Hit z PRL-u i szkolnych sklepików. Przepis na "szyszki"
Nie ma chyba osoby, która nie znałaby smaku "szyszek". Jeśli jednak jesteś takim wybrańcem losu, masz wiele do nadrobienia. Przepis na ten deser jest już kultowy. W dodatku nie wymaga dużo czasu i zdolności kulinarnych. Nie czekaj i spróbuj już dziś!
Źródło zdjęć: © YouTube
Szyszki? Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie zajadał się nimi podczas szkolnych przerw. Przysmak ten swoje korzenie ma jednak już w PRL-u. Jest tylko jedna uwaga - szybko się ich pozbędziesz, bo są tak pyszne, że znikają z talerzy szybciej niż francuskie TGV. Smacznego!
"Szyszki". Składniki:
- 60 g ryżu preparowanego
- 300 g cukierków krówek
- 125 g masła (lub margaryny)
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
"Szyszki". Wykonanie:
- Krówki pokroić na małe kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Mieszać cierpliwie, aż powstanie gładka masa. (Staram się, aby masa była gładka, ale jeśli pozostaną małe kawałki krówek, to też można tak zostawić).
- Garnek ściągnąć z pieca i od razu dodać ryż. Wymieszać łyżką.
- Poczekać chwilę, aby masa lekko ostygła i nie parzyła w ręce. Z ciepłej masy uformować rękami dowolnej wielkości szyszki. (Gdyby masa mocno się do rąk kleiła, opłukać ręce wodą). Szyszki formować sprawnie i dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga.
- Szyszki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Źródło artykułu: o2pl