Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|
aktualizacja

Ewa Wachowicz zdradza przepis na domową wędlinę. Przygotujesz ją w słoikach

13
Podziel się:

Chcesz zrobić domową wędlinę, ale wydaje ci się to bardzo trudne? Ewa Wachowicz ma to radę. Pokazała prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. "Jest tak smaczna, że znika w kilka minut" - zachwala. Koniecznie wypróbuj w swojej kuchni!

Ewa Wachowicz zdradza przepis na domową wędlinę. Przygotujesz ją w słoikach
Wędlina w słoiku. (Getty Images)

Ewa Wachowicz w programie "Ewa Gotuje" pokazała, jak przygotowuje domową wędlinę w słoikach. Potrzebna będzie łopatka wieprzowa i surowy boczek. Wszystko musi być także bardzo dobrze przyprawione.

Wędlina lub kiełbasa ze słoika najsmaczniejsza jest do trzech tygodni. Po otwarciu należy zjeść ją w ciągu 2 dni. "Z doświadczenia wiem, że jest tak smaczna, że znika w kilku minut" - przyznała Ewa Wachowicz.

Wędlina w słoiku. Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej

Wędlina w słoiku. Sposób wykonania

  • karkówkę i boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa o grubych oczkach
  • przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do mięsa
  • przypraw roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką
  • mięso dokładnie wyrób i przełóż do wyparzonych słoików
  • mięso w słoikach ubij i pamiętaj, żeby między mięsem a wieczkiem zostawić 2-3 cm pustej przestrzeni
  • brzegi słoików przetrzyj ręcznikiem papierowym i zakręć
  • na dno garnka połóż ściereczkę bawełnianą i wstaw słoiki
  • wlej wodę tak, żeby sięgała do połowy wysokości słoików
  • przykryj i zagotuj
  • następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez 1,5 do 2 godzin
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(13)
mirek990
3 miesiące temu
super nie ma jak swoje
mirek990
3 miesiące temu
mniam...mniam ..super
mirek990
3 miesiące temu
mniam mniam
zusi
4 miesiące temu
pamiętam jak moja mama/ja miałam 13lat jak zmarła mając 43lata /wekowała mięso, pasztety ,owoce warzywa grzyby i wiem , że można było to jeść do roku nie psuło się ale mięso było świeże
proste
4 miesiące temu
ja robię tak ciasto w słoikach oraz jajecznicę
samkiełbacha
4 miesiące temu
Konserwa mięsna domowej roboty. Robię, wekuję i konsumuję, nawet po kilku miesiącach.
Mick
4 miesiące temu
Jaka to wędlina? Aby była wędlina, jak sama nazwa wskazuje, musi odbyć się proces wędzenia a tu nic takiego nie ma. To zwykła tuszonka a nie wędlina.
mama
4 miesiące temu
To karkówka czy łopatka?
edix
4 miesiące temu
jaka to wędlina? to jest mielone mieso w słoiku redachtorku.Wędlina jak sama nazwa wskazuje jest wędzona na ciepło lub zimno a nie gotowana
Ula
4 miesiące temu
A tyle się trąbi na około, żeby unikać czerwonego mięsa, a tu proszę pyszna wędlina. Może i pyszna, ale jak niezdrowa.
Ewa
4 miesiące temu
Łopatka czy karkówka?
Jano
4 miesiące temu
Jak wędlina, to jak sama nazwa wskazuje, wędzona ma być! Ale już kiełbasa nie koniecznie.
Świnkaaa
4 miesiące temu
Mniam mniam
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić