Hit z PRL-u i szkolnych sklepików. Przepis na "szyszki"

2

Nie ma chyba osoby, która nie znałaby smaku "szyszek". Jeśli jednak jesteś takim wybrańcem losu, masz wiele do nadrobienia. Przepis na ten deser jest już kultowy. W dodatku nie wymaga dużo czasu i zdolności kulinarnych. Nie czekaj i spróbuj już dziś!

Hit z PRL-u i szkolnych sklepików. Przepis na "szyszki"
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Szyszki? Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie zajadał się nimi podczas szkolnych przerw. Przysmak ten swoje korzenie ma jednak już w PRL-u. Jest tylko jedna uwaga - szybko się ich pozbędziesz, bo są tak pyszne, że znikają z talerzy szybciej niż francuskie TGV. Smacznego!

"Szyszki". Składniki:

  • 60 g ryżu preparowanego
  • 300 g cukierków krówek
  • 125 g masła (lub margaryny)

"Szyszki". Wykonanie:

  • Krówki pokroić na małe kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Mieszać cierpliwie, aż powstanie gładka masa. (Staram się, aby masa była gładka, ale jeśli pozostaną małe kawałki krówek, to też można tak zostawić).
  • Garnek ściągnąć z pieca i od razu dodać ryż. Wymieszać łyżką.
  • Poczekać chwilę, aby masa lekko ostygła i nie parzyła w ręce. Z ciepłej masy uformować rękami dowolnej wielkości szyszki. (Gdyby masa mocno się do rąk kleiła, opłukać ręce wodą). Szyszki formować sprawnie i dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga.
  • Szyszki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić