Francuski przysmak. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu albo deser

14

Z czym kojarzy się jesień? Z wielokolorowymi liśćmi, chłodniejszą pogodą i rzecz jasna, pieczonymi kasztanami. Warto wiedzieć, jak je przyrządzić. Świetnie się bowiem sprawdzą jako deser!

Francuski przysmak. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu albo deser
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Pieczone kasztany kojarzą się z jesienią i wąskimi, francuskimi uliczkami. Teraz możesz to samo mieć w domu. Taki przysmak świetnie sprawdzi się po obiedzie, a nawet jako dodatek do niego!

Pieczone kasztany. Składniki:

  • jadalne kasztany
  • szczypta soli

Pieczone kasztany. Wykonanie:

  • Kasztany (od strony wypukłej) naciąć ostrym nożem z piłką, robiąc nacięcie na kształt krzyża.
  • Umieścić je w garnku, zalać zimną wodą do pokrycia, z dodatkiem dużej szczypty soli.
  • Podgrzewać na średniej mocy palnika i doprowadzić do wrzenia.
  • Gorące odcedzić.
  • Wysypać je na płaską blachę do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 200 – 220 ºC przez około 18 – 25 minut lub do mocno wypieczonego koloru.
  • Pieczone kasztany wyjąć z piekarnika i podawać gorące, wtedy najlepiej się obierają.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić