwo, że już nigdy nie użyjesz cukru do domowych przetworów.

  • 2 kg truskawek
  • odrobina soli (np kłodawskiej) - ilość dostosowujemy za pomocą kubków smakowych tak, by nie przesolić owoców - średnio 1/2 łyżeczki na 2 kg

Przepis na dżem bez cukru - sposób przygotowania

  • truskawki umyć, usunąć szypułki
  • owoce przełożyć do dużego garnka np. 4 l
  • dodać sól - 1/2 łyżeczki soli na 2 kg truskawek, ale lepiej mniej niż więcej!
  • gotować na małym ogniu uważając, by nie przypalić truskawek
  • dżem powinien być gotowy po 30 min, ale można gotować go nawet przez 2 dni po 2 godziny, by uzyskać bardziej gęstą konsystencję
  • gorący dżem nalewać do suchych i czystych słoików
  • dobrze zakręcić
  • ustawić do góry dnem do wystudzenia
  • można pasteryzować, ale nie jest to konieczne
  • gotowe!
Zobacz także: Nie łącz pieczywa z dżemem
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić