Faworki z karpia. Genialny przepis na wigilijną rybę bez ości

Jednym z głównych dań na wigilijnym stole jest smażony karp. Mało osób wie, że można go przygotować w nietypowej formie. Poznajcie przepis Magdy Gessler na soczyste i chrupiące faworki z karpia.

Jak przygotować faworki z karpia?Jak przygotować faworki z karpia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na faworki z karpia autorstwa Magdy Gessler to rewolucja w tradycyjnej kuchni wigilijnej. Karp, który zwykle gości na świątecznych stołach jako smażone kawałki, zyskuje nową odsłonę w formie chrupiących faworków. Ten sposób przygotowania nie tylko eliminuje problem ości, ale także pozwala na delektowanie się bardziej soczystą i delikatną rybą. Jak zrobić aromatyczne i chrupiące faworki z karpia? Wykorzystaj ten prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Jak zrobić faworki z karpia? Przepis

Aby przygotować faworki z karpia według przepisu Magdy Gessler, będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Są to:

  • 2 filety z karpia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia

Jak przygotować faworki z karpia? Zaczynamy od odpowiedniego przygotowania ryby. Filety z karpia musimy najpierw oczyścić z większych ości. Dzięki temu nie będą przeszkadzały podczas jedzenia. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ryby na mniejsze porcje i zrobienie nacięcia na środku każdego kawałka od strony skóry.

Po przygotowaniu ryby marynujemy ją w przyprawach i cebuli. Zamarynowanego karpia odstawiamy na kilka godzin do lodówki, co pozwoli mu nabrać smaku i pozbyć się specyficznego rybiego zapachu.

Przed smażeniem przeciągamy filet przez zrobione wcześniej nacięcie, tworząc kształt faworka. Następnie obtaczamy kawałki w mące i smażymy na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju. Aby ryba się nie posklejała i nie nasiąknęła tłuszczem, nie należy wrzucać zbyt dużo kawałków na raz. Gdy faworki będą gotowe, wyciągamy je łyżką cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie przekładamy na talerz.

Zalety przygotowania karpia w formie faworków

Faworki z karpia to danie, które jest proste w przygotowaniu, dzięki czemu nie wymaga zaawansowanego sprzętu ani specjalistycznych umiejętności. Każdy, kto zdecyduje się na jego przyrządzenie, z pewnością zaskoczy gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem potrawy. To także doskonały sposób na przygotowanie wigilijnego karpia bez ości.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków