Idealnie miękka karkówka? Poznaj ten chiński sekret!

26

Karkówka nie jest mięsem zarezerwowanym na grilla w lecie. Potrawy z tego kawałka wieprzowiny idealnie sprawdzą się także w sezonie zimowym. Z pomocą poniższego przepisu przygotujecie sycące danie dla całej rodziny!

Idealnie miękka karkówka? Poznaj ten chiński sekret!
Spróbuj przyrządzić karkówkę w ten sposób - nie pożałujesz! (Pixabay, Hans)

Jak przyrządzić miękką karkówkę? To pytanie zadaje sobie niejeden kucharz. Niestety nieodpowiednio przygotowana karkówka będzie gumiasta i niesmaczna. Jednak ten przepis zawiera w sobie chiński sekret, który sprawi, że przyrządzone przez was mięso będzie idealne i mięciutkie! Warto też sięgnąć po lokalne, ekologiczne produkty. Jakość mięsa także ma znaczenie - cały przepis jest nieco pracochłonny, więc warto, żebyście mieli pewność że wieprzowina, która jest jego podstawą jest sama w sobie smaczna.

Idealnie miękka karkówka - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 niewielkie cebule
  • smalec
  • sól (młynek)
  • czarny pieprz (młynek)
  • rosół warzywny
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 3 x ziele angielskie
  • 5 sztuk konserwowych ogórków

Do podania:

  • ziemniaki
  • natka pietruszki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na frytki z batatów

Idealnie miękka karkówka - sposób przyrządzenia:

  • Karkówkę kroimy w plastry.
  • Każdy z plasterków doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Ważne, żeby były to sól i pieprz z młynka - takie przyprawy są świeże i wydobywają z mięsa więcej aromatu.
  • Obie cebule obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na głębokiej patelni roztapiamy dwie łyżki smalcu.
  • Kiedy smalec się roztopi - wykładamy na patelnię pokrojoną cebulę.
  • Jak cebula się zeszkli, przekładamy ją na bok patelni, a na pozostałą przestrzeń wykładamy plastry karkówki. Następnie nakładamy na nie zeszkloną cebulę.
  • Mięso obsmażamy z obu stron.
  • Kiedy będzie już przysmażone - robimy miejsce na patelni, wlewamy dwie łyżki sosu sojowego i dwie łyżki musztardy. Mieszamy do połączenia po czym na wierzch patelni wykładamy plastry karkówki (tak aby sos sojowy i musztarda były na dnie patelni).
  • Do patelni wlewamy bulion warzywny - tak, aby mięso było w nim całości zanurzone.
  • Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i mielony kminek.
  • Gotujemy wszystko 40 minut pod przykryciem (czas gotowania może się nieco wydłużyć - to zależy od jakości mięsa, jakie mamy).
  • Mięso wykładamy na talerz. Ogórki kroimy w słupki.
  • Pozostały sos blendujemy, po czym ponownie kładziemy na niego karkówkę a także ogórki konserwowe. Całość gotujemy bez przykrycia przez 5 minut.

I gotowe! Mięso w sosie serwuj z ugotowanymi ziemniaczkami posypanymi natką pietruszki.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić