Ewa Wachowicz zdradza przepis na domową wędlinę. Przygotujesz ją w słoikach

23

Chcesz zrobić domową wędlinę, ale wydaje ci się to bardzo trudne? Ewa Wachowicz ma to radę. Pokazała prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. "Jest tak smaczna, że znika w kilka minut" - zachwala. Koniecznie wypróbuj w swojej kuchni!

Ewa Wachowicz zdradza przepis na domową wędlinę. Przygotujesz ją w słoikach
Wędlina w słoiku. (Getty Images)

Ewa Wachowicz w programie "Ewa Gotuje" pokazała, jak przygotowuje domową wędlinę w słoikach. Potrzebna będzie łopatka wieprzowa i surowy boczek. Wszystko musi być także bardzo dobrze przyprawione.

Wędlina lub kiełbasa ze słoika najsmaczniejsza jest do trzech tygodni. Po otwarciu należy zjeść ją w ciągu 2 dni. "Z doświadczenia wiem, że jest tak smaczna, że znika w kilku minut" - przyznała Ewa Wachowicz.

Wędlina w słoiku. Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej

Wędlina w słoiku. Sposób wykonania

  • karkówkę i boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa o grubych oczkach
  • przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do mięsa
  • przypraw roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką
  • mięso dokładnie wyrób i przełóż do wyparzonych słoików
  • mięso w słoikach ubij i pamiętaj, żeby między mięsem a wieczkiem zostawić 2-3 cm pustej przestrzeni
  • brzegi słoików przetrzyj ręcznikiem papierowym i zakręć
  • na dno garnka połóż ściereczkę bawełnianą i wstaw słoiki
  • wlej wodę tak, żeby sięgała do połowy wysokości słoików
  • przykryj i zagotuj
  • następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez 1,5 do 2 godzin
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić