Francuski przysmak. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu albo deser
Z czym kojarzy się jesień? Z wielokolorowymi liśćmi, chłodniejszą pogodą i rzecz jasna, pieczonymi kasztanami. Warto wiedzieć, jak je przyrządzić. Świetnie się bowiem sprawdzą jako deser!
Źródło zdjęć: © YouTube
Pieczone kasztany kojarzą się z jesienią i wąskimi, francuskimi uliczkami. Teraz możesz to samo mieć w domu. Taki przysmak świetnie sprawdzi się po obiedzie, a nawet jako dodatek do niego!
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Pieczone kasztany. Składniki:
- jadalne kasztany
- szczypta soli
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Pieczone kasztany. Wykonanie:
- Kasztany (od strony wypukłej) naciąć ostrym nożem z piłką, robiąc nacięcie na kształt krzyża.
- Umieścić je w garnku, zalać zimną wodą do pokrycia, z dodatkiem dużej szczypty soli.
- Podgrzewać na średniej mocy palnika i doprowadzić do wrzenia.
- Gorące odcedzić.
- Wysypać je na płaską blachę do pieczenia.
- Piec w temperaturze 200 – 220 ºC przez około 18 – 25 minut lub do mocno wypieczonego koloru.
- Pieczone kasztany wyjąć z piekarnika i podawać gorące, wtedy najlepiej się obierają.
Źródło artykułu: o2pl